用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Science Project
go

Science Project

各位, 又係要做 Science Project 的時候了, 講到 Science Project, 我是一年比一年frustrate, 一年比一年無奈...

有沒有家長可以分享下心得?

救命...

今年仲要考完試就交................

聖誕假期又咁多功課...............

原帖由 sschiu 於 09-12-29 23:44 發表
各位, 又係要做 Science Project 的時候了, 講到 Science Project, 我是一年比一年frustrate, 一年比一年無奈...

救命...

今年YR1, 唔多清楚對Project的要求, 是否要求很高, 純粹用手繪畫及寫字得嗎?還是要彩色打印? 內容一般要幾多頁?

請指教.

原帖由 Lofty 於 09-12-30 10:39 AM 發表

HI LOFTY,
我以為CKY會相對地較為輕鬆, 請問平日是否都有那麼多功課及PROJECT? 請指教.

原帖由 Lofty 於 09-12-30 10:39 發表

今年是二年級插班生.
中文要做成長小書,
不小於10頁.
阿女用左3天才能完成.
先Draft後Publish.
我只幫下佢整下D圖案.
佢自己跟住Guideline做.當然佢寫完如不清楚會用引導式問題問佢,等佢自己改
雖然用左好多時間.
但佢學到野.培養到耐性(真係未試過寫Gum多字).
我就一直陪佢,支持佢羅.
Science project 老師話在堂上做.是嗎?
我諗住用Mindmap同佢一齊起大網.等佢自己寫羅.

TszYingMama,

不是. 不用擔心.

原帖由 TszYingMama 於 09-12-31 23:06 發表
HI LOFTY,
我以為CKY會相對地較為輕鬆, 請問平日是否都有那麼多功課及PROJECT? 請指教.

Oh my god 10pages, my girl only did 3 pages!!!!

原帖由 lui 於 10-1-4 11:17 發表
今年是二年級插班生.
中文要做成長小書,
不小於10頁.
阿女用左3天才能完成.
先Draft後Publish.
我只幫下佢整下D圖案.
佢自己跟住Guideline做.當然佢寫完如不清楚會用引導式問題問佢,等佢自己改
雖然用左好多時間.
但 ...

Is really depend on your kid. They have homeworks everyday, but some kids might finish it during long resset, so therefore they have no homeworks to do at home.
Projects: English/ Chinese/ Science one per subject during the year.

原帖由 TszYingMama 於 09-12-31 23:06 發表
HI LOFTY,

I am a working mother, and science project always give me headache.
Kids tried to do by themselves, but be honest, parent (ME) involve around 70-80% on it. Search from the internet, bring them to the libary, search the books, explain to them some fact (I don't even know). Time too rush... Prepare exam, holidays homeworks, family activities. In the other hands I have to go for work. Only fews days public holiday and have to stay home doing science project with them!!!!

Sorry it was only my experience to share.

原帖由 sschiu 於 09-12-29 23:44 發表

救命...

Does 成長小書 count as a project?
I really like the guideline that given for this "Project".
It is systematic and not hard to follow.
We receive the reading scheme record book yesterday, the information is comprehensive. I buy this scheme a lot- levelled reading!

原帖由 achow 於 10-1-5 12:21 發表
Is really depend on your kid. They have homeworks everyday, but some kids might finish it during long resset, so therefore they have no homeworks to do at home.
Projects: English/ Chinese/ Science one ...

Science Project reply

我覺得個Science Project係好唔公平!第一,Year 1 and 2係家長做多,第二,好多science project都做得唔合規格,又冇做report,的老師會叫選出來的學生家長再做一次,如果係要再做過,咁點解要選佢?有些選中的家長再做了幾晚通宵!有的老師只選一些她們喜歡的學生,叫他們代表個班去參加science fair,(可能個的學生英文講得好的掛!) 叫他們再做過個Presentation. 請問,咁的老師教左的咩呢?如果係咁,不如一開始就叫個一、兩個英文好的學生做就算啦!我真係好希望有家教會的人或校長見到呢段回覆!
我認為如果個Project做得好,老師應就呢個Project教下個小朋友去發輝及如何Present得好些,比個學生有幾會Present 下,而唔係次次都揾做一、兩個英文好的嘅同學去表演,一味叫家長再做好的去比你學校去show off.

我揀蔡繼有的其中一個原因,就是家長的心理壓力可以較少。我會視這些project為一個學習,小一、小二時當然要輔助學生,但一定要孩子參與創作。盡力做就算了,反而我會著重孩子的presentation,因為他要明白箇中道理,才能表達出來。

雖然每次我都覺得做得好,但是最後孩子也不被選中,當中原因也不太理解。好像今年,孩子告知,老師選的一個學生,presentation的時候,聲線柔到根本聽不到,也不明白為何被選中。我唯有告知,可能學生做的內容及題才特別也說不定。

老師會否有偏好,有也說不定,其實祇要有人的地方,就會有偏好啦!祇要含有主觀成份的工作,根本就不會公平。當我視這些projects為一個學習機會時(最重要是不會計分時),那種不忿就大大減低,當然孩子仍然不服氣啦。

至於老師要求中標人仕重做project,好像太做作了吧!慶幸過去幾年亦未曾遇過如此老師。

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 09:30 發表
我覺得個Science Project係好唔公平!第一,Year 1 and 2係家長做多,第二,好多science project都做得唔合規格,又冇做report,的老師會叫選出來的學生家長再做一次,如果係要再做過,咁點解要選佢?有些選中的家長再做了幾晚通宵!有的 ...

Science Project reply

正是這樣,老師應該盡量公平地比較各同學的Project, 從內容,表達技巧,講解(Presentation),各方面評分,個Project係咩樣就咩樣見人啦,有咩理由要個家長再執過先見人呀!要再執過既即係唔得啦!我都係以本着和小朋友親子活動學習為目的,但其他同學家長話比我知這情况時,我就覺得好氣憤啦!
有些小朋友可能比較好Language,may be native speaker family, 的老師就淨係咩部揾個個學生做,冇既,貪方便,人之常情!表演又揾佢,班長又揾佢,show 咩都揾佢,但係我想話,咁其他同學呢,咩都揾現成,咁我比成5000蚊學費做咩?洗唔洗 比的機會其他人, 發掘同訓練下學生們的能力先得架!

論發掘才能的機會,其實蔡繼有算多的了,祇要學生肯舉手參與,一定會有表現/參與的機會。若與傳統學校相比,藉藉無名的--多得是了。

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 11:33 發表
正是這樣,老師應該盡量公平地比較各同學的Project, 從內容,表達技巧,講解(Presentation),各方面評分,個Project係咩樣就咩樣見人啦,有咩理由要個家長再執過先見人呀!要再執過既即係唔得啦!我都係以本着和小朋友親子活動學習為 ...

朋友,

你也有此同感. 但如細心再看你何能更氣憤(問問子女台上是誰!).這文化不改,只有各自找空間發展.我相信校長的slogan,但要你自己去發掘出來,發展好,再向校方推薦.  還可能下次的concert又是那些節目....好的....再做, 但唔知做到幾時才stop.

Science Project相信是人有我有的產品,無人想做或教,只有希望子女站在台上舉起V字的家長才有興趣...這樣想,找機會和子女一同學習科學罷.

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 11:33 發表
正是這樣,老師應該盡量公平地比較各同學的Project, 從內容,表達技巧,講解(Presentation),各方面評分,個Project係咩樣就咩樣見人啦,有咩理由要個家長再執過先見人呀!要再執過既即係唔得啦!我都係以本着和小朋友親子活動學習為 ...
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

有樣嘢唔知係咪我敏感呢!?好似最近既Openday同新落成既concert hall, 之前有捐左錢,一人一瓦,at least 5000元以上的家長的小朋友才有幾會被安排上台表演和有音樂晚會入塲卷,如果係真,早講呀!我都會考慮捐下,比我小朋友有幾會上台表演下呀!

原帖由 15分 於 10-3-2 13:53 發表
朋友,

你也有此同感. 但如細心再看你何能更氣憤(問問子女台上是誰!).這文化不改,只有各自找空間發展.我相信校長的slogan,但要你自己去發掘出來,發展好,再向校方推薦.  還可能下次的concert又是那些節目....好的.... ...

e冇聽過此傳言,我覺得傳言是假的,我有朋友捐了錢也冇得睇唔好講表演.

好多嘢都黑箱作業.好多團隊都是冇公開招生.....聽吓聽吓又一個,但又成了團....明天請早....哈哈
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

我們沒有捐錢, 但個小朋友都有很份表演, 我們也幸運地得到兩張門票。

機會有時是靠自己爭取, 有時是靠運氣, 當然亦唔排除有人士關係, 每間學校都有同樣情況, 唔好focus一個地方睇, 否則你會鑽牛角尖, 會成日唔開心的, 一間學校有成千幾人, 當然有部份可能唔好彩經常無份, 但要好似電視廣告咁 - 希望在明天!!!

呢個一定唔係真.  其實響cky, 只要小朋友肯舉吓手, 就會有表演機會.  如音樂會的 MC, 原來可以自由報名, 讀一篇稿,再由老師挑選.  其他好多活動都係, 就算沒被選中, 如真有興趣, 亦可以自薦, 通常都得.  不過因這些都不會出通告.   只有靠小朋友告知!   

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 14:08 發表
有樣嘢唔知係咪我敏感呢!?好似最近既Openday同新落成既concert hall, 之前有捐左錢,一人一瓦,at least 5000元以上的家長的小朋友才有幾會被安排上台表演和有音樂晚會入塲卷,如果係真,早講呀!我都會考慮捐下,比我小朋友有幾會 ...