用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小學問題.....好苦惱!請幫幫手!!
go

升小學問題.....好苦惱!請幫幫手!!

小女宜家k2,佢係細女黎,年尾出世...超級痴身...呢排仲一反常態...我行開一陣都喊...話好掛住我... 佢除左k1開學果時係咁之外...都未試過返學喊架喇,咁岩今日又同老師傾過升小學問題!煩惱又返黎喇!

我一路都想比佢報聖公會德田李兆強小學,但主任話觀塘區其實競爭好大,我本身係太子道協和小學畢業既...但係宜家搬左去觀塘,如果搭車出去返學又覺得太遠...驚個女會辛苦...同埋升中黎睇好似藍田呢間好少少....咁究竟我自行派位既時候,我去太子定藍田好呢??
有冇媽咪可以比d意見我呀?....個心囉囉攣呀....雖然好似仲有排.....但係其實大半年後已經要交表喇....好苦惱呀!

p.s.如果有推薦信應該係自行派位果時交定係叩門果時交呢??同埋用處大唔大??有冇媽咪試過呀??thx!!

醒目開學勳章

協和 & 德田李兆強小學 競爭好大, 其實一向選小競爭都好大, 更何況係好學校.....如果我有多5分的優勢, 我盡量會用, 因ROUND 1中籤機會高好多, ROUND 1中籤你就安樂喇.....而且協和好似很不錯呀, 你不防攞多D資料比較一下兩者優勢, 尤其要留意囡囡性格, 我個人認為選小都係以孩子為本, 才可為佢地選擇到最好的!!!

原帖由 ironstraight 於 10-1-8 00:55 發表

小女宜家k2,佢係細女黎,年尾出世...超級痴身...呢排仲一反常態...我行開一陣都喊...話好掛住我... 佢除左k1開學果時係咁之外...都未試過返學喊架喇,咁岩今日又同老師http://das.baby-kingdom.com/www/del ...

多謝你回覆呀!!
其實要考慮係因為協和路途遠,怕小朋友坐車辛苦...同埋德田李兆強始終新校...感覺上資源會豐富d!仲有我覺得協和派中學好似麻麻...唔知宜家點呢?真係好苦惱呀!到宜家都訓唔著!

不過協和既老師係好好架...但聽聞李兆強既都好好!因為小女比較細膽同害羞.....所以都要諗埋呢一方面呀

啊...仲有呀...協和淨係可以返半日...我想阿女返全日呀...

原帖由 ironstraight 於 10-1-8 03:39 發表
啊...仲有呀...協和淨係可以返半日...我想阿女返全日呀...

兆強真係好難入, 囡囡讀哪間kg? 讀金麗叩門機會大d, 其他真係好難.
如果真係覺得協和路程遠, 就一心一意選兆強.
我就係住藍田囝囝要出九龍塘返小一, 朝朝6:00起身, 真係好辛苦.

原帖由 HIN2003 於 10-1-8 10:18 發表

兆強真係好難入, 囡囡讀哪間kg? 讀金麗叩門機會大d, 其他真係好難.
我就係住藍田囝囝要出九龍塘返小一, 朝朝6:00起身, 真係好辛苦. ...

Why take so long?  The driving time is very short and not much traffic at 6 or 7 am.   

Why take her yourself?

原帖由 abbymami 於 10-1-8 12:16 發表

Why take so long?  The driving time is very short and not much traffic at 6 or 7 am.   

Why take her yourself?

佢係6:00起身, 6:42出門口, 7:00上校車, 8:00前回到學校. 8:10上課.
自己帶要轉車, 時間都差不多. 如下雨天就麻煩
佢好鍾意間學校, 只要早D上床就OK!

我相信到你女女返小學既時候, 全港既小學都應該係要返全日制. 而且旺角協和係上午8:45上堂, 雖然係遠左d, 但都唔需要大早起身. 但係女兒害羞, 內向的話, 可能要再考慮喇.

係我, 我會拎著20分 apply 協和
因為您的問題係問自行個round
藍田兆強15分, 點爭呀

最多好彩頭round 入左協和, 再叩門兆強

原帖由 EuniceMaMa 於 10-1-8 13:07 發表
我相信到你女女返小學既時候, 全港既小學都應該係要返全日制. 而且旺角協和係上午8:45上堂, 雖然係遠左d, 但都唔需要大早起身. 但係女兒害羞, 內向的話, 可能要再考慮喇. ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

原帖由 叉雞飯 於 10-1-8 13:23 發表
係我, 我會拎著20分 apply 協和
因為您的問題係問自行個round
藍田兆強15分, 點爭呀

最多好彩頭round 入左協和, 再叩門兆強

我諗樓主都麻麻地想入協和. 否則諗都唔洗諗.
如果自行&甲一唔選兆強的話, 都好難叩到. 除非個小朋友好OUTSTANDING. ( 兆強都好高姿態-唔憂無客 ).

我都聽有家長講...金麗係比較易入兆強!都唔明點解...金麗係佛教...又唔係基督教... 阿女讀浸信會,聽主任講之前入到既機率都係一般...
原帖由 HIN2003 於 10-1-8 10:18 發表

我就係住藍田囝囝要出九龍塘返小一, 朝朝6:00起身, 真係好辛苦. ...

原帖由 ironstraight 於 10-1-8 03:39 發表

協和已轉全日.
協和下午班留原校址, 上午班會遷往深水埗.

係??即係協和都會轉做全日???我都好似有聽聞協和下午校會轉校址...咁即係舊校會留返比上午校用...?但係我係下午校既舊生....咁即係要過新校?

其實我女唔係內向果種.....只係慢熱同超級痴身...同我細個既性格都幾似!我諗佢都會鍾意協和既!但係幾時開始全港全日制呢?

同埋其實我又幾想阿女可以入到活動教學既小學,唔知你地有冇意見比到我呢??

唔該哂!!
原帖由 EuniceMaMa 於 10-1-8 13:07 發表
我相信到你女女返小學既時候, 全港既小學都應該係要返全日制. 而且旺角協和係上午8:45上堂, 雖然係遠左d, 但都唔需要大早起身. 但係女兒害羞, 內向的話, 可能要再考慮喇. ...

原帖由 ironstraight 於 10-1-8 13:40 發表
我都聽有家長講...金麗係比較易入兆強!都唔明點解...金麗係佛教...又唔係基督教... 阿女讀浸信會,聽主任講之前入到既機率都係一般...

金麗比其他KG深D &"谷"D, 入到兆強會易D適應, 所以兆強收金麗比率多D.

阿女就係因為係細仔,我覺得有d同級既同學仔,差唔多比佢大成年!進度都已經差好遠...泊得住都已經好好...都唔好講話outstanding喇...就係擔心呢樣先會諗不如返番協和...

仲想問下推薦信究竟有冇用??同埋係應該幾時交呢??
原帖由 HIN2003 於 10-1-8 13:33 發表

我諗樓主都麻麻地想入協和. 否則諗都唔洗諗.
如果自行&甲一唔選兆強的話, 都好難叩到. 除非個小朋友好OUTSTANDING. ( 兆強都好高姿態-唔憂無客 ).

但係德田果間係咪活動教學??會唔會收到鬆d??
原帖由 HIN2003 於 10-1-8 13:47 發表

金麗比其他KG深D &"谷"D, 入到兆強會易D適應, 所以兆強收金麗比率多D.

原帖由 ironstraight 於 10-1-8 13:44 發表
係??即係協和都會轉做全日???我都好似有聽聞協和下午校會轉校址...咁即係舊校會留返比上午校用...?但係我係下午校既舊生....咁即係要過新校?

其實我女唔係內向果種.....只係慢熱同超級痴身...同我細個既性格都幾似! ...

你睇吓啦!
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net-32re.pdf

原帖由 HIN2003 於 10-1-8 12:37 發表

佢係6:00起身, 6:42出門口, 7:00上校車, 8:00前回到學校. 8:10上課.
自己帶要轉車, 時間都差不多. 如下雨天就麻煩
佢好鍾意間學校, 只要早D上床就OK! ...

The answer is not only getting up earlier but also sleeping earlier!

哦!原來係咁~~唔該哂~~~咁就返協和既心態多返好多喇~因為其實諗住等阿女小學返全日我可以做下partime...所以之前先會咁煩!!仲有下午校留返原址都好好呀~

原來已經轉左全日!因為我見網址冇講...所以我都唔知!唔該哂!
原帖由 HIN2003 於 10-1-8 13:42 發表

協和已轉全日.
協和下午班留原校址, 上午班會遷往深水埗.