用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望/劍鳴/St Catherine..你地會點揀??
go

德望/劍鳴/St Catherine..你地會點揀?? [複製鏈接]

Thanks alot.
   0    0    0    0

唔駛揀呀..當然係ST.Cat la

唔駛揀呀..當然係德望la

醒目開學勳章

德望 有小學 BACKUP...
不過是否一所好學校, 見仁見智吧!

good hope la

good hope, of course

您認同那一間學校的辦學理念便去那間,不要三心兩意了,好給機會那些後備生。

收咗再慢慢揀都未遲啦

I choose good hope....

good hope...

Of course Good Hope!

I actually prefer SC but good hope is one dragon, that's why I am hesitated. Anyway, I will go for registration first on 30-Nov, cu all good-hope parent on that day.

I shall choose St.Cat, KM & 德望...

原帖由 waiunsinkable 於 09-11-23 21:19 發表
Thanks alot.

以我所知,過往每年好多St Cat、KM的女畢業生都會去考GH博博的,所以,我覺得一開始揀GH就可以一了百了!唔使煩!加上有了GH幼稚園,就小了這間私小作後備。而且GH小學是一所較"活"的小學,至少除成績外,同樣著重音樂和運動嘛!雖然它的HKCEE results比其他學校不是太理想!但每間名校總有成績好的學生,又有因運動出眾而成績麻麻的。所以,我會揀GH,如果怕英文或普通話不夠好,出去上堂都OK啦!

其實我的孩子現在是在St Cat讀緊K1,據我所知,有不少同學仔都有考GH K2呀,如果我的孩子是女孩子的話,我都會考架!耐何……所以,上了St Cat也不算是什麼,可以入到一間好小學才最重要嘛!而且每年St Cat有600個畢業生,我相信不是所有小朋友都咁bright,全部入名校吧!

Agree!

原帖由 bebegirl 於 09-11-24 11:13 發表
以我所知,過往每年好多St Cat、KM的女畢業生都會去考GH博博的,所以,我覺得一開始揀GH就可以一了百了!唔使煩!加上有了GH幼稚園,就小了這間私小作後備。而且GH小學是一所較"活"的小學,至少除成績外,同樣著重音樂和運動嘛!雖然它 ...

i FIRST choose SC (可以打好個底再出去同人淨小學), SECOND choose GH (ONE DRAGON, 好多年前有幼稚園在九龍塘,但之後麥原因而摺咗, 好與唔好你自己諗), THIRD choose KM (蒙突梭利,要睇吓自己小朋友喜歡與否, 有朋友報讀收咗係插班生但點開學後比電話佢,話冇位,原因係學校有工程,其實係比教育署發現超額收生, 如果你真係好鍾意呢間就交咗留位費, 但你最好預多一間做後備好D 啦)

雖然唔知道GH的功課教學會否好"谷"好深,大家都係博一條龍姐!
只想clarify一點,就是KM並不是用"Montessori"教學法的,我仔仔在那裡讀N1,亦有親戚在同校就讀K1,K2,該校是屬於傳統教學,而且標榜課程深,好快要寫字!KM超收一事,的確令人有點失望,但整體上兒子在學校的確得到很好的照顧,老師嬸嬸真係無得頂!是一個好有heart的學校!
‹ 上一主題|下一主題