用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德貞小學要殺校!!!
go

德貞小學要殺校!!! [複製鏈接]

2010小一會是最後一屆, 大家點睇呢?
   0    0    0    0

Oh why? where is the news coming from? I had studied there during my primary school. Recently I also took my daughter to have interview. Lots of memories there.
Work hard moms!

原帖由 funnycat 於 09-11-14 22:05 發表

真定假?
個消息係邊聽返黎?

原帖由 funnycat 於 09-11-14 22:05 發表

Really ?
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

We attended a briefing by the school management yesterday.

原帖由 kcPooh 於 09-11-14 22:33 發表
Oh why? where is the news coming from? I had studied there during my primary school. Recently I also took my daughter to have interview. Lots of memories there.

too bad.... I am an alumni..... :(

原帖由 funnycat 於 09-11-15 00:41 發表
We attended a briefing by the school management yesterday.

我都好想喊! 德貞收咗阿女明年讀小一, 已交留位費, 因見此校雖然甚少家長談論, 但有談論的都比較少負面評價, 而各方面都又符合我們的要求, 大安旨意諗住比阿女入讀, 崇真學費太貴負擔不起, 陳守仁衰咗, St. Margaret又冇咩嘢好感連interview都放棄了, 仲有培僑又未有消息! 依家校方話因近年太多競爭對手, 無奈要作此決定! 若各家長在明年大抽獎揭曉後, 選擇放棄, 仍會退會留位費! 講真真的很喜歡德貞, 但又怕殺校會影響質素, 點算好呢?

醒目開學勳章

其實現在那些直資的辦學團體申請了很久才獲批的
我們要了解一下是天主教教區及其他如耶穌會等有沒有申辦
但陰謀論的說,是否天主教學校唔肯成立校董會,所以唔俾他們申辦成本呢

原帖由 尚宮大人 於 09-11-15 11:10 發表
德貞小學:http://www.tcpsa.edu.hk/

:) 我個人都十分鍾意「德貞小學」及其辦學團體「天主教耶穌寶血女修會」。但「德貞小學」以私校模式去營運,一年學費約 2.5 萬,除了學生的學費外,學校根本就無額外的收入來源,資源缺 ...

當初揀得佢,都係鍾意佢,雖然LAST一年,我多數(more than 90%)都會繼續讀。我欣賞佢地好有責任,一早通知家長,等我地有得選擇。呢間學校最大賣點係用英文,教師有愛心同德育方面做得出色,我諗左一晚暫時都諗唔到其他選擇。最後一兩年可能會冷清D,但可能好似讀村校咁,師生關係更親蜜。既然有校董會保證,我覺得無問題。萬一到五六年級真係好少人,可能會安排小朋友去其他屬會學校呢!

聖瑪加利全間學校都無宗教氣氛,真係唔知算唔算佢做天主教學校好!

原帖由 vitasoy 於 09-11-15 20:04 發表
當初揀得佢,都係鍾意佢,雖然LAST一年,我多數(more than 90%)都會繼續讀。我欣賞佢地好有責任,一早通知家長,等我地有得選擇。呢間學校最大賣點係用英文,教師有愛心同德育方面做得出色,我諗左一晚暫時都諗唔到其他選擇。最後 ...

妳講得o岩,聖馬嘉利及地利亞等都不是天主教正式認可的天主教學校,只是辦學團體把學校話自己是天主教學校
8-)

一代名校, 就此沒落, 真的很可惜!

我唔明白點解你地話"聖瑪加利全間學校都無宗教氣氛,真係唔知算唔算佢做天主教學校好!"

我地學校每日都有 morning prayers,有開學彌撒、瞻禮日、聖灰禮儀、每星期都有宗教堂。而彌撒、瞻禮日都要出外去教堂的!每年都會為天主教"安貧小姊妹"安老院籌募,中學部R.S還要考試。

過,如果你係需要宗教氣氛好濃的,那聖瑪加利就不適合你!

原帖由 vitasoy 於 09-11-15 20:04 發表
當初揀得佢,都係鍾意佢,雖然LAST一年,我多數(more than 90%)都會繼續讀。我欣賞佢地好有責任,一早通知家長,等我地有得選擇。呢間學校最大賣點係用英文,教師有愛心同德育方面做得出色,我諗左一晚暫時都諗唔到其他選擇。最後 ...

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

Totally agree.....  

原帖由 funnycat 於 09-11-16 10:05 發表
一代名校, 就此沒落, 真的很可惜!

希望可以給一些私校作為啟示.

請問此消息從可而來?
學校前年先作裝修, 那麼快就.....
會不會是假的!

香港天主教學校, 大部分兩種: 一,修士/院辦的; 二, 天主教區管轄.
而smc 兩者都不是, 係比較特別, 最初係由幾位熱心教育的天主教徒辦的.   

聖方濟各英文小學咁'客似雲來', 點會殺校!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-16 13:15 發表

:) 「德貞小學」同「聖方濟各英文小學」同為私校,會否同一命運呢?
‹ 上一主題|下一主題