用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 學界游水
go

學界游水 [複製鏈接]

有冇同學仔今年向田sir報西九龍區學界游水呀?
大家一齊玩啦!

0    0    0    0

我細仔報了, 我忘了係幾時? 你報咗咩? 我仔報咗50M 捷及仰泳.

舊年仔仔也曾試過同田SIR報, 他居然話你生得咁細粒, 好輸(sin), 嚇怕我仔仔無報到. 但今年佢泳會阿sir叫他要參加, 我同佢講番舊年的情況, 佢話個sir咁講都得. 今年仔仔報名, 他也問其他泳隊的人仔仔游成點? ok嗎? 他

原帖由 humbertcarol 於 09-10-10 15:13 發表
有冇同學仔今年向田sir報西九龍區學界游水呀?
大家一齊玩啦!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-10-15 19:04 發表
我細仔報了, 我忘了係幾時? 你報咗咩? 我仔報咗50M 捷及仰泳.

舊年仔仔也曾試過同田SIR報, 他居然話你生得咁細粒, 好輸(sin), 嚇怕我仔仔無報到. 但今年佢泳會阿sir叫他要參加, 我同佢講番舊年的情況, 佢話個sir咁 ...

Crabtree,

我大女同細仔都有報呀, 都是50m, 個女好似背和蝶.個仔好似背同自.
你仔仔是不是跟海天泳會呀?我2個小朋友是跟陳sir.
田sir有冇要你個仔試水呀?

係呀!  你地兩個都入咗泳隊嗎? 一個星期游四日, 你地係咪要填表入會? 要交錢? 不知交二百幾還是三百?  我細仔不須試水, 因田sir問過泳隊其他也join比賽的同學, 說他ok, 咁就不用試水, 你呢? 個囡應該不用試啦!  細仔呢? 你記唔記得幾時比賽呢?

早知係咁, 我都幫仔仔報蝶式不報背泳, 他的背及蛙比較慢啲.

原帖由 humbertcarol 於 09-10-16 00:05 發表

Crabtree,

我大女同細仔都有報呀, 都是50m, 個女好似背和蝶.個仔好似背同自.
你仔仔是不是跟海天泳會呀?我2個小朋友是跟陳sir.
田sir有冇要你個仔試水呀? ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-10-16 13:02 發表
係呀!  你地兩個都入咗泳隊嗎? 一個星期游四日, 你地係咪要填表入會? 要交錢? 不知交二百幾還是三百?  我細仔不須試水, 因田sir問過泳隊其他也join比賽的同學, 說他ok, 咁就不用試水, 你呢? 個囡應該不用試啦!  細仔 ...

Crabtree,

咁你個仔是不是跟海天?如果係, 田SIR曾經問我個女你個仔在泳會游水的情況呀? 請問你仔仔在基福邊一班呢?
有可能我個女認識你個仔呀!
你講入泳會, 是要比錢,請問你交多少錢一個月呢?

我昨晚也有問過細仔, 識唔識一對姐弟, 佢話識. 我估佢地係認識對方, 但我個內向, 唔多同人地傾計.  

我每個月交$550, 你是否一樣呢?  我個仔join咗泳隊不是很耐, 只係半年左右啦.  但最近細仔拿咗一份表格回來, 是會員申請表, 你入咗會未? 係咪一定要入架?  我見新入會員要交: 1. $100泳總註冊費 2. $200泳會年費  3. $300入會費  咁即係要交幾多錢呀?

原帖由 humbertcarol 於 09-10-16 23:36 發表

Crabtree,

咁你個仔是不是跟海天?如果係, 田SIR曾經問我個女你個仔在泳會游水的情況呀? 請問你仔仔在基福邊一班呢?
有可能我個女認識你個仔呀!
你講入泳會, 是要比錢,請問你交多少錢一個月呢? ...

原帖由 Crabtree 於 09-10-17 10:17 發表
我昨晚也有問過細仔, 識唔識一對姐弟, 佢話識. 我估佢地係認識對方, 但我個內向, 唔多同人地傾計.  

我每個月交$550, 你是否一樣呢?  我個仔join咗泳隊不是很耐, 只係半年左右啦.  但最近細仔拿咗一份表格回來, 是 ...

yes,每個月是交550元. 當你個小朋友操水有一段時間, sir便會叫你註冊成為香港業餘游泳總會會員, 這樣海天志佩派你出外參加比賽不需要交報名費, 與及有向會員購買保險等之類....
入會第一年是要貴些600元, 第二年開始之後便300元一年......

今年西九學界, 聽我女講應該在10月31日舉行, 真係慘
撞着考試.............

唔係呀!  咁係學校帶, 還是我地自己帶過去呢?

原帖由 humbertcarol 於 09-10-17 22:57 發表

yes,每個月是交550元. 當你個小朋友操水有一段時間, 陳sir便會叫你註冊成為香港業餘游泳總會會員, 這樣海天或志佩派你出外參加比賽不需要交報名費, 與及有向會員購買保險等之類....
入會第一年是要貴些600元, 第 ...

原帖由 Crabtree 於 09-10-18 10:40 發表
唔係呀!  咁係學校帶, 還是我地自己帶過去呢?

呀sir會帶佢地去, 如果家長陪同去的話,這樣在完場時可以自己帶返小朋友走. 但如果家長沒有陪同, 老師便會帶佢地返回學校再解散.

OIC, tks!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-18 22:58 發表

呀sir會帶佢地去, 如果家長陪同去的話,這樣在完場時可以自己帶返小朋友走. 但如果家長沒有陪同, 老師便會帶佢地返回學校再解散.

原帖由 Crabtree 於 09-10-18 23:38 發表
OIC, tks!

Crabtree,

10月31日你去唔去睇你個仔比賽?我會去呀, 希望到時認識你啦!

我會帶埋個囡去睇哥哥比賽, 但可能我地會係城門谷泳池meet ?sir同你地.  希望到時可以互相認識!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-22 20:00 發表

Crabtree,

10月31日你去唔去睇你個仔比賽?我會去呀, 希望到時認識你啦!

每次游完水後, 你有無叫小朋友上水著衫呢? 近呢排, 我個仔同我講話啲水好凍(落水及上水嗰刻)!  若果遲啲再凍啲, 都唔知點算?

原帖由 Crabtree 於 09-10-23 14:49 發表
每次游完水後, 你有無叫小朋友上水著衫呢? 近呢排, 我個仔同我講話啲水好凍(落水及上水嗰刻)!  若果遲啲再凍啲, 都唔知點算?

Crabtree,
近排天氣涼些, 我兩個小朋友每次上水都會着番件t-shirt.
如果冬天的話, 你可以托陳sir幫你買件上水褸(TYR), 這件褸是長褸款, 長到落腳眼, 很暖的. 很多操水學員及其它游會都會着的. 去年我買要180元.

Tks!  等我都叫陳sir買先, 不過叫佢買嘢都幾漏氣, 上次叫佢買耳塞比我阿仔, 成兩個星期, 仲要再提佢才記得咋!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-28 19:09 發表

Crabtree,
近排天氣涼些, 我兩個小朋友每次上水都會着番件t-shirt.
如果冬天的話, 你可以托陳sir幫你買件上水褸(TYR), 這件褸是長褸款, 長到落腳眼, 很暖的. 很多操水學員及其它游會都會着的. 去年我買要180元. ...

原帖由 Crabtree 於 09-10-28 23:15 發表
Tks!  等我都叫陳sir買先, 不過叫佢買嘢都幾漏氣, 上次叫佢買耳塞比我阿仔, 成兩個星期, 仲要再提佢才記得咋!

我試過托佢買游衣, 要等一個月呀!

你個仔溫書溫成點呀?大家一齊加油努力!

我急佢唔急, 真係 :evil:

原帖由 humbertcarol 於 09-10-29 23:11 發表

我試過托佢買游衣, 要等一個月呀!

你個仔溫書溫成點呀?大家一齊加油努力!

原帖由 Crabtree 於 09-10-31 00:00 發表
我急佢唔急, 真係 :evil:

Crabtree,

上星期六, 你仔仔游得很快, 2項比賽是否在頭8名內?如果係, 這麼便會有證書以示鼓勵呀!

Humbertcarol,

首先, 恭喜你的囡囡獲獎! 你地去了那裡慶祝呢? 第一次睇學界比賽, 真係大開眼界, 啲人真係好勁! 聽聞陳sir應承了如果拿了獎牌, 有重獎喎!

仔仔才不是游得很快, 但兩項比賽都能打破他的個人記錄. 兩場比賽都被最尾個場游得快的人過了, 得第四及第六, 你話有證書?
點解你細仔會到我細仔一起游自由式呢? 我仔係乙組, 你仔係丙組.

原帖由 humbertcarol 於 09-11-2 22:20 發表

Crabtree,

上星期六, 你仔仔游得很快, 2項比賽是否在頭8名內?如果係, 這麼便會有證書以示鼓勵呀!

原帖由 Crabtree 於 09-11-4 14:54 發表
Humbertcarol,

首先, 恭喜你的囡囡獲獎! 你地去了那裡慶祝呢? 第一次睇學界比賽, 真係大開眼界, 啲人真係好勁! 聽聞陳sir應承了如果拿了獎牌, 有重獎喎!

仔仔才不是游得很快, 但兩項比賽都能打破他的個人記錄. 兩 ...

係呀! 學界游水原來沒有丙組, 報名時才知道, 沒辨法啦,
我想細佬第一次參加有家姐陪, 出年有經驗佢可以自己
攪掂.
至於證書, 不是學校頒發, 是由學界體育聯會寄給學校, 然後田sir給你個仔.(但冇咁快, 因要等齊所有區的小學學界比賽結束後才會整理, 大約12月至1月)
至於學校無宣佈囡囡佳績, 我諗學校待考完試才會宣佈.
我個女就開心咗幾天, 蝶式贏咗女拔.

睇西九學界比賽係好精彩,尤其是女拔, 其次是油天, 協和, 聖方濟各等有泳隊的學校. 去年基福是下午場和2間油天, 茘天, 協和, ST.MARY等比賽, 呀女今年第一次遇到女拔.
在觀眾席坐你後面是基榮學生, 同樣是跟海天操水,當日佢蛙式(甲組)第三名.
海天一直沒有出席學界比賽, 唔知點解今年d教練會出嚟為學員打氣?

今年我地只有6個參加, 比起去年好似少了4個.
我地無校隊, 名顯比較冷清. 但憑住自己努力都可以有佳績.
如果你個仔出年再玩, 便是甲組, 等我細仔都有個伴.

當日是halloween, 晚上帶了2個小朋友去蘭桂芳見識一番.

‹ 上一主題|下一主題