用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 TSL 2nd interview
go

陳守仁 TSL 2nd interview [複製鏈接]

attended this morning.
Hope others applicants enjoy
no matter the result !
   1    0    0    0

yes.... 阿仔話好好玩~ 仲好開心添~

奇怪既係...佢講左好多interview既內容...好多野考佢地~ 得果半個鐘做噤多野~ 勁~

A lot of things have been done ma??  My blur girl just could mention to me that they were divided into 2 groups to finish a puzzle but they lost (so rejection already??)  and needed to draw a picture and describe the pic in Eng.............

亞女都話今次玩得好開心!!真係要讚一讚陳守仁係我女in咁多間學校安排得最好既一間,大人等得舒服,小朋友又玩得開心!
希望各位遲d都可以收到好消息,大家做埋同學仔就最好啦!!

我都想知阿仔講既野真定假, 好搞笑, 佢次次in完都好開心出黎, 講一大堆野, 我地走果時坐的士, 連個的士司機都笑!

阿仔講, 入去, drawing, then 老師叫佢去問問題, then又番去drawing, then又叫佢去問佢問題, then 又番黎, 3個人一組玩puzzle, 佢果組快d完成, then 又去問佢問題.  又講要睇本英文書, then answer teacher's questions. 又要講中文 story 比老師聽.  又要配對, 有6個pictures 比佢配, 3個中文+3個英文字圖.  then 又話去爬山, haha... 爬山! 我問佢係米公園玩果d "pan"石? 佢又答係, 老師叫佢地排隊, 要爬到over 6, 又話d 小朋友爬唔到, 去到1-2已經趺番落黎, 仲撞到老師添, 好好玩喎, 爬完上去 行番樓梯落黎.  

最後仲有.. 我問佢why佢果組最遲出黎, 佢話要clean番個面, 因為今次唔係computer聽故事, 今次有得睇既, 唔係only聽.  but 睇畫面only得本書, 入面得字, 佢話d小朋友要扮圖畫, 有小朋友扮人, 扮dog, 扮cat, 扮butterfly, bee, 扮觀眾都有~ 噤我問佢 老師扮咩? 佢答, 老師要講個故事出黎叫佢地做, 因為有d小朋友唔識睇d字.  佢地果組扮動物, 要畫面so要洗番, 所以遲左出黎.....

有冇小朋友都係in呢d野呀? 真係唔知佢真定假, 佢講得好搞笑架~

haha, you son must be very cute!   He seemed liked he had been to a holiday camp or something, so funny!   It must be so much fun to have him around :)

原帖由 hkcindy 於 09-11-7 22:06 發表
我都想知阿仔講既野真定假, 好搞笑, 佢次次in完都好開心出黎, 講一大堆野, 我地走果時坐的士, 連個的士司機都笑!

阿仔講, 入去, drawing, then 老師叫佢去問問題, then又番去drawing, then又叫佢去問佢問題, then  ...

承你貴願,大家做同學仔
原帖由 merrykiss 於 09-11-7 20:22 發表
亞女都話今次玩得好開心!!真係要讚一讚陳守仁係我女in咁多間學校安排得最好既一間,大人等得舒服,小朋友又玩得開心!
希望各位遲d都可以收到好消息,大家做埋同學仔就最好啦!! ...

It appears there are about 525 performed 2nd in yesterday.     Each time lot was divided into 3 groups (4, 5, 6/F) and there were about 25 students in each group.  So for each time lot, they interviewed about 75 students.   They probably had 7 lots for the whole day so the total number was roughly 525 students.  

Agee with this estimation ?   Still quite competitive, isn't it.    I will keep my hope and keep positive attitude for whatever the outcome is.

so, around 4 to 1   ( 150 / 600) .

btw, where is the former principal Ms. XX Li ?
now the new one is Derek Yeung.

地區直資名校 報讀大增三成 小一自行分配學額今展開
(明報)2009年9月25日 星期五 05:05

【明報專訊】小一自行分配學額階段今日展開,部分直資及私立小學已截止報名,今年部分地區直資名校申請人數及競爭學位比例猶勝傳統名校。油麻地保良局陳守仁小學收到逾3000份申請,
較去年大幅增加近三成,校長楊永明直言是意料之外,相信因直資學校重視英文而獲家長支持。

保良局陳守仁小學共收到3080份申請,去年始轉為直資學校的深水埗英華小學亦收到2200多份申請,較去年增加兩成(其他直資、私立小學申請情况部分見表)。

重視英語 受家長歡迎
保良局陳守仁小學校長楊永明稱,學校約兩成為外籍學生,良好英語學習環境最能吸引家長。他稱,所有申請學生均獲首輪面試機會,過往約四分一學生可進入第二輪面試,但由於今年申請學生眾多,學校需視乎人手,
或將「次輪面試線」減少至五分之一,
面試人數需視乎學生質素。

原帖由 hkcindy 於 09-11-7 22:06 發表

阿仔講, 入去, drawing, then 老師叫佢去問問題, then又番去drawing, then又叫佢去問佢問題, then  ...

妳囝囝個組咁多野玩既? 我問亞仔只有drawing, 自己睇吓書, 老師問問題(有中文/英文), 6個小朋友分2組玩puzzle....

我懷疑爬山同扮cat係假既, but佢講到似層層~ 比佢吹脹!

原帖由 surewin 於 09-11-8 15:35 發表

妳囝囝個組咁多野玩既? 我問亞仔只有drawing, 自己睇吓書, 老師問問題(有中文/英文), 6個小朋友分2組玩puzzle....

With  more than 3000 application forms, TSL maybe the most competitive school this year !!!

原帖由 hkcindy 於 09-11-8 16:17 發表
我懷疑爬山同扮cat係假既, but佢講到似層層~ 比佢吹脹!

妳囝囝可能將做夢的情節都講埋出來了 ^o^

原帖由 yypapa 於 09-11-8 16:41 發表
With  more than 3000 application forms, TSL maybe the most competitive school this year !!!

所以囝囝有幸入second-in 已當學校收左了^_^

agreed with "surewin".  我都覺得仔仔可入到second-in, 已算有交待, 所以都用平常心去等待result.

原帖由 surewin 於 09-11-8 16:57 發表

所以囝囝有幸入second-in 已當學校收左了^_^

醒目開學勳章

原帖由 Joshua_BB 於 09-11-8 19:06 發表
agreed with "surewin".  我都覺得仔仔可入到second-in, 已算有交待, 所以都用平常心去等待result.

me 2~~~

我嗰女同你個仔講係一樣, 一入去都係drawing, 你想draw 乜都得, 我估係比佢地kill time, 畫完可以睇書, 之後去答問題, 有一堆英文字, 要配圖畫, 之後讀番d英文字, 我個囡話係動物, 都幾易, 中文都係一樣, 有d 詞語要配圖, 之後讀番d 中文字
我個囡話有一條英文題佢唔識, 個miss 問monkey 住喺邊, 我個囡答zoo, miss 話係monkey mountain, 不過我覺得答zoo 都ok 吖, 起碼佢唔係答d 奇奇怪怪地方噃

爬山扮貓我都估冇咩可能, d 女仔著哂裙, 點爬

原帖由 surewin 於 09-11-8 15:35 發表

但我儿子话要比赛砌puzzle,画画,然后形容自己画的画,又有spot the difference,考sequence,又问其他问题,主要都是英文。我后来问他,有没有比赛爬上爬落,他又话有。问他有没有听故事,要他扮其中的角色,他说他扮helicopter.
那幅画还没完成,就已经要被问问题,然后再继续完成,后来更被收回去,所以画画应该是颇重要的一环。
多说几句,经过几次P1面试才发觉,原来画画是那么重要,我们之前都没有很特意在这方面训练他,但以后就有经验了。

原帖由 velma 於 09-11-8 22:10 發表
我嗰女同你個仔講係一樣, 一入去都係drawing, 你想draw 乜都得, 我估係比佢地kill time, 畫完可以睇書, 之後去答問題, 有一堆英文字, 要配圖畫, 之後讀番d英文字, 我個囡話係動物, 都幾易, 中文都係一樣, 有d 詞語要 ...

你地就好啦,仔仔囡囡講得禁清楚,我個仔只係話 “It is my secret", 比佢激死!!

原帖由 heison 於 09-11-8 23:55 發表
你地就好啦,仔仔囡囡講得禁清楚,我個仔只係話 “It is my secret", 比佢激死!!

唔好嬲啦, 我地話番比你知咪得law...
‹ 上一主題|下一主題