用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Band 1 率... ...
go

Band 1 率... ...

想請問大家,小學轉為小班後,人數少咗,那麼,入Band 1 率是否會下降呢?還是會變得不隠定呢?可能會年高年低呢?

what is '入Band 1 率' (rate)?

全港小六學生總人數按成績排列劃分三等份, 頭1/3為band 1學生, 次1/3為band 2學生, 最後1/3為band 3學生。
所以 '中英數常' 所説的''小學轉為小班''並不影響孩子的banding, 因為每年小六總人數雖不同, 但頭1/3係band 1的比率卻固定不變, 所以孩子成績才是關鍵。

假設甲校上年度學校小六生總人數為160人,屬於大班教學,而且考獲Band 1成績有90人,即是說有56%左右考獲Band 1成績,又假設學生家長在選校時策略錯誤,最後只得80人成功,即50%入到英中,此50%數字就是甲校向外公告該學年入讀英中之百分比,也就是Band 1率,如果甲校今年小六生是小班教學,那麼,今年是否仍然能夠達到50%之Band 1率呢?還是因為人數大減,影響全校整體成績之穩定性,使得Band 1率變得年高年低呢?請賜教!

原帖由 中英數常 於 09-12-29 13:08 發表
假設甲校上年度學校小六生總人數為160人,屬於大班教學,而且考獲Band 1成績有90人,即是說有56%左右考獲Band 1成績,又假設學生家長在選校時策略錯誤,最後只得80人成功,即50%入到英中,此50%數字就是甲校向外公告該學年入讀英中 ...

我唸BANDING應該係兩次TSA + 呈分試 + 中一分班試而影響, 應該唔關最後入邊間學校事。

而學校公佈既升中名單, 只係比家長做一個參考。真正校內有幾多BAND 1學生, 就真係只得老師/校方至知(而且亦不能向外公佈)。所以小六學生派成績表見家長時, 老師都會提點家長應為自己子女選擇邊個BANDING既學校。

silvia_ng
首先多謝你的指教,想請教TSA是什麼?

其實學校學生人數越多,成績好的學生自然會越多呢?

原帖由 silvia_ng 於 09-12-29 14:13 發表

我唸BANDING應該係兩次TSA + 呈分試 + 中一分班試而影響, 應該唔關最後入邊間學校事。

而學校公佈既升中名單, 只係比家長做一個參考。真正校內有幾多BAND 1學生, 就真係只得老師/校方至知(而且亦不能向外公佈)。 ...

原帖由 中英數常 於 09-12-30 14:11 發表
silvia_ng
首先多謝你的指教,想請教TSA是什麼?

其實學校學生人數越多,成績好的學生自然會越多呢?

TSA = 全港系統性評估

好似我地以前既學能測驗,而家就係小三及小六學生會考。不過好似唔係科科都全部人一齊考, 只係RANDOM搵學校既一部份學生考。(聽聞好似搵哂4月出世既學生又唔定, 如有家長清楚, 煩請指教, 我都好想知)

當教署收到TSA成績, 就知呢間學係全港排第幾。 之後再根據學校既呈分, 就知呢個學生大約係排全港第幾。要注意既係, 有可能觀塘區既BAND 1 學生, 未必有中西區BAND 1學生咁好, 所以教育署係有一個全港學生排名。學生要去考自行果陣, 果間學校係可以向教署查詢學生全港排名既。

學校人數多,不代表好成績既人一定多。只係佢有多D機會教出多少少好成績既學生。
但一間學校如果冇心教 / 教得唔好, 比你300人一級, 都冇用,分分鐘只得1/10人係BAND 1 (即30人)。反之一間小班教學, 一級得70人既學校, 全部學生都考得好, 咁就全部都BAND 1啦。

dear sil ah e,
very detail!!! thanks a lot!!!

原帖由 silvia_ng 於 30/12/2009 15:45 發表

TSA = 全港系統性評估

好似我地以前既學能測驗,而家就係小三及小六學生會考。不過好似唔係科科都全部人一齊考, 只係RANDOM搵學校既一部份學生考。(聽聞好似搵哂4月出世既學生又唔定, 如有家長清楚, 煩請指教, 我都 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

TSA不是分BANDING GAR!

貴  子女對上連續兩屆之師兄及師姐之 PRE S1 HKAT 成績係用作調整分, 再加上小朋友小五小六(共三次)之呈分試後之校內排名來計BANDING.

不要估估下!

1) 全港性系統評估的設立目的

• 為政府及學校管理當局提供全港學校在中英數三科的水平的資料,以便政府為有需要的學校提供支援,及監察教育政策執行的成效。
  • 其功能是了解各學校在中英數三科是否達致基本水平, 促使學校結合評估數據與學校發展的需要,制定改善學與教成效的計劃。

Quote from:

http://www.systemassessment.edu.hk/pri/index.htm

至於點分BANDING, 請觀看教育局網頁之

2) 中學學位分配辦法

派位組別的劃分   

第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]   

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

原帖由 Yukyuk 於 09-12-31 17:04 發表
TSA不是分BANDING GAR!

貴  子女對上連續兩屆之師兄及師姐之 PRE S1 HKAT 成績係用作調整分, 再加上小朋友小五小六三之呈分試後之校內排名來計BANDING.

不要估估下!

1) 全港性系統評估的設立目的

為政府 ...
TSA計BANDING都係一個小學校長話比我知既, 如果唔係大家都唔會谷得咁利害啦。

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間, 對上兩年既中一分班試 + TSA就會幫學校分別到邊個學生實際能力係強D。
如果只睇分班 + 中一分班試, 咁就未必有該校最準確既程度表現。

醒目開學勳章

邊間小學GE校長呀?  

已經用左連續兩屆師兄姐D PRE S1 HKAT成績仲唔夠!

(再加上小朋友小五小六(共三次)之呈分試後之校內排名來計BANDING.)

原帖由 silvia_ng 於 10-1-2 10:26 發表
TSA計BANDING都係一個小學校長話比我知既, 如果唔係大家都唔會谷得咁利害啦。

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間,  ...

乜用兩屆嗎?我以為只用一屆。

原帖由 Yukyuk 於 10-1-2 13:25 發表
邊間小學GE校長呀?  

已經用左連續兩屆師兄姐D PRE S1 HKAT成績仲唔夠!

幾時考?

請問小朋友幾時考PRE s1 HKAT?

原帖由 yovin 於 10-1-8 01:31 發表
請問小朋友幾時考PRE s1 HKAT?

2010年中一入學前香港學科測驗
l
2010713舉行

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

醒目開學勳章

分BANDING 一定不關"TSA",請不要被人誤導!

唔信可以自己問!

教育局學位分配組
地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓
電話:2832 7700, 2832 7740
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

原帖由 silvia_ng 於 10-1-2 10:26 發表

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間,  ...

Absoultely AGREED.
TSA is NOTHING relation to the kid's own branding.

Kid's own banding come from the 3 internal exam (p.5 2nd term and P6 first 2 term exam)

How much Band 1 kids for a school is caluclated based on the F.1 allocation exam taken by prior 2 years kids from that primary school.

原帖由 Yukyuk 於 10-1-25 14:11 發表
分BANDING 一定不關"TSA",請不要被人誤導!

唔信可以自己問!

教育局學位分配組
地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓
電話:2832 7700, 2832 7740
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

...

TSA 同BANDING % 無關, 只係老細CHECK吓D員工有無偷懶甘! D 小學校長怕政府用做殺校標準,甘就要考好D.其實教處講過, 佢地唔會講比間小學知, 佢地有幾多位係BAND1,2&3, D 小學老師什至校長都係靠估, 如舊年學校有100人, 就考第50名果個, 都派到BAND1英中, 考51名派去BAND2中學, 校長就會說佢有50%BAND1生.

舊年好多小學高估自己BAND1位, 好多家長就說BAND1生派BAND3中學, 因舊年剛用最新果年中一分班成績來調整.

谷得利害係地區學校,我見有d學校係得各科一本...但有d就各科三本.......跟本全校平時都高於全港平均線,都唔駛谷啦.......

&TSA的確同升中無關.......中三都有TSA啦.....pre S1 test就有關喇

那裡可看到TSA成績小學排名呢?