用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁
go

德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁 [複製鏈接]

德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁
大家幫下忙比d意見
   0    0    0    0

醒目開學勳章

重post,以有7個page相同

原帖由 f0569 於 09-12-15 16:09 發表
大家幫下忙比d意見

德雅-- " 降左呢" .
之前有post 話好好, 仲話入上智, 要重新考慮下先

原帖由 goodmama2003 於 09-12-15 16:30 發表

但即使不降呢, 都沒得同陳守仁同九龍塘揮啦,

當然是:  陳守仁, ===> 九龍塘小學====> 德雅.

我小朋友有去德雅interview, 佢地都有show今年升中既result, 的而且確佢地有好多女生係入左上智.  唔好聽d人亂傳.

原帖由 f0569 於 09-12-15 16:38 發表
之前有post 話好好, 仲話入上智, 要重新考慮下先
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

都唔係無得揮o者.....
陳守仁or kts都唔肯定一定會入到band 1 英中啦.  但德雅有佢自己既中學, 也是band 1....點解你會咁講呢??

原帖由 goodmama2003 於 09-12-15 16:30 發表

但即使不降呢, 都沒得同陳守仁同九龍塘揮啦,

當然是:  陳守仁, ===> 九龍塘小學====> 德雅.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

大家comment前先了解清楚整件事和呢個Topic先啦。首先話德雅「降呢」,人地德雅中學英中微調四班英中中一變做三班英中中一,係因應學生水平而作出調整,始终係津貼中學85%收德雅小學,唔可以控制所有學生質素,所以開一班中文中一可能是適當安排,好過有些中學話自已係英中,但又唔講開幾多班英文班,家長要估估下。

再者,德雅中學微調又唔影響德雅小學,小學係私校都幾谷,英文讀高一班,數學半班,德小升中派位都唔错升Band1中學%都好高,有很多入到寶血會上智。樓主問小學意見,所以德雅中學微調唔影嚮小學質素。

我相信每位家長都有一間心目中最好的學校名單.  但我又唔覺得陳守仁好好, 多人去考也並不代表什麼, 始終德雅小學有佢自己既優勢.  有些家長可能並不全面了解德雅o者.至於kts, 我都覺得好好, 但可惜始終沒有back up中學 lor..

原帖由 goodmama2003 於 09-12-15 19:08 發表

我小朋友上年都有IN 德雅, 上年是6個收一個, 德雅都收左小女, 我都好開心,
但相對於陳守仁同KTS. 要IN 2次, 場面真是多人好多. 入得去既小朋友, 真是過5關, 砍6將架, 不容易呵, 如果真是收左, 點解不找間最好的呢 ...

多謝各路英雄嘅意見.
令本人難以決擇, 是因為3間小學各有優點.

德雅:
學風純樸, 又有中學back up. 正如"Bon_Bon_Pa_P"說的, 他英文讀高一班,數學半班.

九龍塘:
傳統名校, 人才輩出. 學生多升讀英中

陳守仁:
英文教學, 學生升中後可以完全接受. 學費平 但聽聞中文及數學較弱.

原帖由 Fionyiu 於 09-12-16 10:33 發表
我相信每位家長都有一間心目中最好的學校名單.  但我又唔覺得陳守仁好好, 多人去考也並不代表什麼, 始終德雅小學有佢自己既優勢.  有些家長可能並不全面了解德雅o者.至於kts, 我都覺得好好, 但可惜始終沒有back up中 ...

agree 得雅 校風真係幾好
原帖由 Fionyiu 於 09-12-16 10:33 發表
我相信每位家長都有一間心目中最好的學校名單.  但我又唔覺得陳守仁好好, 多人去考也並不代表什麼, 始終德雅小學有佢自己既優勢.  有些家長可能並不全面了解德雅o者.至於kts, 我都覺得好好, 但可惜始終沒有back up中 ...

醒目開學勳章

首先申報利益,我仔係 on 陳守仁既 waiting list,所以如果樓主放棄 TSL, 我地係有機會。

想講講德雅,我本來對呢間學校完全無認識,基本上係無聽過個名,直到今年公司黎左位新同事,話佢中小學都係讀德雅,因爲家住附近,佢媽媽見到d 小朋友好乖,所以佢姐姐同佢都係讀德雅,而且佢好多同學都係姊妹同校,感覺應該係校風好好。
而我呢位同事係剛剛響英國劍橋大學,完成左博士學位返來香港既。

另外想加一句,希望樓主儘快做出決定,因爲好多小朋友都係等緊位,以陳守仁為例,waiting list 個位只能 hold 到 12 月尾,若果樓主出年先做決定,我地班 waiting list 小朋友就失去機會,要到六月份再申請過同埋再 in 過....

九龍塘學校都是英文讀高一班,數學高半班的,學風亦很純樸,品德教育非常好

原帖由 f0569 於 09-12-16 10:58 發表
多謝各路英雄嘅意見.
令本人難以決擇, 是因為3間小學各有優點.

德雅:
學風純樸, 又有中學back up. 正如"Bon_Bon_Pa_P"說的, 他英文讀高一班,數學半班.

九龍塘:
傳統名校, 人才輩出. 學生多升讀英中

陳守仁:
英文 ...

沒有完美的學校,也沒有完美的決定

有冇帶過仔仔去opendays? 有冇了解過學校教學方法適唔適合小朋友?! 知唔知你個小朋友最想讀邊間?
你問我,我都只可以話你聽,邊間最適合我個仔.... 但唔代表你個小朋友同間呢間學校係prefect match...
呢d野應該o係申請學校前就心中有數.... 再問都只會令自已更加15/16....
此終自己最清楚自己小朋友... 間間都係好學校, 但邊間最適合你個小朋友...冇人會敢答....

看過 uncle-dos 的一BLOG文, share with you all!
"家長在選校決定是否也沒有一個完美的決定呢?無論如何選,總是十五十六,很怕選錯學校。家長總是在特色學校與傳統學校作選校拉鋸,又或者在名校與名校之間作比上比,永無止境,也沒有意義。"
http://blog.uncledos.com/?p=4003

wish you find the shoes that fit your child!

原帖由 f0569 於 15/12/2009 16:09 發表
大家幫下忙比d意見

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

Thank you for your sharing. My daughter said she like TKL so much. Becasue the others "no rest" and she like "learn from play".

But I think 100% kids 100% of them like play+no stress.
原帖由 flostangraphy 於 09-12-16 12:14 發表
有冇帶過仔仔去opendays? 有冇了解過學校教學方法適唔適合小朋友?! 知唔知你個小朋友最想讀邊間?
你問我,我都只可以話你聽,邊間最適合我個仔.... 但唔代表你個小朋友同間呢間學校係prefect match...
呢d野應該o係 ...

原帖由 f0569 於 09-12-16 12:26 發表
Thank you for your sharing. My daughter said she like TKL so much. Becasue the others "no rest" and she like "learn from play".

But I think 100% kids 100% of them like play+no stress.:nothi ...

then, it depends on whether u fully respect her choice (which depends on her maturity) or u wants to have an "insurance/back-up" when u need to play the game 6 years later.

ha ha ha!!! i think all the children love to learn! just they do better with different methods.
there are kids catch better information with studies, others development their potential best with games!

原帖由 f0569 於 16/12/2009 12:26 發表

But I think 100% kids 100% of them like play+no stress.:nothi ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

‹ 上一主題|下一主題