用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區中學校網 (Band 2)
go

沙田區中學校網 (Band 2) [複製鏈接]

我囡囡屬band2沙田區校網, 想搵沙田區中中

但係睇極band2好啲嘅中中都係喺馬鞍山嘅!?
暫時知道 陳震夏, 馬崇 應該係唔錯嘅選擇)

如果想搵沙田區的話, 請問邊間校風比較好呢?
因為始終方便好多...

0    0    0    0

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-7 19:26 發表
我囡囡屬band2沙田區校網, 想搵沙田區中中

但係睇極band2好啲嘅中中都係喺馬鞍山嘅!?
暫時知道 陳震夏, 馬崇 應該係唔錯嘅選擇)

如果想搵沙田區的話, 請問邊間校風比較好呢?
因為始終方便好多... ...

1) 梁文燕
2) 基督
3) 馮黃鳳亭
4) 聖若瑟 (MOS)
5) 陳震夏 (MOS)

冬日勳章 醒目開學勳章

陳震夏及梁文燕校風較好,
但成績計應聖若瑟吾錯!

Thanks for reply!

我都有聽過梁文燕, 似乎不俗!
請問梁文燕會否開英文班呢?

另聽過有人推介楊葛小琳, 請問有無更多資料呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

梁文燕冇聽聞開吾開英文班,
但陳震夏,聖若瑟及馬崇有開,不過冇講幾多班!
楊葛小琳聽聞吾錯,不過太少資料,包括成績,可先去聽下簡介會先!
有否考慮直資?培基好似吾錯!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-7 22:30 發表
梁文燕冇聽聞開吾開英文班,
但陳震夏,聖若瑟及馬崇有開,不過冇講幾多班!
楊葛小琳聽聞吾錯,不過太少資料,包括成績,可先去聽下簡介會先!
有否考慮直資?培基好似吾錯! ...

楊葛小琳12/12開放日已報名 ^_^
不考慮培基了~ 對我來說, 馬鞍山反而更方便!

冬日勳章 醒目開學勳章

或者馮黃鳳亭,陳楷,也是band 2!

l can guess you to go to lplss劉百樂secondary school, because that school the school education is quite good, you can go to that school wesbital to see!
rongersisi

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-8 16:33 發表

xxsasaxx,我可以知道你不考慮培基的原因嗎?
對我來說,培基比沙田大部份中中都好;老師好,校舍好,交通也方便(在帝堡城附近),只是要多交一點學費而已,但不貴,總比黃錦輝好。我個女有同學在讀中一,幾好丫。

原帖由 rongersisi 於 09-12-8 20:01 發表
l can guess you to go to lplss劉百樂secondary school, because that school the school education is quite good, you can go to that school wesbital to see!

Thanks Ronger!

也曾聽說劉百樂成績比往年進步不少, 未知校風如何?

原帖由 pineapple0983 於 09-12-8 21:09 發表
xxsasaxx,我可以知道你不考慮培基的原因嗎?
對我來說,培基比沙田大部份中中都好;老師好,校舍好,交通也方便(在帝堡城附近),只是要多交一點學費而已,但不貴,總比黃錦輝好。我個女有同學在讀中一,幾好丫。 ...

原因只有一個...
交通不便

我家沒有車直逹培基書院

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-8 16:33 發表

可否open day後分享一下感受?

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-10 22:24 發表

可否open day後分享一下感受?

The principal is nice, feeling not bad!

校長稱注重學生品格, 惟學校附近環境較雜這令人擔心!

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-12 20:44 發表

The principal is nice, feeling not bad!

有過隔離陳階睇嗎?隆享環境的確唔太令人舒服,不過屋村學校其實都差唔多架啦,勝在食午飯方便嘛,D茶餐廳幾得架。
咁上下既MOS馬崇都值得睇睇。
你住邊區架?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-12 20:44 發表

咁有冇話開吾開英文班呀?

原帖由 pineapple0983 於 09-12-12 22:05 發表

有過隔離陳階睇嗎?隆享環境的確唔太令人舒服,不過屋村學校其實都差唔多架啦,勝在食午飯方便嘛,D茶餐廳幾得架。
咁上下既MOS馬崇都值得睇睇。
你住邊區架? ...

回菠蘿,我住火炭架!

陳階我都有入過去打過轉,不過我冇聽個talk。
見佢哋都有好多學生喺學校,似乎啲同學都係會熱心喺學校幫手。

我嗰日午飯係田心一間茶餐廳食,不過啲衛生......我碗羅宋湯入面有刷鑊鐵絲 >.<

馬祟已經係我考慮之一喇! ^^

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-13 00:29 發表

咁有冇話開吾開英文班呀?

yanyan ma~

楊中今年都有英文班架喇!!

冬日勳章 醒目開學勳章

xxsasaxx,
咁你心目中自行果2間有什麼心水?
你囡囡是band 2頭,中,尾?
會吾會考慮自行入一間band 1尾?
我囡囡band 2考慮緊直資,
或者要在區外就讀!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-13 14:52 發表
xxsasaxx,
咁你心目中自行果2間有什麼心水?
你囡囡是band 2頭,中,尾?
會吾會考慮自行入一間band 1尾?
我囡囡band 2考慮緊直資,
或者要在區外就讀!

回yanyan ma,

一切等學校建議咯~ 依家搜集料資都係想心中有數,我諗聽學校老師建議會比較隱陣!

原帖由 xxsasaxx 於 09-12-13 11:31 發表

回菠蘿,我住火炭架!

陳階我都有入過去打過轉,不過我冇聽個talk。
見佢哋都有好多學生喺學校,似乎啲同學都係會熱心喺學校幫手。

馬祟已 ...

我個女今年有3個同學分左去陳階,基督就有4個,另有D梁文燕呀、馬崇、SJ、覺光、黃允畋、陳震夏呀咁。聽講陳階D學生要等到中四先比出外面食飯,學校好似幾嚴咁。馬崇就要等到中二先比出去食飯。
你住火炭最近應係馮黃,覺光亦可考慮。
‹ 上一主題|下一主題