用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長真係完全唔理小朋友功課?
go

有冇家長真係完全唔理小朋友功課? [複製鏈接]

0    0    0    0

有個個都唔會走出來認啦。

唔識做的時候, 阿仔一定會問我, 佢都幾緊張自己的功課。小一時要我坐在旁邊教佢, 小二下學期開始自己搞得掂就反而叫我去做自己野, 做好晒我會check佢d功課, 話佢知你做錯邊題, 佢只係話"哦"說不會改返, 因為可以溫書時知道自己邊度唔識喎...

我朋友就想個仔有返d責任感, 所以唔會跟d功課,如欠交被老師罸才會更上心喎, 不過反而老師罵果個係家長, 話我朋友唔跟緊d, 其他家長都唔會好似佢咁唔理個仔喎, 唉~想訓練下自己個小朋友都唔得, 佢話好無奈...

囝囝小一, 我都係等佢做完, 我幫佢睇下, 錯了就改, 無錯就佢自己收拾書包, 但係我多數無幫佢再睇下有無帶齊書,  有時佢都會帶漏, 我覺得無問題, 因為而家小一, 錯了都會接受, 同可以改, 我唔想佢到了高年班指"意"我, 呢D係責任的訓練

原帖由 LoveChild 於 10-2-2 09:41 發表
囝囝小一, 我都係等佢做完, 我幫佢睇下, 錯了就改, 無錯就佢自己收拾書包, 但係我多數無幫佢再睇下有無帶齊書,  有時佢都會帶漏, 我覺得無問題, 因為而家小一, 錯了都會接受, 同可以改, 我唔想佢到了高年班指"意"我, ...

一樣呀! 我都係等佢有需要時先出現。不過暫時佢都算大頭蝦, 我夜收工時就幫佢唔到(佢已經訓左), 睇到錯就真係唔會幫佢改/叫佢改囉。等佢第時做改正都好啦。

醒目開學勳章

囝囝小一,我冇跟佢D功課,但都會問佢做曬功課未,執好書包未,佢話做曬我就簽名,當然有試過漏做,書都有試過漏帶被寫手冊,功課對錯我從來不會跟,因為佢寫錯左1個字老師會要佢改正寫一行,佢自己都好緊張
不過有功課佢真喺唔識做黎問我,我會教到佢識為止!
等佢自己錯,反而清楚佢邊度唔得,到就考試時我就會找佢曾經錯的地方考下佢。

我都系咁!想訓練下小朋友。但不會由得佢欠交或唔識做。

低小時等佢做完(如果真系有吾明佢問才教), 整理好書包, 回家后叫佢比家課及手冊 CHECK 有無做齊及帶齊嘢!(因為佢由細到現在都好多甩漏)  只系睇佢有無做齊吾會 CHECK 對或錯, 不過家長要先忍得到見佢啲功課作業花曬, 因為可能吾止錯一題半題, 有机會錯好多, 細個d字大大隻, 所以睇落去會好花。

So far 我覺得系 work 如果吾認同佢會思考返自己錯 model ans 有什么不同之處。對於做錯老師再講解的題目印象深刻好多!  

原帖由 silvia_ng 於 10-2-2 10:14 發表

一樣呀! 我都係等佢有需要時先出現。不過暫時佢都算大頭蝦, 我夜收工時就幫佢唔到(佢已經訓左), 睇到錯就真係唔會幫佢改/叫佢改囉。等佢第時做改正都好啦。 ...

醒目開學勳章

囡囡小一,我會幫佢對功課,
而家小二,除左間中佢唔識問我,
其他我唔會幫佢對岩or錯
自己做好,檢查好收拾埋個書包

我同佢講,你自己做完要check功課,
有唔識,我教你,但識既就絕不要錯大意
小二開學時,只試過一次冇帶顏色筆
今次考試,一次錯大意都冇
呢個方法真係好!!

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡 P.1, 我係由得佢自己搞, 總之做完功課對好晒執齊晒先好比我簽名, 發現有錯就遞返比佢自己睇, 但本家課冊我係已經簽左, 佢搵到識改就改, 搵唔到就等做改正.

10 月開始我已經唔會理佢有無執齊書同用品, 試過佢無帶野比老師寫手冊, 我咪話抵死囉, 唔檢查清楚, 而家煩到我要同你簽多個名, 係咪想打呀
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

佢宜家咪就係做緊功課,我咪用呢段時間上下網,我只管佢不要做得太長時間,最好唔好過六點半,因要吃飯和要親子時間。

我個 p.4 的女女 .由p.2 開始啦.

我跟仔仔用多時間.

她時時跟同學 , 同學的媽咪說 < mami 唔理佢 , 無幫佢溫書 >

我都識一"D"家長無幫小朋友睇功課,因為她們都無能力.
因為她們的知識有限.    

原帖由 HPChingchingma 於 10-2-2 19:49 發表
我個 p.4 的女女 .由p.2 開始啦.

我跟仔仔用多時間.

她時時跟同學 , 同學的媽咪說 < mami 唔理佢 , 無幫佢溫書 >
Best Regards
Candy

0吾好意思我在這裏插咀.  因為我囝囝只係讀K2.

佢N1 我就開始定了時間比佢自己做功課, 做完比我檢查.

今年佢試過0吾記得做功課, 我係記得架, 不過無提佢, 就咁到第二日佢都0吾記得, 結果, 我寫了便條比班主任知, 班主任要佢遊戲時間做番, 我都知我好"雖", 不過我想讓佢知學習係佢架, 功課係佢架, 書包都係佢架, 0吾係我架, 佢自己要負責.

希望小學都可以啦.

只係分享少少經驗, 0吾好罵呀.

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

小一以前都係咁教D細路,但今個學期家長會,派成績表時個老師話:{學生邊有可能做到我地學校咁深的家課,你一係自己跟返,一係揾人補習啦!}

原帖由 2galma 於 10-2-10 15:48 發表
小一以前都係咁教D細路,但今個學期家長會,派成績表時個老師話:{學生邊有可能做到我地學校咁深的家課,你一係自己跟返,一係揾人補習啦!} ...

唔適先問,要問先答,學習自己照顧自己。

功課我都會跟
但執書包我就唔理LA,我要佢自己搞掂,而家間唔中都會執漏
呢D係佢要負既責任.
‹ 上一主題|下一主題