用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教一下
go

想請教一下

囡囡今年讀K1,但之前從未上過任何Play Group,怕佢返學吾習慣,想響佢返學前適應一下,佢本身對劃畫及音樂有一興趣,請問有冇媽媽的小朋友有上過類似的Play Group,或有冇其它好的學前Play group介紹一下!
吾該幫下手

興趣班十八區周街都係。人人期望唔同。
參加咩Playgroup同返K1好似冇乜關係。
返左學老師自然會幫佢適應校園生活;
K1開學一定係大合奏(喊喊喊),病病病(睇妳好唔好彩),我諗妳更需要心理準備,適應一下;
開學不外乎排隊洗手食茶點唱歌講故事去廁所洗手...
Sorry...好似答唔到妳問題...

媽媽不用太擔心,剛剛上學的頭幾天多數小朋友都會喊,慢慢佢適應校園生活;
另外由於幼兒身體需要拿取抗體所以會病病
(正如oooray 話的,妳更需要心理準備哦)

吓!真係多數會病?咁就死得,每次阿B吾舒服,我都驚到訓吾着,呢次真係大件事

原帖由 乜都唔知 於 10-1-27 22:27 發表
吓!真係多數會病?咁就死得,每次阿B吾舒服,我都驚到訓吾着,呢次真係大件事

我o既指標係一個月見一次醫生;多過一個月就當自己賺o左...呵呵呵...
有兄弟姊妹更加唔易賺到...
發高燒唔係訓唔着;係冇得訓。
必經o架啦!所以您要做好思想準備。
番多幾個班,病o既機會越大。

而家可以參加小班教學的playgroup,俾小朋友適應下上堂,人少d又可避開病,又可學到野。我仔仔讀緊的係太子,唔知妳想在邊區讀,有興趣請回覆

人人都會病架啦!細個病吓,大個壯D,最緊要找定個有醫德,鄰近嘅家庭醫生,還有打晒水痘針之類

至於playgroup,問吓鄰近幼稚園,有很多都有playgroup比將升K1的小朋友玩,模式似返學,但時間短兼家長陪,照樣有做手工,做運動,唱歌跳舞食茶點,小朋友會好開心架!

玩多幾堂熟咗,試吓話比小朋友聽你去洗手間(一定要講,不要突然消失),離開課室一下,得嘅就下次耐d,等bb習慣,第日開學,bb知道做セ,個心會定d!

我以前都是緊張大師,現在大b6歲半,細b5歲
好好享受bb每1個階段,過咗又唔同晒!!