用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 豎琴
go

豎琴 [複製鏈接]

請問那個牌子的豎琴好?有介紹嗎?不想用大陸和臺灣的,有沒有人用過camac , Lyon & Healy 的豎琴呢?在那裏買會有discount呢?
   2    0    0    0

我自己學豎琴既, lever同pedal琴都彈過, 如果你說有台灣/大陸選擇但只是你不想揀, 我想你是指lever琴吧~

我覺得唔好買Camac呀, 好貴, txxlxx成日display果個38 尼龍弦的大約是$27,000...雖然叫法國牌子, 不過d 弦tension好低, tension太低彈起上來會比較難彈架, 易buzzing, 聲音也是很雞仔聲; 彈落既手感同聲兩方面都比只需約一半價錢多d的大陸鷹X(忘了牌子名)/台灣藝音琴差~另外, 都幾多人會買Dusty strings, 比camac好, 不過佢d琴只去到34尼龍弦...睇你同老師傾下買幾多弦既琴好啦~
我覺得尼龍弦的最好是Triplett harps, tension同聲音都好好, 最多好似去到36弦~

另外, 如果揀羊腸弦的琴(比尼龍弦琴聲音warm 好多, 但弦既tension大d, 要大力d彈, 但tension大好處又是冇咁易buzzing), 最好買lyon & Healy的Prelude (40弦)or Ogden(34弦), 價錢vs品質好抵咁, 聲靚而價錢相對抵...另外可考慮Salvi, 但Salvi我只彈過Ana(38弦), 我自己覺得同我好夾, 好好彈, 不過聲音冇Lyon & Healy咁響咁靚而價錢又貴d~

你買外國琴一定要自己格晒toxlxx, harp chxxxxx, harp sexxxxx, tsxxxfoxx呢d, 因為佢地shipping收費可能差好遠~

我的女兒現在4歲,想和她一起學豎琴。請問有無好介紹呢?

通常去學豎琴既小朋友會比較大個少少, 最細既大約6-7年歲, 不過當然都有d好細既小朋友, 但真係比較少, 同埋好多時豎琴都不是小朋友第一件學的樂器(我估你小朋友才4歲, 多數之前沒怎樣學過音樂?)

點解咁呢? 其實因為入門學費比較貴少少, 初學通常已經每月要花上超過一千元; 但如果是第一件樂器, 咁即是要由頭學起一d好基本的認音符和節拍概念, 呢d野其實可以在學其他$$/min學費較低的樂器時先學會, 然後再去彈豎琴的人比較多~不過呢, 如果一心只想彈豎琴, 唔想學其他野, 也可不計呢d來回數, 直接一開始就去學豎琴既~

以難度黎睇, 鋼琴和豎琴的訓練有很多近似的地方, 小朋友應該會覺得初級至2級的豎琴課程會比初級至2級的鋼琴/提琴類果d容易上手...但之後都開始會難架喇~

如果同小朋友一起學, 通常會是當你們兩人同等的group students咁, 而不是小朋友為主以父母在場就可能加多少少錢咁~

原帖由 katiechow 於 09-9-11 04:46 發表
我自己學豎琴既, lever同pedal琴都彈過, 如果你說有台灣/大陸選擇但只是你不想揀, 我想你是指lever琴吧~

我覺得唔好買Camac呀, 好貴, txxlxx成日display果個38 尼龍弦的大約是$27,000...雖然叫法國牌子, 不過d 弦te ...

多謝你的囘覆,你所說的幾個牌子也有在internet看過,但是真的不知怎樣選?我是門外看, 看的只是豎琴的外觀和價錢吧了, 亦沒有想過shipping cost的問題, 他們也沒有提過,看來再要問清楚。

原帖由 cpmummy 於 09-9-11 14:12 發表

多謝你的囘覆,你所說的幾個牌子也有在internet看過,但是真的不知怎樣選?我是門外看, 看的只是豎琴的外觀和價錢吧了, 亦沒有想過shipping cost的問題, 他們也沒有提過,看來再要問清楚。 ...

txxlxx勁推的camac琴, 有fixed price既, 佢個價已經包埋shipping~txxlxx都有其他牌子既琴賣架, 但果d就shipping cost另計~其實除左有琴行會比camac有fixed price外, 買其他的牌子的琴的價錢都是外國supplier的琴本身既定價(美國牌子果d好多時在website已經有講明每款琴的訂價, 其他國家的品牌就有d有mark有d冇公開)+琴行開比你的shipping cost~

shipping幾多錢其實會睇琴行果排有幾多人訂琴, 同外國supplier contact後睇下大約開咩價比佢, 再加埋琴行想賺幾多~我有朋友買琴, 周圍格價, 同一款琴, 有d地方shipping cost開約$6,000 , 有d地方開約$12,000...可想而知...

如果你去txxlxx, 佢地會勁推camac, 如果你去harp chxxxxx, 買琴比小朋友既, 佢地會勁推dusty咁~不過我同一些彈豎琴既朋友都覺得, budget少既買台灣藝音啦, 預$1X,XXX; budget多d買lyon & Hearly, 預$2X,XXX-4X,XXX...呢兩個牌子是$$/quality覺得比較抵~ 同埋你要同老師討論下你的小朋友, 彈尼龍定羊腸弦的琴好d, 大致上是尼龍弦可以細力d彈, 羊腸弦的要大力d彈但聲音好聽d; 同埋都要諗budget問題, 尼龍弦琴平d, 而d琴弦有時會斷, 要replace, lever琴的琴弦可能是幾十蚊到約4百幾蚊一條(初時新買番黎會斷多d, 穩定後少d斷; 春天潮濕時也可能斷多d, 有朋友說最嚴重的經驗是試過一星期斷左8條, 買弦replace要千幾蚊)~

請問有沒有台灣藝音的website address呢?我找不到。
其實我很喜歡lyon & healy 的 prelude 40, 很美,價錢很像比較合理, 但是它對我的小朋友來説太大太高啦, 如果是我自己用,一定會買這個。想買ogden, 但是我的小朋友看了不喜歡, 她反而喜歡camac???

老師說她可以用34strings, 亦可以用38strings的,還沒缺定,因爲價錢差好幾thousand. 而很多也沒有stock, 訂的話,最小也wait三個月以上。。。

買琴好像隔山買cow一樣,只看圖片, 打電話問價錢,恨奇!
羊腸弦的英文是什麽?

請問有沒有台灣藝音的website address呢?
有沒有人知道在那間琴行會有較多harp的實物可以看見, 不用只看圖片?
知不知道哪裏有較多stock? 可以不用wait三個月那麽耐呢?

我有些資料可以給你.
check PM!

可以pm埋比我嗎?

there are many brands....really can't make up my mind

請問邊到學豎琴好

原帖由 cpmummy 於 09-9-22 00:43 發表
有沒有人知道在那間琴行會有較多harp的實物可以看見, 不用只看圖片?
知不知道哪裏有較多stock? 可以不用wait三個月那麽耐呢? ...

你決定左買邊款未呀?

我依家都諗緊買邊款琴 (要換琴喇!~)...  
我個女未夠6歲, miss建議唔好買咁大座; 到佢再大D, 又想換琴的話, 可以trade番比佢...

所以, 我依家諗緊好唔好買部藝音比佢玩住先, 遲d大小小再換過一部靚琴.... (miss話11月就會一次過幫學生訂琴, 所以我呢排都要考慮o下)
抑或比多一兩萬買部歐洲琴好D呢!?

原帖由 cpmummy 於 09-9-22 00:43 發表
知不知道哪裏有較多stock? 可以不用wait三個月那麽耐呢? ...

琴行/私人代理通常都不會入定太多stock/甚至冇stock, 買豎琴的確可能是買十幾萬野, 買前連想試下display睇下實物咩様都冇~要等, 幾乎是一定的, 除非真係咁岩佢入定左stock; 等3個月算正常, 因為要等多d人一起訂才ship過來, 有朋友等了半年先到貨tim~北角城市花園jx muxxx有代理藝音, 但我沒去過, 所以不知道佢地有冇入定一d display, 另外是尖沙咀有位老師的studio是入了幾個藝音的, 可以睇睇~pls check pm for details~

如果小朋友有可能長學, 資金又充裕的話, 其實不建議買34弦; 因為其實都幾多lever琴的樂曲會涉及到一兩個音既range大過34的, 我初學琴約3個月時已經遇到(但我本身有好一定的其他音樂底子, 所以學得比較快少少)~另外, 你提到L&H prelude對小朋友黎講太高大, 的確你可以揀d弦線數目都去到38但琴身矮好多的choices, 不過如果買果類矮琴記得要買埋可以扭鏍絲咁自行決定加唔加上的琴腳; 因為小朋友日後大過d高左後, 如果不加腳, 就會覺得個琴太矮, 彈起上黎不就手(我有個比較細粒的大人朋友, 佢太約150cm高, 如果彈camac $2X,XXX/l&h ogden/dusty ravenna34果d矮琴唔加腳都會覺得個琴太矮左d)~

羊腸弦的英文是gut string, 用動物的腸去製成, 但其實不一定是用羊既, 聲音好聽圓潤, 但弦線保養和價錢麻煩過尼龍弦好多, 仲易斷d~

原帖由 katiechow 於 09-9-28 10:08 發表

琴行/私人代理通常都不會入定太多stock/甚至冇stock, 買豎琴的確可能是買十幾萬野, 買前連想試下display睇下實物咩様都冇~要等, 幾乎是一定的, 除非真係咁岩佢入定左stock; 等3個月算正常, 因為要等多d人一起訂才s ...

美國L&H的Prelude和義大利Salvi的Ana, 請問你推薦嗎? 似乎這2款都較熱門...

38弦的琴我囡囡用應該會較大...
但我正考慮今次換這座琴起碼用幾年, 而不需要再換琴吧!

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-9-28 09:57 發表

你決定左買邊款未呀?

我個女未夠6歲, miss建議唔好買咁大座; 到佢再大D, 又想換琴的話, 可以trade番比佢...

所以, 我依家諗緊好唔好買部藝音比佢玩住先, 遲d大小小再換 ...

打完的字誤見了。。。。。。
為有明天再寫啦!!!!

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-9-28 09:57 發表

你決定左買邊款未呀?

所以, 我依家諗緊好唔好買部藝音比佢玩住先, 遲d大小小再換 ...

the whole message was gone!!!!!!help!!!

Pooh_ Pooh,

we have not yet decided ....
which brand does your daughter using now

你最終揀左邊款呀?
我地個新豎琴就快運到喇... :loveliness:

my daughter is learning piano and i think her music sense is ok. she is now 6-year old. can you pm info on where to learn harp? many thanks
原帖由 katiechow 於 09-9-11 12:30 發表
通常去學豎琴既小朋友會比較大個少少, 最細既大約6-7年歲, 不過當然都有d好細既小朋友, 但真係比較少, 同埋好多時豎琴都不是小朋友第一件學的樂器(我估你小朋友才4歲, 多數之前沒怎樣學過音樂?)

點解咁呢? 其實因為 ...

我們最終揀了camac, 因爲我的daughter喜歡這個牌子, 無論我說其他的牌子有多好, 她也不聼, 只說這個最好, 最終也買了,很方便,訂貨后,兩天便到,已用了一個月啦!
你呢?你揀了那個牌子呢? 要等多久呢?幾多錢?

cpmummy

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-24 23:24 發表
你最終揀左邊款呀?
我地個新豎琴就快運到喇... :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題