用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒 vs 瑪利諾修院 vs 嘉諾撒聖瑪利 3間邊間好d呀 ...
go

聖羅撒 vs 瑪利諾修院 vs 嘉諾撒聖瑪利 3間邊間好d呀 [複製鏈接]

聖羅撒 vs 瑪利諾修院學校 vs 嘉諾撒聖瑪利學校  

請問3間小學,邊一間好d,因為我係新手媽媽,好多野都唔識,請客位提供意見..謝謝

我女女剛剛入讀聖羅撒幼稚園

如果唔計校網,邊一間好d
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 sumyau1012 於 09-10-13 16:03 發表
聖羅撒 vs 瑪利諾修院學校 vs 嘉諾撒聖瑪利學校  

請問3間小學,邊一間好d,因為我係新手媽媽,好多野都唔識,請客位提供意見..謝謝

我女女剛剛入讀聖羅撒幼稚園

如果唔計校網,邊一間好d ...

三間都好好,但st. mary's 一條龍直上中學,升中壓力比較少(不是沒有壓力,only 比較少)

If you daughter is studying in St. Rose of Lima kindergarten, the chance is better to prompt to St. Rose of Lima Primary.
The other two schools had so many competition from old girls' daughter, parents' favour.  So, it is very hard to enter by first or second allocations.
Maryknoll is English primary school, St. Mary is Chinese primary school.

我當年都為同一個問題考慮了很久。其實三間都各有優點,選讀哪一間都不是問題,要考慮的應該是成功率吧!因為如果首輪不成功,便要等大抽獎,再唔好彩就要等成功扣門。那滋味一點也不好受,我見到朋友為此折騰得很。

如果要我再選,我可能會選St. Mary。雖然朋友說讀得不算輕鬆,也有壓力,但相對於現在要面對升中的問題,我想這方面的壓力可能更大,如果是一條龍,成績只要不過不失就可以了。現在就要力爭上游,希望可以原校升中,太多變數了,不由得我不擔心的。

補充一句,據知St. Rose自從由現任校長上任以來,積極進取,不斷提升學術水平,但功課量不少。

原帖由 parentslove2 於 09-10-13 22:48 發表
If you daughter is studying in St. Rose of Lima kindergarten, the chance is better to prompt to St. Rose of Lima Primary.
The other two schools had so many competition from old girls' daughter, parent ...

原帖由 parentslove2 於 09-10-13 22:48 發表
The other two schools had so many competition from old girls' daughter, parent ...

多謝你的資訊..
讀英文學校.會唔會好d架..Maryknoll會唔會好d..

原帖由 AmyWonglo 於 09-10-15 00:18 發表
我當年都為同一個問題考慮了很久。其實三間都各有優點,選讀哪一間都不是問題,要考慮的應該是成功率吧!因為如果首輪不成功,便要等大抽獎,再唔好彩就要等成功扣門。那滋味一點也不好受,我見到朋友為此折騰得很。

如果要我再 ...

咁你女女而家讀緊邊間....好唔好?
如果叩門..可唔可以一次叩晒3間學校架。

All three schools, "Knock Door" chance almost equal to 0.

三間不同校網, 自行已過, 等叩門我想最容易是聖羅撒, 因妳是幼稚園學生, 另外二間便是盡人事, 聽天命...

論成績, 瑪利諾與聖瑪利差不多, 聖羅撒其次.

I learnt from my friend that there are 3 primary schools which can also promote their students to St Mary.  (Her daughter took this way) I did not believe her at that time because another 2 primary schools are very shabby and neglected by most of the parents.  So, the existence of 3 primary sch may greatly reduce the chance of getting into St. Mary Secondary Section.

當然可以一次叩3間,甚至更多的學校。但身為聖羅撒幼稚園的學生,如果首輪不選聖羅撒小學,那麼扣門可以不必試了。需知叩門的人不少,如果首輪不選它,而是另外的兩間,小學校長會認為你沒有誠意,根本不會考慮你。因為她對這個”誠意分”看得都幾重。

因此,讀聖羅撒幼稚園,選聖羅撒小學是最安全的選擇。如果有心選其他小學,而將來打算要叩門的話,不如讀其他幼稚園了,因為到時便沒有幼稚園的包袱。

至於St. Mary, 它現在是一條龍小學,只要是2005年之後入讀該校及天神嘉諾撒學校的小學生,都可以直升St. Mary 的中學部。為了要接受兩間學校的小六生,兩間的小一學位都不多。2008-09年度是120+89人。首輪50%學位,即為60人及45人,還要扣除有姊姊在讀的必收學位,所剩的學位便不多,真的要有運氣才可以了。

原帖由 sumyau1012 於 09-10-16 12:31 發表

咁你女女而家讀緊邊間....好唔好?
如果叩門..可唔可以一次叩晒3間學校架。

原帖由 AmyWonglo 於 09-10-18 19:44 發表
當然可以一次叩3間,甚至更多的學校。但身為聖羅撒幼稚園的學生,如果首輪不選聖羅撒小學,那麼扣門可以不必試了。需知叩門的人不少,如果首輪不選它,而是另外的兩間,小學校長會認為你沒有誠意,根本不會考慮你。因為她對這個” ...

其實叩門 vs 首輪..有咩分別..咁係咪st.mary,同mary knoll都好過st.rose.

原帖由 parentslove2 於 09-10-17 01:12 發表
All three schools, "Knock Door" chance almost equal to 0.

why? could you tell me detail?

唔好意思, 我路過多口講句, 我朋友個女讀st.mary, 有一日佢打黎同我講話個女差唔多考包尾, 咁我問佢, 你個女全部都唔合格呀??
佢話唔係呀, 科科都有平均分80幾架,係數學差d,7字頭.

唔好意思, 想請教聖羅撒小學而家其實好唔好? 我讀書既年代佢係一間幾好既學校, 而家好似無乜人提起咁. 另外又想問叩門入聖羅撒幼稚園叩門入小學既機會大唔大? 我原本諗住報聖羅撒幼稚園, 不過有朋友話聖羅撒小學同幼稚園兩個校長唔係好啱, 攪到頭都大埋.

MCS是英文小學, 小朋友由P1已習慣閱讀英文書, 上課及小息都說英語, 中文要求亦十分高, 學校根據學生能力安排一項課外活動.  不知樓主"好D"所指是哪方面?

原帖由 bigfoothk 於 09-10-21 09:10 發表
引用st. rose 家長說話: 其實St. Rose在34區都幾受歡迎, 20分未必一定入倒, 當然,佢冇Maryknoll同協恩咁熱門,但都唔少家長心儀.如你是住34區, 共有兩次機會,幾好.但係一定要揀第一志願.否則冇機會.而最後的叩門位 ...

而家既st. rose仲係咪一間好學校? 同九龍塘聖家比又邊間好d?

原帖由 elmolly 於 09-10-21 11:10 發表

而家既st. rose仲係咪一間好學校? 同九龍塘聖家比又邊間好d?

St. Rose係一間好好的學校..聖家也好, 不過,我無諗過讀聖家,如果係九龍塘,我會諗maryknoll.

原帖由 bigfoothk 於 09-10-21 09:10 發表
引用st. rose 家長說話: 其實St. Rose在34區都幾受歡迎, 20分未必一定入倒, 當然,佢冇Maryknoll同協恩咁熱門,但都唔少家長心儀.如你是住34區, 共有兩次機會,幾好.但係一定要揀第一志願.否則冇機會.而最後的叩門位 ...

多謝晒各位的意見, 我會先選st. rose...叩門及第一志願。但另外,可唔可以同時間又叩門maryknoll...如果我叩門st.rose及maryknoll, 咁st.rose會唔會知道架?
‹ 上一主題|下一主題