用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 已經見咗精神科醫生啦!
go

已經見咗精神科醫生啦!

今日見完醫生, 原來亞仔係"亞氏保加症"而唔係"自閉症".
請問有無人知小一報名表可唔可以改呢?

小朋友見精神科醫生做d咩架?? 又係做評估?? 咁係智能中心做時醫生講佢係邊種?

原帖由 豆Dan 於 09-10-15 21:41 發表

都係由小時講到依家既情況,係咁問我問題,亞仔就問咗小小
啦, 因佢見到醫生D玩具已經無心答.
之前係評估中心話亞仔係自閉症傾向.

原帖由 MARSTEN 於 09-10-16 21:08 發表
小朋友見精神科醫生做d咩架?? 又係做評估?? 咁係智能中心做時醫生講佢係邊種?

請問邊到有得睇精神科醫生? 同埋亞氏保加症係咩黎架? 會有咩特徵? 唔該晒!

因之前係政府評估為自閉症傾向, 所以要去政府排期見精神科,原本要到2012年先排到, 但突然有位,便提早見.
醫生話亞保症同自閉症都好似,但亞保症係智力正常.

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-16 23:25 發表

請問邊到有得睇精神科醫生? 同埋亞氏保加症係咩黎架? 會有咩特徵? 唔該晒!

回#4緊張肥媽咪:
亞氏保加症表徵同自閉症相似,豆Dan答得好正確,亞氏保加症係智力正常。
以下係香港教育城有關亞氏保加症的資料:
http://www.hkedcity.net/article/parentart_feature/050509-012/index.phtml

龍姑娘:多謝你給的資料.

原帖由 龍姑娘 於 09-10-17 10:04 發表
回#4緊張肥媽咪:
亞氏保加症表徵同自閉症相似,豆Dan答得好正確,亞氏保加症係智力正常。
以下係香港教育城有關亞氏保加症的資料:
http://www.hkedcity.net/article/parentart_feature/050509-012/index.phtml ...

回覆 1# ha! 的文章

ha! 當時評估中心叫我去約見精神科時, 我也同你一樣心情. 他們說因自閉症是同腦部有關, 所以要見. 但也慶幸提早見醫生, 真正知道亞仔的病是什麼一回事.
另亞仔出年已經6歲,早期訓練已經完, 現在在精神科開了file, 6歲後如有需要, 他們是可以轉介在政府做治療的.

請問你仔幾大識講單字, 現在有無語言delay.

佢在3歲評估係delay1年,現在delay4個月到(協康在8月評估),但咬字唔清,下個禮拜去政府再評估睇下有無進步.

原帖由 bobolam 於 09-11-5 14:54 發表
請問你仔幾大識講單字, 現在有無語言delay.