用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中一超多功課..係好定唔好?
go

上中一超多功課..係好定唔好? [複製鏈接]

你地點睇???
   0    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 09-10-22 21:44 發表
你地點睇???

可能個別小朋友對功課態態度.
有的可能好認真, 要求高.  如中文答題, 有的要成版, 相反有的可能係寫了 1, 2 行就收工.

又有一些是要小組做的 project. 真的有一些中一生是是旦旦做自己果部分就算. 但一些同學見到這樣,  就可能會做埋佢個份. 免影響自己啦.

功課多有好處,起碼比多D練習個小朋友;但如果勁多,多到頂唔順,就要同同班同學D家長比較吓係咪淨係自已小朋友既問題;如果全班都係咁,就係學校既問題。

功課多有好處,起碼比多D練習個小朋友;但如果勁多,多到頂唔順,就要同同班同學D家長比較吓係咪淨係自已小朋友既問題;如果全班都係咁,就係學校既問題。

醒目開學勳章

可否具體講數量和做時數,好似我個囡講有10樣功課好多,佢個fd講有13樣,做左4個幾鐘,就係要睇有幾多同複雜情況.

不過您囡囡老師重慘!一次要批改(13 x 40)=520份功課,如果日日如此,不知如何!

原帖由 ksnghk 於 09-10-23 19:14 發表
不過您囡囡老師重慘!一次要批改(13 x 40)=520份功課,如果日日如此,不知如何!

你條數好似有D問題喎。。。。
每班通常唔只一個先生教個喎。

應該學校問題....
我個女都叫快啦....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

明白, 情形就如精英班一樣,頂得順就好,頂唔順咪叫苦連天....
好彩我女仲頂得住

原帖由 pineapple0983 於 09-10-23 17:49 發表
功課多有好處,起碼比多D練習個小朋友;但如果勁多,多到頂唔順,就要同同班同學D家長比較吓係咪淨係自已小朋友既問題;如果全班都係咁,就係學校既問題。 ...

醒目開學勳章

原帖由 ksnghk 於 09-10-23 19:14 發表

其實都是星期五先咁多.

醒目開學勳章

原帖由 dder 於 09-10-23 21:54 發表
明白, 情形就如精英班一樣,頂得順就好,頂唔順咪叫苦連天....
好彩我女仲頂得住
去到中學真係好睇個小朋友自律,有些功課老師一早俾,要下個星期先交,但有時間都唔做,要第二日交先做,自然辛苦,有時真係一日要交好多功課,但係上個星期已知,咁無得講,同時要專心,學校老師講,專心就做2個幾鐘,唔專心就做4個幾鐘.

當然超多功課又另外一樣事,我個囝係精英班,對比其他班功課少,個囡都係精英班,但係功課比其他班多.

原帖由 dder 於 09-10-23 21:54 發表
好彩我女仲頂得住
咁你個女每日要用幾多小時做功課先? (當然唔包括溫習), 同埋系唔系讀精英班先? 仲有, 你選擇這間中學之前, 有無查過關於功課的多與少?
我個小朋友讀果間都多功課, 而且仲會越來越多 tim, 我地做父母唯有支持同陪伴佢, 等佢知道父母係什麼時侯都系佢身邊 ...

可能功課深左, 所以花的時間也較多, 希望適應後會有好轉吧!

原帖由 little30624700 於 09-10-23 22:57 發表
咁你個女每日要用幾多小時做功課先? (當然唔包括溫習), 同埋系唔系讀精英班先? 仲有, 你選擇這間中學之前, 有無查過關於功課的多與少?
我個小朋友讀果間都多功課, 而且仲會越來越多 tim, 我地做父母唯有支持同陪伴 ...

原帖由 sukkiu 於 09-10-23 18:51 發表
可否具體講數量和做時數,好似我個囡講有10樣功課好多,佢個fd講有13樣,做左4個幾鐘,就係要睇有幾多同複雜情況.

不會有這樣多功課,很多功課也不是第二天交。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

3-4 hrs
佢係精英班.
甘佢係band 1英中都知佢會多功課.
係.... 支持佢最緊要.

原帖由 little30624700 於 09-10-23 22:57 發表
我個小朋友讀果間都多功課, 而且仲會越來越多 tim, 我地做父母唯有支持同陪伴 ...

我個女上左中學超開心, 功課明顯比小學少得多啦!
開始我都覺得奇怪, 但問過她小學一些同學的家長, 先知道雖然大家入讀不同中學(都是band 1), 但功課確實比小學少左, 而且好多都並非第二天交, 所以孩子本身的自覺性好重要.
亞女好多時返到屋企直頭無功課做, 原來, 她一般利用午飯後的時間做功課, 做吾晒先帶返屋企.
‹ 上一主題|下一主題