用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2009 P1 [複製鏈接]

我第一志願入左下午班有無同學仔呀.

hello,你地好呀我個仔1A2班,我一號已帶(中英數常上一作業回校),我想問你地昨天咪派d新書返來話有4本我見只有3本,今日打去精工問佢話有好多家長打去有d話無listening,有d就無workbook,叫我問下小朋友係咪老師收左,個仔話唔知.你地呢?

原帖由 bonbon123 於 09-9-3 12:19 發表
我個仔昨晚帶左4本返屋企,有listening and workbook,我同佢入書套寫名後今日比佢帶返學校。
照計老師冇理由收,因為未寫名和入書套,不如你打比學校問下!

workbook今日已派回,收到活動表頭痛阿仔like football
咁早8:00am跑馬地我住TKO要好早起身.
報管弦樂算,你地會報咩呀.

原帖由 Holmanma 於 09-9-3 23:43 發表
we'll apply football~

no la,同呀仔講要好早起身又唔係咁方便,本身已有踢開波佢又好like d 呀sir,d 呀sir 個個都好like佢,個球會之
前係教華仁,依家教st'josept.

你地有無上過學校睇仔呀,諗住今日上去.知唔知咪有架小巴上去灣仔有無得搭邊到有?

原帖由 bonbon123 於 09-9-4 10:22 發表
金鐘巴士總站好似有架小巴去肇輝台,但唔知灣仔邊度可以上。

我個仔又係對足球有興趣,但咁早...
我想問如果將來想踢校隊,是如何加入?幾多年班開始?
由體育老師揀定點? 其實小一和小二可以參加的好少,而且大部分的課 ...

上網check左好耐,合和對面有24m小巴上午7-10下午4-7唔會上肇輝台.

我聽朋友講入校隊好辛苦,(d人話教得唔好)朋友個仔都唔係學校踢出面踢沒有入校隊,唔係咁多人入唔夠人會拉人入隊,阿仔踢果到都有好多華仁仔.

問阿仔上唔上象棋班佢竟然答:你當我係伯伯咩.(好笑)
佢最鍾意只有踢波.

原帖由 Holmanma 於 09-9-4 11:48 發表
ar, forgot to ask: we can to go school and visit the boy only P.1 or all grades only sept. or anytime through the year (sorry for so many questions)

聽朋友講學校好開放,你可以由上堂留係到等到佢放學都得,佢話無人會理你,有d人會係咁.

sorry,我今日無上學校老公話遲d先,同呀仔講我上學校搵你好唔好,佢話你上來做咩叫我唔好上, .

請問你地通常帶咩比小朋友返學食,原來佢地小息食完野無去洗手,佢話劍仔街無老師又唔知可唔可以行出這地方,
我今日已致電黃老師同佢講,佢話會同學生講可以行出去洗手.

原帖由 2001122 於 09-9-7 14:47 發表

hhmum,

我比阿仔自已揀, 通常係蛋糕呀! 包仔嗰d law.. 上個禮拜五, 阿囝末飲晒支益力多就打鐘, 個傻豬就咁張支益力多放返係斜咩袋.......結果....@______@ 好彩第日唔洗返學啫, 唔係都唔知係邊到揾個斜咩袋比佢用 ...

星期五小息老師帶左佢去打籃球,阿仔話無時間食野,飲左啖水就打鐘,個水樽未捏緊放返入袋,好彩只溼左本
handwriting.

原帖由 bonbon123 於 09-9-7 17:47 發表
係呀,我個仔話輪到佢時剛打鐘,冇得打,佢好失望呢!!
佢星期5個日都係食左一次野!
是否有pe堂當日就有得打籃球,定日日都可以打架?

我都唔知,聽個仔講星期五果日有同學排隊排唔好要上返去再排過隊落黎攪得黎無上過P.E.堂.阿仔話成日都要練排隊好煩又要跟號數.我就同佢講老師想你地要有紀律唔駛爭.

原帖由 rtam 於 09-9-7 23:43 發表
仔仔話今天圖書堂好開心,明天起可憑圖書証於小息借書,但我心想借得書來連一啖水亦趕不及飲.
常識科本書一直沒有用,可能不跟書教.
我記起了,小巴去到Wan Chai常常客滿,不如行上去無甘嬲! ...

係咩,個仔話無上圖書課佢又唔知今日可以去借書.
如果呢個天氣行成身汗好辛苦又曬.

原帖由 bonbon123 於 09-9-8 12:03 發表
係呀,常識好似一直都冇教過書,唔知係用其他教材定點?
阿仔話用"姓名牌"借書ok。
我想問:小息時佢地是否可以自由去圖書館/打籃球/劍仔街/洗手間...我見我個仔好似好忙,都冇時間食野(又可能佢覺得其他活動吸引過食野) ...

我問左阿仔,佢話小息時就可以打籃球,佢每次都食哂d野呀水就飲得好少放學返來就不停飲,但無去洗手,個仔話劍仔街有個水喉位佢係到洗手老師話e道唔可以洗要去厠所果邊,但佢無去到比左包濕紙巾佢又話無用到,好dirty呀. .尋日先去左幫佢申請張圖書證,叫我一定要比佢帶,我叫佢睇下小息時可否借書,有就借千祈唔好咁大本呀.

原帖由 Holmanma 於 09-9-8 17:09 發表
2001122,
hhmum's son also 1A2 ga

係呀.....漏左我 .

尋日終於上左學校睇阿仔,第一個小息好遲先放只有8分鐘時間去得洗手間,食完件蛋糕都未飲水就打鐘.第二個小息因上完音樂堂在禮堂行出來就得,等佢食完野同佢行下劍仔街.

溫馨提示:音樂堂最好比個袋他們,我見有很多人都無用袋用手拿住集隊時有幾個同學忘了拿回牙牙語袋呀書套都趺埋好攪笑.

個仔尋晚同我講佢係劍仔街玩過三關時有個同學仔推開佢話佢好細粒,唔怪得知你成日比人恰咁講. 幼稚園時又比人笑依家又比人笑佢覺得好唔開心. (佢係全班最細粒果個)希望各位同學手下留情.

原帖由 DorisTSL 於 09-9-10 14:38 發表
hhmum,

Did you buy the text books on the registration day?  There is a blue bag in the package for music lesson.  

Yes,I have.

原帖由 bkfans123 於 09-9-13 22:53 發表

hi rtam
吾該晒...
因阿仔成日見到同學的家長去, 故我諗住去1or2次, 等佢開心下之余, 我又可睇下佢d同學仔...
係呢...你話吾駛約定, 咁如果小息入去, 係未可以去劍仔街搵佢地嫁 ? 咁出面駛吾駛登記係咩人入去嫁 ?
...

唔駛登記直接上去就得啦,上次去無同佢約定我係汽水機到等佢,佢見到我好開心第二個小息時佢仲帶我去劍仔街.
依家佢成日叫我去搵佢,近就無所謂遠水路嘛.

我都覺得學校點解唔可以做到網上睇功課呢,好多學校都係咁,個仔兩日都抄唔足功課,如果資源或人手有限老師可否每日都cheuk家課册,我個女學校P.1-P.6老師都會cheuk完加剔咁樣一定唔會錯漏.

收到電話弦樂班開唔成,你地有無人都報左呀?

原帖由 2001122 於 09-9-15 17:17 發表
hhmum,
本來我choose Fri, 但開唔成... e+ 叫我大少返Tue果班...今晚開始啊!!

係呀,我都係星期五但無叫我上星期二喎我都唔知星期二開得成.

2001122.

請問violin一班有幾多人,你自己帶佢去定有人來帶?

原帖由 WYBEE 於 09-9-16 16:52 發表
So many people cannot join firday Violin, Can we request 弦樂 to form it? by the way, Are they return your cheques already?

今日都未收到cheque.
‹ 上一主題|下一主題