用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正面試情況如何?
go

培正面試情況如何? [複製鏈接]

2    0    0    0

醒目開學勳章

係小朋友單獨見,
到學校入指定地方排隊,
童軍帶領上課室,
先到課室玩玩具, 老師會安排每組幾名小朋友拎名字貼然後排隊準備
由老師拖到另一課室interview,
小朋友單獨in大約5-8分鐘,
出黎有小禮物, 跟住走得~
整個過程不足半小時~
good luck^^

我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦!
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

醒目開學勳章

原帖由 juliet 於 09-12-13 21:39 發表
我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦! ...

你囝囝好叻呀!
我小朋友in完問極佢都唔講,
好耐好耐先講話老師叫佢餵bb食奶奶咕,
今日再問又係剩係講呢樣,
打定輸數, 但我覺得佢無喊已經好叻啦!!

我個女, 佢就話 老師捭左d 玩具佢選, 我問佢有咩. 佢話 baby/ 鴨仔/ 企鵝 . 咁我問佢, 咁你選咩, 佢話佢 要左 baby 同 企鵝, 仲話 隻企鵝好細隻... ( 我聽到一頭都係 ??)
我又問佢, 咁其他小朋友 要左d 乜野? 佢又答 係 baby 同 片片,咁我又老師問左佢d 咩. 佢又話 : 你爸爸媽媽 係邊度. 我問咁你點答呀 ? 佢答: 去左玩面試班law .... 咁我問 之後點, 佢話 就係 相機 同叫我地出去等媽媽 law..
都唔知真定假.

醒目開學勳章

原帖由 juliet 於 09-12-13 21:39 發表
我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦! ...

我女都話玩車,問架車乜色、最喜愛的玩具是什麽、叫名舉手...

其實會唔會  係 唔同課室 有唔同問題?
真係好鬼想知入面 係 玩d 咩..
^^!!!

你地都好叻!"套"到 in 左d 咩~我地到宜家都仲未知小朋友in左d咩~ 好一個"謎"

ME TOO...... 我問過幾次老師同佢玩咩... 佢只係話問他叫咩名... 真係....一個"謎" ... 不過算啦, 佢肯乖乖地自己入課室IN, 過程中無扭計... 我都已經俾100分

我個組, 有2個小朋友勁喊, 唔肯入課室... 最後個媽媽都放棄左無IN.... 真係好可惜..

原帖由 SNOWPUI 於 09-12-14 00:02 發表
你地都好叻!"套"到 in 左d 咩~我地到宜家都仲未知小朋友in左d咩~ 好一個"謎"
url=http://www.TickerFactory.com/]

Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was a toy car.
That was all i could get out of him, better than the previous interviews!

好緊張 ~~

原帖由 dch_07 於 09-12-14 10:58 發表
Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was  ...

咔咔咔~~~..偷偷地放架錯音機系個bb到咪得law...
咔咔咔...唔好話我呀.....:;pppp: :;pppp:

me too.  my son didn't cry and walked into the classroom alone, i give him 100 score.  
he can't tell me what's happened in the room.
God bless us!

原帖由 tammyhw 於 09-12-14 00:37 發表
ME TOO...... 我問過幾次老師同佢玩咩... 佢只係話問他叫咩名... 真係....一個"謎" ... 不過算啦, 佢肯乖乖地自己入課室IN, 過程中無扭計... 我都已經俾100分

我個組, 有2個小朋友勁喊, 唔肯入 ...

我都有問個仔老師講咩,佢答我蘋果香蕉同橙,我仲以為佢講笑.....原來係真架!!!佢仲話老師送相機比佢,佢無講多謝㖭!

原帖由 dch_07 於 09-12-14 10:58 發表
Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was  ...

醒目開學勳章

其實要一個甘細個小朋友自己面對所有野包括:環境,人物比大人都有d驚,我只係希望佢來緊星期六in冇cry已經ok.

同佢地之後話比我地聽的野,都唔知真定假.

例如:星期六帶佢去試芭蕾舞,佢未入課室已經話要我同佢一齊入,到入左課室就開始鴨嘴,好在老師比左樣野佢,跟住老師關門,我都係出面等左10min,期間老師開門比其他小朋友返學,老師話佢冇cry,放學時,老師話no cry同都肯跟住一齊跳 (course: 45 min, 阿囡月尾先2.5 years)

我亞仔就話老師問佢叫咩名、幾多歲?
之後一味話老師問佢咩色? 佢又答咗好多色出黎...(唔似問咁多種色)
同埋問呢d咩黎? 亞仔答車同巴士
仲有話有唱歌喎, 初初話得ABC song & JINCLE BELL, 之後自己又唱多幾首歌出黎話有唱...不過似頭兩首多.
問咗全程車都只係套到呢d咋!

原帖由 喵媽 於 09-12-14 12:53 發表
我亞仔就話老師問佢叫咩名、幾多歲?
之後一味話老師問佢咩色? 佢又答咗好多色出黎...(唔似問咁多種色)mouth:" />
同埋問呢d咩黎? 亞仔答車同巴士
仲有話有唱歌喎, 初初話得ABC song & JINCLE BELL, 之後自己又唱多幾 ...

我仔一句都無講我知 老師同佢傾咩...
都唔知我仔係唔係無出聲

我囡囡就無講咁多野.
但應該係有唱歌,因為她出來時, 由老師拖著, 她重say bye bye, 之後她唱abc我聽. 唔知係咪在裡面唱abc呢?
但她好開心, 應該有些她開心的事發生了.
anyway, 她全程投入,我已俾她100分,
咁多人爭, 有就係好彩, 當bonus, 無都唔代表小朋友失敗.
我都見到有人喊, 應該無咩機會.

原帖由 tsesuki 於 09-12-14 13:12 發表
我囡囡就無講咁多野.
但應該係有唱歌,因為她出來時, 由老師拖著, 她重say bye bye, 之後她唱abc我聽. 唔知係咪在裡面唱abc呢?
但她好開心, 應該有些她開心的事發生了.
anyway, 她全程投入,我已俾她100分,
咁多人爭, ...

係呀.佢唔喊我當win左架喇
‹ 上一主題|下一主題