用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇特兒喺滙知中學讀緊, 入來交流吓
go

有冇特兒喺滙知中學讀緊, 入來交流吓 [複製鏈接]

小兒中一, 有就入來一齊交流同支持吓.
   0    0    0    0

我兒子明年中一,我有考慮報匯知,可以比d意見嗎?

入學數月, 大致OK. 間學校對特兒都好包容, 不過就冇mud支援. 同老師講亞仔d 問題, 老師都好有耐性, 又願意遷就, 校風尚算ok, 起碼亞仔冇話被人蝦, 不過佢話上堂有時d 同學係度傾計.
係呢, 你亞仔係什麼問題的?

原帖由 carolyschan 於 09-12-27 17:26 發表
我兒子明年中一,我有考慮報匯知,可以比d意見嗎?

你好! 我小朋友係讀寫障礙, 都係今年考中學, 希望佢入滙知, 不過唔知機會大唔大呢?因成積唔好, 係band 3!
請問你小朋友係唔係自行的時候入?

另外, 參觀時問老師, 他說現在滙知都嚴咗, D功課再唔係以前咁少, o既有好多活動, 又有頗多功課, 實際係咪咁呢?

還有你話佢哋無咩支援, 咁係功課同測考上係咪無減量和調適呢?

真係唔好意思, 一口氣問你咁多問題, 希望你幫到我, 唔該晒!

原帖由 chloeee 於 10-1-17 02:14 發表
你好! 我小朋友係讀寫障礙, 都係今年考中學, 希望佢入滙知, 不過唔知機會大唔大呢?因成積唔好, 係band 3!
請問你小朋友係唔係自行的時候入?

另外, 參觀時問老師, 他說現在滙知都嚴咗, D功課再唔係以前咁少, o既有 ...

hi, 我都想知道因都是看緊此間. 校風及看有否支援讀寫障礙 及ADHD 方面. 唉 .. 不知道TKO內的中學有那些有支援 ?
MIHO

我個仔應是第一輪入的, 因第二輪我不是選他第一,二, 因老師另有建議. 佢成績都係..唉...不過參觀時老師說他們在第一輪是不看成績,我才敢報, 果真如是.

我覺得校風尚算ok. 起碼個仔返來冇話d 同學點點, 不過當然唔可以同Band 1或 Band 2比.

最近考試, 有部份同學一起抽離考試, 主要是加時, 試卷是一樣的, 平時功課不算太多, 我覺得比小學還少一點, 功課不見有調適, 不過老師都很包容.

原帖由 Natronma 於 10-1-19 20:30 發表
我個仔應是第一輪入的, 因第二輪我不是選他第一,二, 因老師另有建議. 佢成績都係..唉...不過參觀時老師說他們在第一輪是不看成績,我才敢報, 果真如是.

我覺得校風尚算ok. 起碼個仔返來冇話d 同學點點, 不過當然唔可 ...

請問面試大概問乜?中文定英文?父母是否要見呢?我想同佢準備下, tks!

多謝你分享!
我曾經上網見到呢間學校d學生寫的文章,似乎d學生對學校都好有歸屬感, 你小朋友入咗呢間學校, 慢慢會喜歡學校, 喜歡上學, 都係一件好事, 我哋但求佢哋開心咁番學, 唔好咁易學壞就己經好滿足!
我12月果陣有去滙知參觀同聽升中講座, 我問過老師, 佢話而家比前幾年嚴咗好多, 同埋功課多咗好多, 因啱啱過果三年係穩固期, 嚟緊三年係進取期, 我個小朋友做功課超級慢, 希望佢d功課量遲d都唔好咁多就好嘞!

原帖由 Natronma 於 10-1-19 20:30 發表

我覺得校風尚算ok. 起碼個仔返來冇話d 同學點點, 不過當然唔可 ...

我個小朋友如果入唔到滙知, 我都稔住入鄧英喜或馬錦明, 因為睇中學概覽介紹佢哋都有支援o既措施, 好似鄧英喜考測卷設淺中深三級; 馬錦明有差異調適, 而且著重宗教培養學生心靈成長. 當然, 呢d都係band3學校, 校風硬無band 1/2咁好, 不過肯講有支援同埋會投放資源同心思的,多數都係band 3囉!

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-19 11:04 發表

hi, 我都想知道因都是看緊此間. 校風及看有否支援讀寫障礙 及ADHD 方面. 唉 .. 不知道TKO內的中學有那些有支援 ?

carolyschan,

面試是由家長陪子女一起的, 全用廣東話, 老師先叫同學介紹自己, 又問吓佢對讀書的看法, 問吓佢是否怕讀書, 因見到他的成績表就知啦, 我給老師解釋他是有學習困難的, 不過他是很願恴努力的, 老師便收貨. 問得很簡單, 不挑釁, 老師很隨和.  我自己就先做了一份porfolio, 因為阿仔都算多課外活動, 不過冇奬項的.

原帖由 carolyschan 於 10-1-21 23:31 發表

請問面試大概問乜?中文定英文?父母是否要見呢?我想同佢準備下, tks!

Chloeee,

咁你係唔係呢輪報咗滙知?
其實功課我真的不覺太多, 因為阿仔一般1.5至2小時可完成 (當然未計温黙書). 不過剛考完試, 我發覺題目不淺, 阿仔又有一堆唔合格, 我個心又實埋.
不過話返轉頭, 如果選一d 更淺的學校, 又怕校風, 又怕佢俾人蝦, 真煩.

原帖由 chloeee 於 10-1-22 11:22 發表
多謝你分享!
我曾經上網見到呢間學校d學生寫的文章,似乎d學生對學校都好有歸屬感, 你小朋友入咗呢間學校, 慢慢會喜歡學校, 喜歡上學, 都係一件好事, 我哋但求佢哋開心咁番學, 唔好咁易學壞就己經好滿足!
我12月果陣 ...

原帖由 chloeee 於 10-1-22 11:33 發表
我個小朋友如果入唔到滙知, 我都稔住入鄧英喜或馬錦明, 因為睇中學概覽介紹佢哋都有支援o既措施, 好似鄧英喜考測卷設淺中深三級; 馬錦明有差異調適, 而且著重宗教培養學生心靈成長. 當然, 呢d都係band3學校, 校風硬 ...

dear chloeee

謝謝妳, 我都有留意鄧英喜學校. 我個人當然希望小朋友能有好的學校但不容易....
希望能聽到妳的好消息
MIHO

我都好明白你o既感受,我都一直面對呢d景況,所以如果學校同老師能包容,沒有給我們施壓己經很好(幸好小學的老師都很包容)!可能是不能有大改變的事實,我都成日提醒我自己不去在意成績,所以好希望能入讀一間包容或給機會發展其他技能的學校law!

你講好啱! 而且都好難搵到一間淺的學校, 間間學校都想up
grade自己!

原帖由 Natronma 於 10-1-22 14:11 發表
Chloeee,

咁你係唔係呢輪報咗滙知?
其實功課我真的不覺太多, 因為阿仔一般1.5至2小時可完成 (當然未計温黙書). 不過剛考完試, 我發覺題目不淺, 阿仔又有一堆唔合格, 我個心又實埋.
不過話返轉頭, 如果選一d 更淺的 ...

係呀! 我第一同第二輪都會報滙知!我啱啱今日last day先去交表!

原帖由 Natronma 於 10-1-22 14:11 發表
Chloeee,

咁你係唔係呢輪報咗滙知? ...

大家咁話! 咁你"自行"報咩中學? 係咪都報滙知, 如果係, 希望大家都入到, 到時可以互相照應! 就算唔係, 或者派咗我去第二間, 大家都可以繼續聯絡, 交流一下中學o既生活!

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-22 16:06 發表

dear chloeee

謝謝妳, 我都有留意鄧英喜學校. 我個人當然希望小朋友能有好的學校但不容易....
希望能聽到妳的好消息

[quote]原帖由 chloeee 於 10-1-25 22:19 發表
大家咁話! 咁你"自行"報咩中學? 係咪都報滙知, 如果係, 希望大家都入到, 到時可以互相照應! 就算唔係, 或者派咗我去第二間, 大家都可以繼續聯絡, 交流一下中學o既生活!

DEAR CHLOEEE

我仔仔仍未升到小六 , 我只是想盡早多了解升中的情況及多了解學校選擇合適給仔仔. 怕到時才選比較遲.
當選了幾間後每段時間都去留意此幾間, 便更明白是否合適. 妳們都知道我們的小孩是特別的 , 須要特別細心去看清楚...當然到時都未必能心想的.

我有留意匯知是因為我仔仔在傍邊的小學讀.
MIHO

MIHO.WAH,

咦, 是否聖xxxx小學, 我亞仔都係, 所以以前一直都有留意呢間中學, 你亞仔小幾?

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-26 10:01 發表
[quote]原帖由 chloeee 於 10-1-25 22:19 發表
大家咁話! 咁你"自行"報咩中學? 係咪都報滙知, 如果係, 希望大家都入到, 到時可以互相照應! 就算唔係, 或者派咗 ...

Chloeee,

如果入咗, 話我知, 雖然爭一級, 都可以多d 交流.

原帖由 chloeee 於 10-1-25 22:10 發表
係呀! 我第一同第二輪都會報滙知!我啱啱今日last day先去交表!

原帖由 Natronma 於 10-1-26 13:50 發表
MIHO.WAH,

咦, 是否聖xxxx小學, 我亞仔都係, 所以以前一直都有留意呢間中學, 你亞仔小幾?

DEAR NATRONMA

真的嗎 ? 我很難找到六年級的家長.....仔仔現在讀小三. 此校仔仔讀得很快樂及很好的. 怕找不到像他的中學. 妳都知道老師很包容及好好的.

學校比之前更上進...另我想多問一下妳, 請看PM
MIHO

MIHO.WAH

Please check PM

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-26 20:58 發表

DEAR NATRONMA

真的嗎 ? 我很難找到六年級的家長.....仔仔現在讀小三. 此校仔仔讀得很快樂及很好的. 怕找不到像他的中學. 妳都知道老師很包容及好好的.

學校比之前更上進...另我想多問一下妳, 請看PM ...
‹ 上一主題|下一主題