用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思幼稚園 九龍塘啟思放榜~~~
go

九龍塘啟思放榜~~~

7/11interview ,今日收到reject信 ,話因學位唔夠而不取錄....但又話其他分校有少量學位(匯景 青衣......) 叫我去註冊 咁即係收唔收喔????

我收到信收左 pm 班(九龍塘正校),正考慮讀唔讀……亦會打去問有冇機會轉上午班。

有冇人知佢有幾多個學額架?

我之前亦 in 左屯門啟思,囡囡表現差到爆又扭計都收左上午班,相信其他區啟思真係冇乜人報……

昨日都收到信,又係下午班.
學額應該真係唔多,因為本身有N班小朋友直升.

按照上面媽媽的說法,那原本我們是被安排在11/14面試的人豈不是白去一趟?更何況我們是選用普通話面試,所以11/14的面試被通知改到11/18,那這純粹只是因為我繳了報名費,所以學校就算沒名額了也要做做樣子安排面試嗎??

今 都收到reject信 ,話因學位唔夠而不取錄....

我覺得佢地都幾睇家長係咪專業人士. 因為我家姐同個朋友佢地係專業人士所以收左

原帖由 awesomeada 於 09-11-16 17:06 發表

我覺得佢地都幾睇家長係咪專業人士. 因為我家姐同個朋友佢地係專業人士所以收左

唔係呢!我哋兩個都不是專業人事啊!

我想告訴你, 我是在10月10日interview 的, 而且小朋友表現都十分好, 可是在10月19號已收到信話無學位叫我考慮青衣等其他校舍, 我覺得更奇怪的是11月還有兩次interview, 所以白去一趟的不只是你.....

學校學位有限, 選學生依照學校喜好, 不過申請人又太多, 例如明知不收細b或收滿學生仍然要接見, 收不收是另話, 因為在表面上怎樣也要提供"平等機會"(實際有公平過嗎?), 學校也怕被家長去平機會投訴, 我們作為細b家長只有無奈。

原帖由 lenne5095 於 09-11-16 14:59 發表
按照上面媽媽的說法,那原本我們是被安排在11/14面試的人豈不是白去一趟?更何況我們是選用普通話面試,所以11/14的面試被通知改到11/18,那這純粹只是因為我繳了報名費,所以學校就算沒名額了也要做做樣子安排面試嗎?? ...

只要接受去其他分校, 應該係收的.

原帖由 maylam2022 於 09-11-14 19:52 發表
7/11interview ,今日收到reject信 ,話因學位唔夠而不取錄....但又話其他分校有少量學位(匯景 青衣......) 叫我去註冊 咁即係收唔收喔????

九龍塘啟思正校已數囡囡,  但听講啟思程度較淺,  對將來考名牌小學不利, 故仍在考慮中.
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

我個女都係11月14日考啟思(正校),而且我哋兩公婆都唔係專業人士,不過好好彩收咗我個女(上午班) ,可能係我個女嗰日心情好好,所以in佢嗰個老師問每條問題佢都笑住咁答,一D都唔緊張,反而我就好緊張,呢間係佢考嘅第1間,仲有幾間未考,所以我都未決定讀唔讀,但係我兩公婆都幾鍾意學校的環景同D老師,只係同各位一樣有D擔心小學

原帖由 maktszching 於 09-11-17 23:52 發表
我個女都係11月14日考啟思(正校),而且我哋兩公婆都唔係專業人士,不過好好彩收咗我個女(上午班) ,可能係我個女嗰日心情好好,所以in佢嗰個老師問每條問題佢都笑住咁答,一D都唔緊張,反而我就好緊張,呢間係佢考嘅 ...

14/11in?咁快知結果?仲係上午班.有個家長話7/11去in,
老師已經話無晒上午班嘅位了!?

我11月7日去in, 今日收到信收咗am 班(九龍塘正校),
嗰日我個女表現唔係好好, 掛住自己玩, 只係答咗先生少少嘢, 我仲諗住唔得但又收咗, 我朋友個女女, 同一日去in, 表現好好但反而唔收 .....  真出奇, 都唔知點收生!!!!

打错咗,係7號in14號先收到信

原帖由 ylchu 於 09-11-18 00:40 發表
我11月7日去in, 今日收到信收咗am 班(九龍塘正校),
嗰日我個女表現唔係好好, 掛住自己玩, 只係答咗先生少少嘢, 我仲諗住唔得但又收咗, 我朋友個女女, 同一日去in, 表現好好但反而唔收 .....  真出奇, 都唔知點收生!!!! ...

你就好啦上午班,你今日先收到信?好似個個都係14/11收信.我覺得都好睇彩數,唔同老師in可能出現唔同結果,個人諗法啊!

回覆 7# LittleKiwi 的文章

Agree 真的好無奈!!!

回覆 8# katkat_mom 的文章

謝謝!!!! 咁都好d 都叫做有間offer喺手啦!!!!如果唔係都唔知點算-.-

醒目開學勳章

我又係reject左..都預左啦~!就算收都唔會讀

http://hk.myblog.yahoo.com/siuyu_ma

我係 9/11 in 到現在未收到信通知.

原帖由 awesomeada 於 09-11-16 05:06 PM 發表

未必囉..我都係專業人事啦..個仔都in 得好好...依然係唔收...老師都講到好白...話我個仔太細..即係細仔機會好微啦...因為收左我 $30..明知一早full 晒...冇位既....都夾硬做 interview...sign.

they rejected us as well as we are not professional people

my son answered all the questions in english 10% but the teacher's has very bad english i think that is why she doesnt accept him
we interview 10 school and this is the one school that reject us...
we never treat this as serious school and only in chinese and also the books is so so so easy would be a waste to go there
also this school give us bad impression
on day of interview our slip say 12.45pm, we get there 15 mins in advance, and the school only opens on 12.46pm for us to go in.. long Q at the door...
then once you go in, they tell you go up stairs, but never clear instruction on which floor, so we end up go all the way up then down again
during interview, the room is so so so noisy and small, can hardy hear the teacher
i kinda regret paying HKD 30 for a school doesn't know how to organize interview well...

原帖由 chansheila 於 09-11-20 20:03 發表

未必囉..我都係專業人事啦..個仔都in 得好好...依然係唔收...老師都講到好白...話我個仔太細..即係細仔機會好微啦...因為收左我 $30..明知一早full 晒...冇位既....都夾硬做 interview...sign. ...