用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
go

升中交流區 - 屯門

特替Joe媽媽開呢個交流區, 各家長可以互相討論, 有關屯門區資料, 有時間自會post在此.

回覆 1# khmama 的文章

thank you so much

好呀... 有個地方落腳啦....

我想問吓有冇補習班 / 私人補習介紹... 咩價錢呢 ???

準備開始睇定情況。
Thank you khmama.

****未經本人許可, 不得轉載****

有關屯門百周年

想問屯門百周年中一型有冇精英班,哪一班呢?

原帖由 tsa 於 09-7-21 17:56 發表
想問屯門百周年中一型有冇精英班,哪一班呢?

百周入本地大學之比率是100%, 我估唔使精英班啦

原帖由 Joe媽媽 於 09-7-21 21:45 發表

百周入本地大學之比率是100%, 我估唔使精英班啦

唔係 wo...中七通常得60個學生 , 但中一至一五就有200個學生 , 個60個入到大學 , 仲有140個中五就唔見左 , 咁梗係要初中當然分精英班 , 先知道自己會唔會係要走個140個

甘334 又會如何呢?
當然要有精英班啦...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 lopoto 於 09-7-21 22:24 發表

唔係 wo...中七通常得60個學生 , 但中一至一五就有200個學生 , 個60個入到大學 , 仲有140個中五就唔見左 , 咁梗係要初中當然分精英班 , 先知道自己會唔會係要走個140個 ...

又係 wor, 等我問下人先, 樓下個男仔讀緊. 遲D話你知.

如果BAND 1 尾,你地會揀邊間? BAND 2頭學校真係唔知那間好,很煩...

原帖由 MOOYY 於 09-7-31 12:15 發表
如果BAND 1 尾,你地會揀邊間? BAND 2頭學校真係唔知那間好,很煩...

我跟妳一樣, 亞仔band 1尾, 人地話 band 1尾要當 band 2去填表(大抽獎時), 否則會派到好後, 但那間是 band 2好? 我都唔知, 睇下到時學校開家長會時老師點講啦...

但係屯門band 2學校又無乜好揀,我諗緊可唔可以進取d...

請問田家炳得唔得呀﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆 10# MOOYY 的文章

永隆,祟真,宣道
呢3間大約係band1尾-band2頭左右
不妨考慮下吧!

其實揀band1唔係搏唔過
唔好揀d太top/太熱門都有機會

宣道我有朋友個女讀緊,雖然已經係BAND 2頭,但去到F.3聽佢講就已經麻麻,所以我先覺得BAND 2頭都麻麻,咁點算..唉...
我個仔在考試時常常失手,真係都唔知點辦..明明已經溫好,到考試時總有些甩漏再加少少唔識,變左點都上唔到BAND 1頭...哎...激死..

原帖由 carchu12 於 09-8-3 17:57 發表
請問田家炳得唔得呀﹖

田家炳都係BAND 1,我都考慮中...駁唔駁...

朋友話田家炳出年開5班英文班=英中, 甘仲博唔博?
問清楚好.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

請問有無媽咪知呂祥光中學評價如何?
是否BAND ONE 中中 ?

原帖由 MOOYY 於 09-8-4 10:42 發表
宣道我有朋友個女讀緊,雖然已經係BAND 2頭,但去到F.3聽佢講就已經麻麻,所以我先覺得BAND 2頭都麻麻,咁點算..唉...
我個仔在考試時常常失手,真係都唔知點辦..明明已經溫好,到考試時總有些甩漏再加少少唔識,變左點都上 ...

你個仔做嘜同我個仔一樣? 緊係失散兄弟!  ^O^

田家炳係 band 1尾中中, 同馬可賓差不多, 我估band 1尾選他可能會進取一點吧? 除非妳 random code 好前, 如果唔怕危險一點? 有人可指點嗎? 

我個補習老師話:馬可賓/ 田家炳入band 1; 宣道/ 呂祥光 是band 2頭.

原帖由 Rainky 於 09-8-3 20:53 發表
永隆,祟真,宣道
呢3間大約係band1尾-band2頭左右
不妨考慮下吧!

其實揀band1唔係搏唔過
唔好揀d太top/太熱門都有機會

我個補習老師排band 2: 宣道/ 永隆/ 崇真.
佢個女中五剛放榜有 "25分" 入左莊啟程! 她讀馬可賓的.