用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 由哪一間幼稚園升進石鍾山?
go

由哪一間幼稚園升進石鍾山?

各位家長,

大家好!請問各位嘅小朋友由哪一間幼稚園升進石鍾山?是自行派位?或是由電腦抽籤?THX!

青衣的天主教聖多默幼稚園, 兩間學校好friend既

唔該晒! res,

我囝囝今年報名讀K1, 我想統計一下報讀邊間幼稚園會大機會d入石鍾山.    

原帖由 res 於 09-3-22 20:44 發表
青衣的天主教聖多默幼稚園, 兩間學校好friend既

聖母幼兒園
原帖由 babycam 於 09-3-24 22:57 發表
唔該晒! res,

我囝囝今年報名讀K1, 我想統計一下報讀邊間幼稚園會大機會d入石鍾山.    

囝仔都係聖母幼兒園入嚟.話咁快今年就畢業囉.

最好讀荃灣海濱慧中幼稚園,一定讀到石鍾山小學,佢地今年K3兩班,有一班都入到石鍾山,個校長今年都有去慧中個畢業典禮,佢都講明咁多年來收的學生大部份都是慧中的同學.

外藉英文老師教英文? 小班教學?普通話教中文

本人的仔仔將會在今年九月報小學, 而石鍾山小學會是其中一間考慮的小學, 但是在石小的website沒有提及"英文外籍老師"一環, 請問各位石小的家長, 可否告知石小是否有英文外籍老師的協助?

另外, 石小有沒有實施小班教學? 中文是否用普通話教呢?

係咪即係聖母領報堂幼稚園?

原帖由 CECILIA216 於 09-4-15 22:57 發表
聖母幼兒園

請問呢個學校有咩特色呢?

i also want to know!

原帖由 fafac9 於 09-12-31 13:54 發表
請問呢個學校有咩特色呢?

原帖由 LITTLESPICY 於 10-2-11 20:57 發表
i also want to know!

你上石鐘山個網睇睇

原帖由 lamlamabc 於 09-7-18 21:33 發表
最好讀荃灣海濱慧中幼稚園,一定讀到石鍾山小學,佢地今年K3兩班,有一班都入到石鍾山,個校長今年都有去慧中個畢業典禮,佢都講明咁多年來收的學生大部份都是慧中的同學. ...

as 石鍾山 is a 資助小學, it has to follow EDB's rule.

請參閱小一入學統籌辦法 @ http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

重點節錄如下:

小一入學統籌辦法將全港劃分為三十多個「小一學校網」,家長在「小一入學申請表」上須根據住址填報其所屬的「小一學校網」編號。[i.e. not related to the kindergarten]

在「自行分配學位」階段,家長可以不受地區限制,向任何一間官立或資助小學遞交申請,但家長應盡可能為子女選擇較接近居所的小學,以減輕兒童往返學校的困難。

由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
[i.e. not related to kindergarten]
乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)(10分)
[i.e. not related to the kindergarten]

統一派位約佔學校小一學額50%,其中10%不受學校網限制,家長可選不超過3所任何學校網(亦包括住址所屬學校網)的小學。
學校餘下大約90%的統一派位小一學額是受學校網限制的學校選擇。

in other words both 自行 and 統一 stage is related to the kid himself/herself but not the kindergarten.

apart from 自行 and 統一, there may still be a v. limited seats for "knocking the door", and during that stage, the kindergarten may make some difference. but owing to "small class size" policy,  the no. of seat will be v. v. limited.

lamlamabc 你好,
我仔仔今年讀慧中N班,但無宗教亦無親友讀過石鍾山都大機會嗎?我驚要轉另一間幼稚園呢!

原帖由 lamlamabc 於 09-7-18 21:33 發表
最好讀荃灣海濱慧中幼稚園,一定讀到石鍾山小學,佢地今年K3兩班,有一班都入到石鍾山,個校長今年都有去慧中個畢業典禮,佢都講明咁多年來收的學生大部份都是慧中的同學. ...

lamlamabc你好,
我仔仔今年讀慧中N班,但無宗教亦無親友讀過石鍾山都大機會嗎?我仲驚要轉另一間幼稚園呢!

原帖由 vincilo 於 10-3-9 22:45 發表
lamlamabc 你好,
我仔仔今年讀慧中N班,但無宗教亦無親友讀過石鍾山都大機會嗎?我驚要轉另一間幼稚園呢!

任何一間都無問題啦、又唔係一條龍直升