用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

如题, 點揀呀??? Pls Help!!!

[主题改多次啦...]

1    0    0    0

Jackybaba,

我同你一樣煩惱.... sat 去左in 林文燦, 見到位置同外觀, 哦.. 原來由細到大成日見到間學校, 現在就係lmc... 真係好舊......

當日你個小朋友in 成點呀, 我地完全冇壓力咁in 校長, 小朋友更加當去玩, 佢話問佢英文題, 國語題同中文, 由小朋友未上課室前, 已經有老師用英文問佢地問題架喇.

現在就係煩 lmc22 號放榜, 陳瑞祺23 號放榜我如何取捨囉.

你呢, 你煩d 咩 ??  培道又係津校right ? 用中文教right ?

我睇過學校資料 , 2010 年係收 4 班 , 約 25 個小朋友 1 班 . 估計係收 100 個左右 . 間學校規模 , 真係無得同陳守仁比 ge la . 不過真係唔知佢地既帥資 , 深淺跟出面官校是否差不多 或是大出入 .我都好想知.............

原帖由 bchi 於 09-11-16 12:10 發表
Jackybaba,

我同你一樣煩惱.... sat 去左in 林文燦, 見到位置同外觀, 哦.. 原來由細到大成日見到間學校, 現在就係lmc... 真係好舊......

當日你個小朋友in 成點呀, 我地完全冇壓力咁in 校長, 小朋友更 ...

原帖由 1125bbmama 於 09-11-16 01:25 PM 發表
我睇過學校資料 , 2010 年係收 4 班 , 約 25 個小朋友 1 班 . 估計係收 100 個左右 . 間學校規模 , 真係無得同陳守仁比 ge la . 不過真係唔知佢地既帥資 , 深淺跟出面官校是否差不多 或是大出入 .我都好想知........ ...

bbmama,

佢太舊喇, 成50 架喇.  都心知唔可以用佢同其他學校比, 但一見到.... 個感覺真係... 唔識講....

二佰幾人收100 個, 即三份一機會.

佢地有三個native teachers , 文校長係賈梅士調過去架, 我估師資應該ok 的. 唔係點全英文. right ?!

其實官校現在不論學生同師資都有參差架, 我成日想pm 你講果件事 , 係有關一間好出名的津校, 有家長要轉校去lmc.

原帖由 bchi 於 09-11-16 12:10 發表
Jackybaba,

當日你個小朋友in 成點呀, 我地完全冇壓力咁in 校長, 小朋友更 ...

多謝你reply先, bchi
我小朋友sat都有int,不過就係主任int我地,
我地int既氣氛都好好,好似傾計咁,
最好笑係果主任好強調咁話:"唔駛緊張嫁,你地點答係唔計分既" 我同太太互望之後差d笑咗出泥

我地落去果陣呀仔已經int完lu,
佢都有話int咗英文同普通話,加減數都有, 但話有一條唔識,不過唔記得咗問乜,都唔知係唔係???

培道係私校泥,呀仔已經有offer,而家就等緊LMC 同TSL second int 結果, 如果得咗真係唔知點揀, 因為兩間都係24/11註冊.....
我本人好鍾意LMC,我去過聽簡介都覺得好好, 但我太太去到之後又乜又物, 話間學校好細同舊, 呢樣我都勸得到佢,因為我覺得最緊要係老師教育同語境,小朋友一定學得好英文同普通話,
但最慘係佢覺得int果日真係好多南亞褻小朋友, 好多印度同巴基斯坦人係到咁話, 驚呀仔唔適應同相處....

我應該點揀呀......呢到有冇家長小朋友已讀緊lmc比到意見我呀???唉.......

原帖由 1125bbmama 於 09-11-16 13:25 發表
我睇過學校資料 , 2010 年係收 4 班 , 約 25 個小朋友 1 班 . 估計係收 100 個左右 . 間學校規模 , 真係無得同陳守仁比 ge la . 不過真係唔知佢地既帥資 , 深淺跟出面官校是否差不多 或是大出入 .我都好想知........ ...

我都有睇過呀, 但好似聽有家長講上年已經批開四班嫁啦, 結果開咗三班,唔知乜野原因, 如果今年又係開三班, 小班教學即係小過90人.....唔知係唔係....

help.......

hi bchi ,

唉 , 點解 pm 唔到我咁奇怪  .......
上年都開到 4 班 , 但最後都係得 3 班 , "會唔會" 因學校太新 , 雖然當時 d 家長註冊左 , 到最後大攪珠之後 , 有部份家長扣其他學校門 , 咁人數最終都係少左 ,只有 3 班 .
講真好似我地咁就因為學校新 , 聽唔到多既係到讀緊家長意見 , 唔知師資 , 書本深淺 , 學校進取度如何....攪到 15 ,16 . 好似真係要有好實際事件支持信心

原帖由 bchi 於 09-11-16 14:45 發表

bbmama,

佢太舊喇, 成50 架喇.  都心知唔可以用佢同其他學校比, 但一見到.... 個感覺真係... 唔識講....

二佰幾人收100 個, 即三份一機會.

佢地有三個native teachers , 文校長係賈梅士調過去架, 我估師資應 ...

hi bchi , bbmama

請問你地知唔知有冇校巴到馬鞍山呀?
呢個亦係我同老婆孝慮之一,
下個禮拜放傍後得兩日決定,
一決定咗要LMC就冇得大抽獎,
真係唔知點算....

-deleted.-

咁你就要問學校是否去此區 , 因你都知今年先第 3 年 , 有幾多學生 , 而且重要睇是否有多小朋友係相同區 ,真係要問問 .

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-17 09:33 發表

真係唔知點算.... ...

其實我都有唸過多南亞裔小朋友問題 , 而亦有向第 2 個角度去睇是否都好呢 , 因多 HK 小朋友多一定會更多是非 , 更會玩埋堆 , 而且小朋友互相比較 , 會多過一般學校 .
但講真呢個學校規模細 , 美觀度底 , 怕個小朋友出到去 D 大學校 , 怕好似井底之蛙 , 末見過大場面咁 .....

原帖由 vivianmammy 於 09-11-17 12:22 發表
課程沒有大差異, 一樣有TSA.

並不是所有南亞裔學生都沒有教養的, 在其他學校比不上他們的華裔學生比比皆是. 我小朋友與南亞裔同學也玩得很開心. 我喜歡她們不用同學互相監察的管理手段, 而是要他們互相 Respect.

...

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-16 05:02 PM 發表

多謝你reply先, bchi
我小朋友sat都有int,不過就係主任int我地,
我地int既氣氛都好好,好似傾計咁,
最好笑係果主任好強調咁話:"唔駛緊張嫁,你地點答係唔計分既" 我同太太互望之後差d笑咗出泥

我地落去果陣 ...

jackybaba,

我覺得, in 校長果班應該係add mark 果班人, 其他in 主任或老師果d 就係就咁apply 小一.

我估可能係咁,所以你個小朋友會有加減數要計. 唔係我有冇估錯呢 ?

我呢排不斷咁問自己, 問朋友, 佢地都覺得校舍細唔係問題, 最緊要d 老師有冇heart.  將來小朋友離開學校, 只會掛住有愛心的老師, 唔會掛住大大間的校舍, 小朋友係讀間學校, 唔係讀個外殼.  我都係度爭札架. 希望我同你到時都揀到一間適合自己小朋友的學校啦. 努力呀  !!!

至於你話南亞小朋友, 現在我個仔讀果間幼稚園都有好多架, 佢地又唔係特別曳架, 中國人小朋友都有d 特別曳, 我個仔果班都有三個, 有禮貌架喎. 又因為咁, 先有英語環境, 所以我個仔呢兩年幾講英文都ok 架. 又因為我唔想佢入左津校之後, 忘記晒點講英文, 所以我就好想佢入tsl. 但可惜入唔到圍. 現在要符合到經濟, 又可以學英普, 就有lmc only. kekekekkeke

原帖由 1125bbmama 於 09-11-16 11:59 PM 發表
hi bchi ,

唉 , 點解 pm 唔到我咁奇怪  .......
上年都開到 4 班 , 但最後都係得 3 班 , "會唔會" 因學校太新 , 雖然當時 d 家長註冊左 , 到最後大攪珠之後 , 有部份家長扣其他學校門 , 咁人數最終都係少左 ,只有  ...

bk 有個 幾個topic 講林文燦架, 班家長話, 程度唔淺, 若係平時玩開的幼稚園上去會有小小難添. 我地保記上應該冇問題.
佢地唯一問題係未有升中派位囉. 但個優勢就係34 校網.

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-17 09:33 AM 發表

真係唔知點算.... ...

jackybaba,

你要做多d 功課比lmc 喇. kekekkeke
你上去lmc 個website, 會見到校巴路線架.

另外, 你培道係私校, 你交留位費應該冇問題架喎......... , 第二, tsl 23 號公佈, 25 & 26 號先註冊,  lmc 係22 號公佈,  26 & 27 註冊. 即若tsl 同lmc 兩間都收, 你可以26 號作最後決定去邊間囉. 比我. tsl 啦kakakakakakakaakka

原帖由 bchi 於 09-11-17 14:23 發表

jackybaba,

你要做多d 功課比lmc 喇. kekekkeke
你上去lmc 個website, 會見到校巴路線架.

另外, 你培道係私校, 你交留位費應該冇問題架喎......... , 第二, tsl 23 號公佈, 25 & 26 號先註冊,  lmc 係22 號公佈 ...

其實我都睇過website校巴路線,不過就冇沙田果邊路線,
你知唔知有冇其他保母車可以選擇呀?

無錯呀, 所以而家同你一樣咁緊張23號公佈结果得唔得先至可以作出決定......
係呢, 我係第二個post知道你係陳瑞祺都有好高分播,其實如果真係得咗既話我就揀陳記啦, 始終唔駛錢又係唔錯既學校噃, 仲又直屬中學唔駛煩添...

唉 , 我都唔知可以點 ...
我想你真係唔用太憂心, 你 陳水皮真係好大機會 , Don't worry . 我想若佢 cfm 左你 , 你都唔用煩來煩去 , 不過都係好心大心細 , 個心係英文 / 中文小學 15 ,16 .

原帖由 bchi 於 09-11-17 14:19 發表

bk 有個 幾個topic 講林文燦架, 班家長話, 程度唔淺, 若係平時玩開的幼稚園上去會有小小難添. 我地保記上應該冇問題.
佢地唯一問題係未有升中派位囉. 但個優勢就係34 校網. ...

早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀而已.
我自己咁諗囉, 個人意見... 其實南亞小朋友同國內小朋友都有乖有曳. 仲要唔一定個個曳添, 只不過有一間曳得來係可以學英文同國語. 除非 係連lmc 都唔收, 我地先揀返陳記囉.

其中一位朋友話, 若小朋友從小講好英文, 將來出黎做野, 用流利英語做presentation 已經有優勢, 咦.... 咁又係啊........

jackybaba, 我以作好決定喇, 你呢 ?

jackybaba,

a !! 我見佢校巴路線都好似有荃灣, 咁佢2010 年時將會加入唔同小朋友, 佢開一條線係沙田荃灣, 都唔係冇可能啊. 你到時再作決定啦. 你現在想清楚你想小朋友要咩小學先最重要啊. kee

bbmama,

我想問你當日in lmc 係咪in 校長架 ?

其實我都好似你咁唸 , 決定中文津小 or 直資英小問題 , 最緊要家長立場要清晰 ,而我最想個小朋友係 6 年裹面主學英文 , 而中文係講國語就更加理想 . 不過現只因為 LMC 學校規模 , 校舍又細又舊 , 攪到心大心細 .

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:02 發表
早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀 ...
‹ 上一主題|下一主題