用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在2009年8月開始接受報名及進行面試, 截至10月底, 已有眾多人報名及面試, 跟據一些家長表示, 他們的兒女在面試裡的表現非常好, 並全答問題, 但最後卻收到學校的"reject"拒絕信, 因此各方家長對學校的收生標準感到不明白.
最近在崇真小學暨幼稚園的網頁裡, 表示收生已滿額, 家長可在12月1日後再寄信申請報名為後備生.
本人認為之前被拒絕的學生可作後備生, 學校再收報名表, 很可能是為收多一份報名費. 因為每個報名費為$50, 恐怕在沒有教育局監督下, 學校不斷收取報名費.
希望教育局代為查辦, 還我們家長一個公道!

之後教署回覆:
教署職員已向祟真幼稚園作出調查, 祟真對教署的回覆是: 後備生不需多付$50報名, 而是之前被拒絕的考生可以寫信要求列入後備生, 在該校網頁內的後備生申請寫法只是一個誤會.

本人意見:
聽說一些家長曾致電到祟真問有關問題, 但答覆是: 之前被拒絕的不用再申請.
有關前後不乎的答法實在令我感到...這間學校行政混亂!
   0    0    0    0

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

公道自在人心
很欣賞你既積極求証既做法

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表

該校在200 ...

可能到最後系..."後備生不需多付$50報名, 只要49就得..但系要七個郵票"..

very very support you,

i want to call them to get back the stamped envelope.........

原帖由 jean2003 於 09-11-26 10:55 發表

可能到最後系..."後備生不需多付$50報名, 只要49就得..但系要七個郵票"..   
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

超好笑........

原帖由 jean2003 於 09-11-26 10:55 發表

我也很欣賞這位媽咪, 為大家主持公道.

好難得有家長願意去求證。其實...我都想知係咪學校有呢方面既問題,如果樓主可以的話, 不如你又試下後備生申請,再睇下學校係咪仲會要你$49(或收其他數額既錢) + 7個回郵信箱,再話比我地知啦。

如果真係咁...我都會對學校失望

不過唔係的話,希望大家都唔好再道聽涂說再話呢間學校既不是。

大家都要客觀咁睇一件事, RIGHT? 身為崇真學校既家長,我都希望有人可以幫手CLARIFY件事, 而唔係單一聽學校講。

講真啦而家有家長出信去教署投訴
不論校方之前既原意係點
都一樣會收儉
只怪校方睇小了而家互聯網既威力
資訊既發達同埋父母既認真.
希望校方經一事長一智
不要浪費多年老師家長學生努力建立既一切

十分欣賞樓主的跟進,我地呢班俾錢→面試→reject都係一頭霧水,完全係黑箱作業! 咁混亂收生,令到家長對呢間學校大打折扣。賽翁失馬,焉知非褔

講到間學校咁衰,我哋班被accepted嘅係咪要諗下要give up呢?如果我哋放棄,咁咪有位放番出來俾rejected嘅人…

祟真既回覆已經小心了!!!
我其實真的想讀祟真的, 因它近我的家, 所以我剛打了電話給它, 告訴它我收了reject letter, 現在想做waiting list, 聽電話的小姐說, 他們已經收滿了, 不會收waiting了, 如真的有興趣入讀, 可於明年4或5月再打電話查詢, 至於是否要由頭再申請, 她說明年打電話來問了有位, 才會再說給我聽申請詳情!!!

原帖由 coco209 於 09-11-26 11:40 發表
講到間學校咁衰,我哋班被accepted嘅係咪要諗下要give up呢?如果我哋放棄,咁咪有位放番出來俾rejected嘅人…

我又咁睇行政差又唔等於老師差
可能係佢地今次行差左一步
又唔可以沒殺哂佢其他方面既優點喎

該校在200 ...

好多謝樓主的做法.

本人之前真係11月初打過去問祟真幾時再收生, 當時有男職員答, 你可以係12月再報名的. (當時我沒有上bk, 同祟真的網址)
因為當時我收到的回覆係講暫時未能安排學位俾我小朋友, 而不是reject. 所以我就打去問.

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 11:25 發表
好難得有家長願意去求證。其實...我都想知係咪學校有呢方面既問題,如果樓主可以的話, 不如你又試下後備生申請,再睇下學校係咪仲會要你$49(或收其他數額既錢) + 7個回郵信箱,再話比我地知啦。
如果真係咁...我都會對學 ...

親愛的祟真家長,

系唔系道聽途說, 一大堆家長有相類似說法, 睇怕呢條"道"及"途"都相當大條下...我家下只能說"空穴來風". 頭先又八左下..總括離講
1) Reject 你, 再收waiting,
2) 收收埋埋一大堆郵票, 仲未退比人, reject信已經收左.
這兩點.......(如果有錯, 不防當面指正)
如果佢比人"督"左家下仲夠膽收...
我會對佢呢份對學校既堅持...致敬!!

原帖由 jean2003 於 09-11-26 11:55 發表

親愛的祟真家長,

系唔系道聽途說, 一大堆家長有相類似說法, 睇怕呢條"道"及"途"都相當大條下...我家下只能說"空穴來風". 頭先又八左下..總括離講
1) Reject 你, 再收waiting,
2) 收收埋埋一大堆郵票, 仲未退比人, ...

學其他人話齋, 唔收50去收49呢。
比人篤佢都唔expect人地上網講既, 不如真係去試下, 之後話比我地知啦。
郵票, 自行返上去羅呀麻。要等佢寄有排啦....佢地行政咁亂。退咁多郵票實成年都未退到。你上去就一定要比你, 佢唔比返你唔好走je...

原帖由 coco209 於 09-11-26 12:34 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!

原帖由 coco209 於 09-11-26 12:34 發表

講真, 如果佢收我個小朋友,我都係覺得佢好混亂.

唔投訴, 只係怕佢地對我小朋友唔好咋.

希望你明白我地唔係輸打羸要啦.

我一直都冇出聲, 但見到此topic, 同埋之前我都係keen Mind面試都失敗, 但人地學校都將所有野回番俾我. 唔通keen Mind少人報考嗎? 好明顯係佢地行政混亂,

我地出來講, 都係想間學校好咋. 唔希望將此情況於將來再發生出來.

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!

原來有家長收到Reject 信. 即係我都係Waiting List啦. . 此校人氣急升, 係平學費有英文同普通話教授. 如果係其他地方就唔得了.
‹ 上一主題|下一主題