用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

09/10 N1 同學仔

見K1開左呢個topic,所以都開番個N1先!
大家入呢傾吓,交流吓啦!

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-22 18:28 發表
見K1開左呢個topic,所以都開番個N1先!
大家入呢傾吓,交流吓啦!

咁我來支持下先.  n1 同學仔.

monkey05,

哈哈!多謝支持!
返左學三個星期了!你囝囝點呀?
適應如何?
班主任聯絡過你幾多次呀?

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-22 20:19 發表
monkey05,

哈哈!多謝支持!
返左學三個星期了!你囝囝點呀?
適應如何?
班主任聯絡過你幾多次呀?

maths,

呀仔總算適應得好快, 無喊過, 唔覺唔覺自己要番3hr 鐘學了.  睇佢幾鐘意番學, 又日日好唱口, 又唱校歌, 又唱食野果隻thank you song, 仲有隻"一同玩耍"歌.  

呀班主任無打過比我呀.  你地有呀?  定係我日日去揍仔番學放學, 久唔久有同老師問一兩句, 所以, 佢無打比我呢.  

係呢, 你呀仔果班上堂同國語, 仔仔慣唔慣呀 ?

hi monkey05, nice to see you again in this tropic.

Wah...your son is so smart....love school and learn so much....he can sing so many song??

Can any of you tell me how to sing the school song?? I can only find the English lyric in the small pink book but I cannot find the Chinese lyric.I want and try to sing together with my daugther.

She can only sing the 1st sentence all the time and I ask her to sing more, she cannot remember anymore....

So, if anyone can help me? then I can lead my daughter to sing more.....

醒目開學勳章

原帖由 msquare 於 09-9-22 23:11 發表
hi monkey05, nice to see you again in this tropic.

Wah...your son is so smart....love school and learn so much....he can sing so many song??

Can any of you tell me how to sing the school song?? I ca ...

CHECK PM.  
我send 左d 中文歌詞比你.  你識唔識睇果d number (簡譜).
3 = mi
5 = sol
1 = doh .....如你明, 就可以唱到了.

醒目開學勳章

mssquare,

Can u send me the English lyrics?  I don't have in book.

monkey05,

大家都適應得好好呢!

星仔都係成日唱歌仔,不過只係聽得出係校歌,其他就唔知唱咩了!

班主任打左一次比我咋!我覺得太少,都唔知星仔上堂情況!普通話方面,都唔覺星仔有類似發音,可能係星仔都未係好識講嘢!過多幾個月睇吓有無進展先!

原帖由 monkey05 於 09-9-23 10:07 發表
mssquare,

Can u send me the English lyrics?  I don't have in book.

咦,你地只有其中一本?
我有齊兩本(中,英文),不過喺屋企。
如果需要,今晚放工後 send 歌詞比你!

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-23 13:13 發表

咦,你地只有其中一本?
我有齊兩本(中,英文),不過喺屋企。
如果需要,今晚放工後 send 歌詞比你!

星媽,

我再找找看果本叫multiple intelligence resourse book, 原來內頭有 英文校歌, 隻歌原來放在page 10, 我之前無留意到咁後既頁數.  咁你不用send 比我了.  隻英文version, 我呀仔都只係記得頭一句同最後果句咋, 次次唱到中段就自己作d 字來唱.  普通話version 校歌, 佢就唱一節廣東話, 一節普通話, 成隻歌又ptw又廣東話.  唯一廣東話version, 佢就可以成隻正常咁唱.  有時, 聽佢唱歌好好笑, 實在係大dau 亂.

你地班主任係咪個個都call ?  我都係唔知佢上堂上成點, 係接放學時問一問老師, 佢地都就咁同我講無咩問題, 佢幾開心, 就係咁咋.

普通話, 我都唔覺呀仔有類似發音呀, 唔通我地班仲未教.

英文我估有教的, 佢識同我講 b 讀 ba...仲有佢話老師講 ball.

monkey05,

Thanks so much, I received the PM lar....The lyric will be helpful for me then I can try sing together with my daughter.

But, may I know if the lyric you sent is Mandarin version??

I would like to confirm if there is totally 3 verion: Mandarin, Cantonese and English?? so confused...

I can find a song called "School Lyric" on one of the page in a book small booklet....I dont sure if that's the English version.

I try to sing it out, 用中文version個音, 但好似怪怪地....can you send me the English and Cantonese version also if you have?

I am sorry for so many request.....keke...

原帖由 monkey05 於 09-9-23 14:11 發表

星媽,

我再找找看果本叫multiple intelligence resourse book, 原來內頭有 英文校歌, 隻歌原來放在page 10, 我之前無留意到咁後既頁數.  咁你不用send 比我了.  隻英文version, 我呀仔都只係記得頭一句同最後果 ...

monkey05,

係呀,我都係揭揭吓先睇到英文校歌。

我識得另一位同學,班主任都有打一次電話比佢。
可能無咩特別事,所以唔會聯絡家長掛!?

你每日湊返學,咁咪要等埋放學?會唔會搭校車呀?

原帖由 msquare 於 09-9-23 17:24 發表
monkey05,

Thanks so much, I received the PM lar....The lyric will be helpful for me then I can try sing together with my daughter.

But, may I know if the lyric you sent is Mandarin version??

I woul ...

中英文應該係同一個歌譜的!

醒目開學勳章

原帖由 msquare 於 09-9-23 17:24 發表
monkey05,

I woul ...

何止怪怪地, 係直頭超怪.  我第一次聽時差d 笑左出來.  咩人作架 ?

中同普都係一樣詞架.

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-23 20:36 發表

monkey05,

係呀,我都係揭揭吓先睇到英文校歌。

我識得另一位同學,班主任都有打一次電話比佢。
可能無咩特別事,所以唔會聯絡家長掛!?

你每日湊返學,咁咪要等埋放學?會唔會搭校車呀? ...

我包辦左揍返同放學.  做左校巴司機.  好倦 !
星仔係咪坐校車呀?

係呀!星仔係搭校車返放學,9月8日第一次搭返學,已經喺校車瞓覺了,老師話比我知的。

之前都擔心,小朋友咁細個,自己搭校車會唔會驚,會唔會唔安全。而家都搭左大半個月,都好ok!自己搭車都完全無喊,可以放心哂!

如果搭校車,工人啲時間會好用啲,唔駛等放學。

今個星期六家長會,你去唔去呀?

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-24 11:45 發表
係呀!星仔係搭校車返放學,9月8日第一次搭返學,已經喺校車瞓覺了,老師話比我知的。

之前都擔心,小朋友咁細個,自己搭校車會唔會驚,會唔會唔安全。而家都搭左大半個月,都好ok!自己搭車都完全無喊,可以放心哂!

如果搭校車,工人啲時 ...

咁就放心勒, 你地車程幾耐呀?
係呀, 坐校車, 工人d 時間好用好多架. 同埋叫工人揍仲危險 (呢個係我既諗法)

sat 家長會, 我老公去啊, 我要做野行唔開呢.  唔知今次同上次家長會一唔一樣.

monkey05,

我印象中,我同你應該係住同一區,車程其實好短。
不過返學時預多啲時間,45分鐘。
星仔返下午,星仔上車,同一時間有同學仔落車。
放學就快好多,20分鐘返到屋企樓下了。

係囉!唔知家長會會講啲咩!而且仲係3 班 N 班同一時間,可能好似上次咁,講啲注意事項!

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-9-24 16:12 發表
monkey05,

我印象中,我同你應該係住同一區,車程其實好短。
不過返學時預多啲時間,45分鐘。
星仔返下午,星仔上車,同一時間有同學仔落車。
放學就快好多,20分鐘返到屋企樓下了。

係囉!唔知家長會會講啲咩!而且仲係3 班 N 班 ...

e, 20min 番到來又幾ok bor, 搞到我都想比呀仔坐校車, 我地係同區的, 你可以pm我知你住邊個屋苑嗎?  係啦唔明點解番學要45min 咁耐既?

我在等放學時, 12:00 放學時間, 但小朋友於11:45 就開始上車, 12:00 司機就開車走人.

3班n 家長一起聽好似好迫咁.

今日都收到班主任既call 了.

其實校車分左好多條線,你嗰邊喺另一架,車程應該唔駛加多10分鐘咁多,你可以問吓校車公司上落車啲時間,然後考慮吓囉!唔駛送返學,自己都方便啲!

今日去完家長會了!其中一環係示範教學,真係好正!終於明白點解阿仔咁鍾意返學了!老師嘅演繹,好精彩生動,真係好吸引!