用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????
go

沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????

請問有無過來人可以話我知,沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????我住沙田,希望仔仔將來入名小,是否一定要去9龍塘樂基呢??兩間的分別係點???十萬個謝謝!!

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-9 09:48 發表
請問有無過來人可以話我知,沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????我住沙田,希望仔仔將來入名小,是否一定要去9龍塘樂基呢??兩間的分別係點???十萬個謝謝!!

學術上, 好detail 我唔太知有幾大分別, 但我朋友的仔仔在九龍果間番緊pg, 我仔仔就在沙田呢邊讀 pg, 學既野進度大家差唔多.  但如果你問上到k2, k3 一唔一樣, 我就答唔到你.

但admin 上, 好明顯 , 沙田呢邊好好多, 開學以來, 班主任好關心小朋友, 久唔久就打電話來同家長傾下小朋友在校情況,  我自己都收過老師打來4次.  但九龍果邊, 係完全無老師打過比我個朋友報告一下.  所以, 你睇下係自己想要d 咩了.

請問面試時問d咩????

原帖由 monkey05 於 09-11-9 10:29 發表

學術上, 好detail 我唔太知有幾大分別, 但我朋友的仔仔在九龍果間番緊pg, 我仔仔就在沙田呢邊讀 pg, 學既野進度大家差唔多.  但如果你問上到k2, k3 一唔一樣, 我就答唔到你.

但admin 上, 好明顯 , 沙田呢邊好好 ...

請問面試時問d咩????要注意d咩???甘9龍塘d老師唔call我...我又點知仔仔在學校開唔開心???好唔好呢???我可以主動call老師問嗎???佢地會樂意回答我嗎???請問你朋友有無講過呢??我老公話去交from時,沙田樂基明顯nice過9龍好多........不過學校環境當然係9龍啦,有花園可以見天!!

你講的也有道理

原帖由 cuteb 於 09-11-9 19:51 發表
聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

你講的也有道理,請問你知不知道可否上網看仔仔上堂情況呢???中英班之後轉英普班是否容易呢???sorry大家,我問甘多野,其實最後可能兩間都唔收佢,不過我見得閒早d請教大家,好過真的幸運考入時才來急急急..有甘的可能,因為佢之前in6間6間都收左:p , 謝謝幫忙!!

醒目開學勳章

原帖由 cuteb 於 09-11-9 19:51 發表
聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

咁唔知你識果位Kln Tong pg個Miss 有無話你知呢兩間學校既老師質素/學校教學, 辦學/ 學生既分別呢 ? 定係有d 咩實質例子可定到大家的好與壞呢 ?

而呢兩間學校是行政獨立的, 各有各做.  但大家相同的, 有reading scheme, 升小一interview training, 雙/三班主任制.  我客觀d 講, 兩間hkps 各有各好.  學術上大家是交足工課的.  只不過, kln 那邊的行政是混亂就好多人都知.  要入讀, 要預左呢點.  如你有小朋友在學校番學, 你就會發覺 admin 的重要性.  如學校唔見左你小朋友的 profolio, 你會生氣嗎 ?  如學校超收生, 最後, 叫你小朋友番一, 三,五 or 二, 四, 六, 你又生氣嗎 ?  到最後等家長不高興而退學, 讓出學位, 令學校學生人數回復正常, 你有什麼感想呢 ? 你說學校admin 的角色係咩呢 ? 真的不重要 ?

講教學, 暫時大家開左學所教既野都差唔多, 我又唔覺沙田呢邊十分比下去, 講緊佢地既n1, 而家教緊既中文除左人, 口,手外, 仲有一d 深一點的字如 "菜, 果, 男, 女" 而小朋友回家係真係識的.  老師的角色又係咩呢 ?  人家有用心教的, 小朋友才吸收.

開學後, 校長安排唔同既parents workshop 比各家長, 用意係咩呢 ? 相信無心辦學的唔會花呢d 時間, weekend 下午校長, 老師也留校來搞呢d 家長會.

講地區與小朋友的質素, 仔仔班的同學不少來自御龍山, 駿景園, 九肚山, 火炭山, 唔知入唔入你提的高質素之列.  但家長們個個也很友善,  小朋友也乖巧, 我日日送仔仔上學, 他的同學仔見到我也會同我揮下手, 打招呼, 更有的會說早晨auntie, 要講小朋友質素, 我也覺得算係咁啦, 兩歲幾人仔咋.  咁我都幾放心我的小朋友跟他們一起學習的.

講升小一, 如你走進校園,你會見到佢地小一龍虎榜, 唔好計政府派位果d ,因講luck, 講舊生, 唔太fair, 你看看佢地小朋友出去考直資/私立獲取錄的, 也有 DBS, DGS, 英華, 聖方濟各, 聖心, CKY, 王錦輝...etc.  一埋很多家長心儀的小學.  你覺得成續如何呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-10 10:36 發表

請問面試時問d咩????要注意d咩???甘9龍塘d老師唔call我...我又點知仔仔在學校開唔開心???好唔好呢???我可以主動call老師問嗎???佢地會樂意回答我嗎???請問你朋友有無講過呢??我老公話去交from時,沙田樂基明顯nice ...

最後,我的朋友見老師潛左水, 佢唯有自己打去囉, 咁先知呀仔在校點, 家長打到去, 老師都有回答佢的問題, 無話快快收線, 不過, 原來主動性要落在家長身上.  

是的, kln 的有户外playground, 而沙田係無架, 但課室就沙田呢邊比kln 的大一點.  

其實 interview 時, 問既野都唔係好深, 叫小朋友在玩具中找老師要既野, 比圖, 問下小朋友一d 生果, 動物名, 小朋友有無同老師交流, 比野小朋友, 小朋友有咩反應, 有無坐定定.  識唔識講野咁.  問家長都係d 好平常的事, 小朋友邊個揍, 平時同佢去邊多.  小朋友識d咩.  都係傾下計.

我真的好多謝你!!!

原帖由 monkey05 於 09-11-10 11:07 發表

咁唔知你識果位Kln Tong pg個Miss 有無話你知呢兩間學校既老師質素/學校教學, 辦學/ 學生既分別呢 ? 定係有d 咩實質例子可定到大家的好與壞呢 ?

而呢兩間學校是行政獨立的, 各有各做.  但大家相同的, 有reading  ...

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/16.....好擔心自己選擇錯比個仔仔,多謝你啊~係呢??請問學校有無比家長上網見下個仔上堂情況???n讀中英班,k轉英普班,是否好困難???

原帖由 luiflora 於 09-11-10 12:27 發表

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/1 ...

倘若住在沙田,火炭(甚或是XX園)而又鍾情樂基, 還有什麼要考慮. 試想想,相對來回九龍塘要多少時間?省下的時間做別的事件(例如去公園)好還是浪費在交通上?

醒目開學勳章

原帖由 點算好 於 09-11-10 12:59 發表

倘若住在沙田,火炭(甚或是XX園)而又鍾情樂基, 還有什麼要考慮. 試想想,相對來回九龍塘要多少時間?省下的時間做別的事件(例如去公園)好還是浪費在交通上? ...

你也說得對, 與其花時間在交通, 不如, 用d 時間去公園玩下, 睇下書, or 小睡可能仲好.

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-10 12:27 發表

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/1 ...

不用客氣, 希望少少經驗之談可以幫到你.  我去年咪又係好似有你的煩惱.  因"九龍塘"呢3字真係幾吸引架.  我同你住同區, 好老實講, 呢區有兩文三語既n 真係唔多.  hkps 也是我心中的第一選擇.  也有想過唔太想小朋友花太多時間在坐車上, 最後, 好好運, 仔仔考到, 我也打算比佢試一年再看吧, 萬一不是我杯茶才轉走, 但呢幾個月, 見學校所教的, 仔仔所學到的, 他的進步, 老師, 校長的effort 真的覺得學校不錯.  佢地教phonics 也有佢地一套方法, 我上完佢地既workshop 深深體驗到好work, 所以, 也不打算轉仔仔去別的學校了.  呢到真係岩佢, 又合我好要求.  不用走咁遠啦.  車$ ,時間都省回.  

但佢地無得比家長on-line睇小朋友上堂架, 一個信字, 交低小朋友比學校啦, 老師會好好照顧, 教育他們的.  你會從小朋友身上睇到成果的.  仔仔現在回家成日唱國語歌, 英文歌, 又扮老師, 好有趣.

有一樣幾令我覺的 好touch 既, 就係even 唔係教我仔仔果班的老師, 但見到我仔仔也叫得出佢個名同佢say hi.  好親切呢.  

至於轉英普班, 應該唔難, 佢地優先offer比自己的學生.

原帖由 monkey05 於 09-11-10 14:15 發表

不用客氣, 希望少少經驗之談可以幫到你.  我去年咪又係好似有你的煩惱.  因"九龍塘"呢3字真係幾吸引架.  我同你住同區, 好老實講, 呢區有兩文三語既n 真係唔多.  hkps 也是我心中的第一選擇.  也有想過唔太想小朋 ...

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FROM,都覺得學校難入,唔止考小朋友,連家長都考.....所以我唸係有D人唔了解沙田樂基及佢四周住宅,先覺得佢收生會輸比9龍塘,我都深深甘明白佢地,因為我起初都會以為如此.

原帖由 luiflora 於 09-11-10 14:48 發表

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FR ...

小心~~小心~~小朋友的質素不一定看背景,住那裡, 窮不代表差. 有次面試, 兩位父母"身光頸靚", 滿口英文, 父親那隻R字頭既手錶閃爍非常(咁"燦"眼點睇時間呢..咔咔咔~~), 點知那位小朋友二話不說去搶別人的玩具(好順手個隻). 走的時候是坐"柯D".又如何?

另外見到另一家, 平常打扮, 感覺CC文文, 我對那位小朋友沒印象, 人地既柴可夫等緊佢地.

我就要行去等我既柴可夫, 大大大巴士...咔咔咔咔...

樂基火炭申請表

有冇好心媽咪有多一份樂基火炭申請表可以貓俾我呀,我因為坐緊月,C6星期六同咗阿女in St. Cat,我到今日先記起要download,但巳經太遲。。。如果有媽咪有多一份,可否好心send俾我呀?本人萬二分感激。[email protected]

千萬不要誤會

原帖由 點算好 於 09-11-10 16:49 發表

小心~~小心~~小朋友的質素不一定看背景,住那裡, 窮不代表差. 有次面試, 兩位父母"身光頸靚", 滿口英文, 父親那隻R字頭既手錶閃爍非常(咁"燦"眼點睇時間呢..咔咔咔~~), 點知那位小朋友二話不說去搶別人的玩具(好順手 ...

有錢人不一定100%質素好,無錢人不一定100%質素差,這些道理我們都明白,千萬不要誤會!!不過我想表達的是,在比例上,有錢少少的人會比較有心機去教小朋友,如果好無錢的人都顧住賺錢,成日煩無錢開飯,何來有心教育小朋友,可能成日日嘈夜嘈,小朋友如何開心??父母那有心關心小朋友???我可能表達能力唔好,千萬不要誤會!!

我盡力幫你

原帖由 小二黃 於 09-11-10 17:13 發表
有冇好心媽咪有多一份樂基火炭申請表可以貓俾我呀,我因為坐緊月,C6星期六同咗阿女in St. Cat,我到今日先記起要download,但巳經太遲。。。如果有媽咪有多一份,可否好心send俾我呀?本人萬二分感激。yvonnez ...

坐月,還要陪女去in學校????好辛苦!!!好啦~我盡力幫你問下人,因為我之前有比朋友兩張,點知佢又話佢已經有了,我問佢要返,如有mail你.

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-11-10 14:48 發表

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FR ...

我也認為小朋友的質素同家庭教育有密切關係, 有時同家有無錢未必成正比, 中等家庭的孩子也有乖巧的, 在我所識的同學仔, 有d 住一城, 有d 愉翠苑, 馬鞍山...etc..唔同背景都有, 幾 fair.  

上年我先生在塡果張問卷時也有同感, 好似考父母咁, 不過, 我同呀仔去in 時, 老師就大部份時間都係in 個小朋友, 問家長的, 都係d 生活上照顧孩子既野, 所以, 比我感覺係佢係選小朋友先, 再者選父母.

係呢, 你小朋友係咁係大仔來 ?

原帖由 monkey05 於 09-11-10 20:52 發表

我也認為小朋友的質素同家庭教育有密切關係, 有時同家有無錢未必成正比, 中等家庭的孩子也有乖巧的, 在我所識的同學仔, 有d 住一城, 有d 愉翠苑, 馬鞍山...etc..唔同背景都有, 幾 fair.  

上年我先生在塡果張問 ...

我個仔仔係大b,加上佢早講野又唔害羞,所以好幸運,考6間學校全收,不過都不是我第一心水,now都擔心佢考唔到樂基,畢竟樂基在沙田真的好出名,n班好學校又少,樂基收的人數又唔多,我屋園好多bb,以我所知得一個b前年考入,其他全不收!!不過唔緊要啦,做父母盡力幫佢選擇合佢性格而又好的學校,至於最後佢入唔入到,等天安排!!我已經好盡力及勤力為佢選校,每間學校我都做足功課,都盡力去了解100,到時睇佢表現,如失水準or不合乎學校要求,都對得住佢同自己了!!!^_^  如果佢幸運考入,我一定通知你!!到時我真的希望在樂基門口親自同你講一句thanks!!!!

May I know if apply K1 this year, how many seats left as PN kids have the first choice?

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-11-11 06:29 發表
May I know if apply K1 this year, how many seats left as PN kids have the first choice?

上次去聽家長會, according to 學校比既數字, 去年收外來生 k1 的是約二十個.  因大多n 直升, 不過, 都有少量走左的.