用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兒子申請入讀幼兒班(2010年度)受到挫折
go

兒子申請入讀幼兒班(2010年度)受到挫折

我個仔係屬於好活躍O個種
面試O個日, 老師叫家長同小朋友玩玩具
佢地在旁觀察, 所有小朋友都靜靜地玩
但我個仔表現得好不耐煩, 坐唔定
有時仲會大叫媽媽, 我當時都知好大
件事, 知道咁樣都係凶多吉少
但認為幼兒園收生相對幼稚園寬鬆
仍希望有奇蹟出現

今日收到學校寄信來, 封信寫得好隱悔
話咩佢地己經正式接納我個仔作為
後補學生......咁即係唔收啦!!

我好後侮無同時幫個仔報多幾間面試
以為幼兒園無難度, 十拿九穩
最後掉以輕心.

到而家大部份學校都己經截止報名, 後侮都太遲
我個仔無書讀啦, 第日考幼稚園都唔知點適應

各位家長, 你地唔好學我咁呀!

我都係幫阿仔報得唔多,現在in左兩間,一間收,一間被拒絕,連後補都無喎!仲有間in左未有消息...
但係仲有好多係一月先報名架喎!你又唔駛咁失望,有好多學校都在明年三月才interview,你仲有時間在家訓練下bb喎!
維記、LH現在都仲接受申請,而劍鳴、靈糧就一月先申請,呢d都係九龍區,我唔知你住邊區,不過你唔駛咁失望,再問多一兩間啦!唔會全港無晒位,好多細b都等十月之後才插班,你有得in都好好了,有d細b比人拒於門外...

好多私校都重有位,你打去問

咁又點算挫折呢? 有幾多個interview親都收?

繼續搵啦,仲有學校未截止.同時在心儀學校入定form報插班.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 vailon 於 09-12-11 02:21 發表
件事 ...

k1 先係幼兒班. 我估你係講緊 n1.

n1 唔收就當係挫折

我個女0808, 一間都未遞表啦. 唔洗怕.

有錢唔會冇書讀. 好多人in 好多間, 但最終都係揀一間姐. 大把位放出來.

你只係in左一間,唔使咁灰,你可以一方面揾其他私校,另一方面,同呀仔揾2歲班讀,可以係下學期讀。
一來可以比呀仔適應下校園生活,
二來有d學校如果你讀佢地架2歲,基本上佢地都會收埋個小朋友讀幼兒班。
比d信心自己個小朋友,點會話冇書讀!

不要灰心,繼續努力。

如果仔仔好痴你.試下interview ,由爸爸陪佢. 我囡囡係好痴爸爸. 見到爸爸泊車,未落車. 已經喊叫. 試過一齊in 樂基時,囡囡係咁攬實爸爸. (唉..實唔收)
in 第二間時, 由我陪囡囡去, 爸爸聽talk . 囡囡變左唔痴身.但周圍走. 唉.. 幸好,最終都收左.

你住邊區,買本幼稚園天書,逐間打電話去問,睇下還有那間有位.

don;t worry. Although some schools have closed their application period, you can still send in forms and they might still put you in the waiting list.
原帖由 vailon 於 09-12-11 02:21 發表
件事 ...

When can i apply N1 for my daughter? She brith on 6/3/2009.Thank's!

下年報名,大約八月開始 或上網搜集各心儀學校的申請日期,因為間間都唔同。

原帖由 jinwik0306 於 09-12-14 23:48 發表
When can i apply N1 for my daughter? She brith on 6/3/2009.Thank's!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 jinwik0306 於 09-12-14 23:48 發表

部份一早已經可以報名.

另外, 你囡囡最快可以在 6/3/2011 插班 n1, 不過要到 1/9/2012 先至可以入讀 k1/n2, 所以佢 1/9/2011 都係要讀 n1.

其實我都無俾個囡去讀 n1 啦.....今年去考k1既成績都可以啦....您 in 唔到 n1.....可能係小朋友太細.......您報 d playground 俾佢....可能無返學甘好....但學習生涯甘長...慢慢囉.....唔駛太大壓力...... 而我相信今次既經驗對小朋友下年考 k1 都有好大既幫助....努力啦...

原帖由 chan803 於 09-12-15 09:27 發表

部份一早已經可以報名.

另外, 你囡囡最快可以在 6/3/2011 插班 n1, 不過要到 1/9/2012 先至可以入讀 k1/n2, 所以佢 1/9/2011 都係要讀 n1.

[email=Th@nk]Th@nk's[/email] so much.我住鑽石山,有否好介紹?,就近的區域我都有 D心水 eg.九龍靈糧堂......比D意見呀.

樓主唔好灰心, 我細囡0810出世, 而家一間都未有得in, 不過你後年報k1時, 你應該吸取到今次經驗,留意住心儀學校派表日期, 幫你囝囝報多幾間, 唔好報哂d 出名既, 唔出名個d 都要報, 咁就萬無一失...呢個都係我既教訓.

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

之前沒有時間寫 , 現在有多D時間寫.
千萬唔好同人比較 , 如果講經歷我總慘痛過你 , 你沒有收的,但我入了被人踢了出來.

我個BB10月讀了堅尼地城 ( 卓X)N1下午班,到10月28日,校長叫我個仔唔好讀,總講到出年k1的時侯唔知點算,( 講我個仔上堂大叫,走周圍走,同不聽指示),如果係其他家長會點呢,我沒有同佢理論,我去搵我母校石塘咀(聖安xx),
我有同佢講佢情況,佢話被佢試吓.到今時今日,佢不知幾開心,在學校自己去廁所,放學唱歌仔,老帥總話由頭到尾都沒有我講的情況,叫我不需要咁擔心,日日同我匯報佢的情況,
(是一間有老有殘的幼稚園).
        下文是今年佢有考K1:
成績如吓 : 寶血 ( 不收 ) 因為踢出來第二就考試.個日入學校哭到出來 , 我地好肯定之前間學校嚇親佢
讀完新學校一星期之後
             : 禮賢會 ( 收了 ) A.M
             : 聖保羅堂 ( waiting )
             : 救恩 ( 不收 )
有一個學校已經收了,我已經校好開心,希望不要再被人踢出來.:loveliness:

一個二歲的小朋友,做出大叫、週圍走和不聽指示,一D都唔出其喎,仲係一個剛剛接觸校園的小朋友,睇嚟,依間學校的教師欠缺了一點點愛心,好彩你囝囝走得快。

原帖由 Alven_Kong 於 09-12-16 13:39 發表
之前沒有時間寫 , 現在有多D時間寫.
千萬唔好同人比較 , 如果講經歷我總慘痛過你 , 你沒有收的,但我入了被人踢了出來.

我個BB10月讀了堅尼地城 ( 卓X)N1下午班,到10月28日,校長叫我個仔唔好讀,總講到出年k1 ...

算啦, 我仔仔亦只in咗一間, 未有result. 但任何一間nursery都係只會用幾分鐘去in, 收唔收係運, 唔好太介懷.
重有D未派表, 如劍鳴 (4 Jan 10), st paul (march 10), 明我....都好好架! 重有好多機會. 一齊努力la!

原帖由 kitmantsoi 於 09-12-16 13:51 發表
算啦, 我仔仔亦只in咗一間, 未有result. 但任何一間nursery都係只會用幾分鐘去in, 收唔收係運, 唔好太介懷.
重有D未派表, 如劍鳴 (4 Jan 10), st paul (march 10), 明我....都好好架! 重有好多機會. 一齊努力la! ...

我都講下我的情況~
報咗幾間北區, 救世軍waiting list, 仁濟收咗但冇報, 跟住上個月突然話要搬去tko, 又再報過d學校~上星期in咗啟思,但面試表現麻麻地~
可能等番私校收,另外四月獅子會先in~
大學一齊努力~