用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? ...
go

私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? [複製鏈接]

囝囝2歲, 剛剛做完仁安的評估, 個醫生話佢係自閉, 但係, 我回家再觀察, 越想越不太對,其中有好多灰色地帶, 有少少是因為醫生問什麼就答什麼的情況, 另外就係,個醫生同佢測試用的玩具, 囝囝根本完全未玩過呀~ 1套煮飯仔,1套床具+人仔.

好以叫名不應, 2歲前的確係咁樣, 但是現在叫佢個名字, 10次有9次都會擰頭望下你, 咩玩具都玩, 都岩, 當然仲會玩下車碌, 食得訓得, 聽住歌仔會跟住哼音樂,但係就未識講野,出街一定周圍望, 不過,真係幾獨立下, 只要你陪著佢,拍拍佢, 佢就會係床到自己訓, 仲知道換好睡衣就係要訓覺, 見到牙刷識得畏大口給你刷乾淨, 佢的確比起阿哥家姐頑皮, 但是被我教訓時, 也懂得睇我的臉色呀, 還會走去搵靠山, 睇誰可以保護佢不用被媽媽鬧, 另外, 經常笑迎人,

最嚴重, 未識講野, 喜歡自己玩,你教佢野, 好多時不太理你就真, LN老師話佢適應慢, 一個月了還未能適應學校,

這樣的他真的是自閉嗎?我真的非常欵惑

我而家諗住, 一路上私人治療,及上住幼兒班先, 但係不知道咁樣對囝囝係咪好事, 係咪真係好似個醫生講要去D 咩特殊幼兒中心呀, 仲有呀, 間學校雖然係咁講佢地曾經有收過這類學生, 但是講到囝囝的情況, 還說要看囝囝的報告, 感覺上, 好像不太想繼續收囝囝, 這間學校還要是大女及大兒子的畢業學校,一直老師都好細心的學校, 唉~~
應該點做好呢? 有什麼學校可以給仔仔轉校嗎? 還是先停學, 做好訓練, 再去考學校好呢?
   0    0    0    0
又多左件化骨龍=.=" 慈慈+徽徽 尼次阿媽有排做囉...

以你描述,2歲能洞察身邊的事物,有所反應,情況應該不會太差。

有兄姊作模範,2歲未識講野(未有單字?),媽咪一定擔心,私人治療應該去,參考吓意見。

2歲未必人人ready返學,很多幼兒專家建議3歲才上學,尤其係男仔。

自閉主要係溝通問題,情況人人吾同,咁細個吾應該標籤佢係乜係乜,只要有父母的關心及教導,小朋友將來一定係一個有用的人。

Capricorn2521
謝謝您

佢就係連單字都未識,

基本上每日放學去接的時候, 老師都會話佢乜乜咁, 作媽媽的實在有點難受, 老師雖然好好心咁講, 叫我比個報告佢地睇下, 跟住要點幫佢, 但是每日同我講的時候, 又有D係咁講, 佢什麼不足的感覺, 而且個醫生仲講話一定要去上什麼特殊幼兒中心, 真係好擔心.
其實這個幾月以來見到囝囝好大進步, 但係佢真係好固執下,想要果樣就扭好耐, 或者咁樣造成老師的困擾吧.

所以係咪真係停學, 比佢地去上一些一至五的專業訓練課程, 之後再入學, 對他會比較好呢? 希望經驗媽媽們可以給我些意見, 謝謝大家

原帖由 Capricorn2521 於 10-2-20 11:10 發表
以你描述,2歲能洞察身邊的事物,有所反應,情況應該不會太差。

有兄姊作模範,2歲未識講野(未有單字?),媽咪一定擔心,私人治療應該去,參考吓意見。

2歲未必人人ready返學,很多幼兒專家建議男仔3歲才上學。

自閉主要係溝通問題 ...

好明白你的感受。回想起9月初開學時我仔仔都有十分固執的情況。不過,每間學校的政策不同,如何安排入學事宜真係好難講。其實可否同學校商量一下,比佢每日返住一個鐘先,情況許可再加鐘呢? 當返playgroup 囉。這樣可以舒緩老師的壓力,對小朋友包容多d。而且,可以比小朋友慢慢適應學校生活。

如果學校不接受,問可否你陪上課一部份時間呢? 再問吓佢地有冇其他建議可以幫助到小朋友,問吓以前係如何處理的。

而經濟許可或你擔心自己不懂得處理及教導小朋友,當然上一至五的專業訓練課程(私人s位)比較好,起碼他們比較專業及包容性較大,不過好貴,未必人人能負擔得來。

不過,我見市面上都有一些2-3歲私人或機構開辦的幼兒學習小組,一班約4-8人,小班可能會適合某些發展較慢的小朋友。

至於係吾係要讀特殊幼兒中心,排到先再考慮。可能要等1年。

話事話,不理自吾自閉,小朋友有主見雖然係好事,不過幼兒期乜都吾識,就最好吾好比太大自由度佢,媽咪都要預定這幾年會教得好辛苦。加油 !

回覆 2# 紫紫 的文章

我既情況妳可參考:

仔仔2歲半才評估為自閉,入普通幼初班因面試表現差唔收,所以去私人訓練中心上住小組共約9個月[因排i位未必即刻有],執正d手眼協調,言語和自理,到幼兒班k1就入i位幼兒學校,因當時巳有大改善,自己考普通幼兒班學校都有2-3間收,當然i位就有較多在校專業支援。

謝謝各位媽媽

我會再跟老師及校長談談, 或者真的只上1-2小時,以及建議看看是否可以給家長陪上課, 等兒子慢慢適應, 這個老師畢竟是大兒子之前跟的老師, 一直都是一位頗為熱心的幼兒老師, 在校內已7年,是專教幼兒班的,而且囝囝在校內都好肯跟這位老師,

不過點都好, 我都去左領思預約了做言語及職業治療的評估,另外, 又會幫佢報playgroup星期六去上下,等佢見多d世面,

其實有少少怪自己啦~ 之前真係好小時間照顧這個小兒子, 這2,3個月裡面, 經常帶住佢在身邊, 去那裡都跟住, 在家也分多些時間同他互動一起玩,見到囝囝比以前進步很多~~

希望來緊的訓練課程可以幫到佢吧~

原帖由 紫紫 於 10-2-20 02:13 發表
囝囝2歲, 剛剛做完仁安的評估, 個醫生話佢係自閉, 但係, 我回家再觀察, 越想越不太對,其中有好多灰色地帶, 有少少是因為醫生問什麼就答什麼的情況, 另外就係,個醫生同佢測試用的玩具, 囝囝根本完全未玩過呀~ 1套煮飯 ...

2歲咁細真係好難咁快就話佢係自閉, 重要係由醫生話...
查實醫生對小朋友同佢地嘅學習情況嘅經驗係好有限, 佢地都你揸住個checklist睇下你囝囝中幾多樣..... 見教育心理學家做評估會好d, 佢地日日都見好多個, 背景/經驗都同幼兒教育有關.
你暫不用太担心他是否自閉, 全力去幫他落後的, 同時都排番政府做assessment.

幫我仔仔做評估的醫生, 係兒童發展評估的專科醫生, 咁教育心理學家, 係咪好不同?
教育心理學家的評估, 是否指在Links 那裡的言語職業等的評估呀? 我已經預約了在Links先做評估了, 另外, 不放心, 亦都BOOK了STEP 的言語評估
唉~~仔仔就係中左那份checklist 入面的好幾條囉~

咁樣夠不夠? 協康會的, 只是評估都要1-2個月, 太久了

我本人覺得有少少似都要增加訓練,何況經醫生評估後更加先取其報告去政府排隊睇下有咩幫佢,如果係輕微的人地都唔費資源俾你。到你攪一大輪再排學校有排你等

原帖由 紫紫 於 10-2-20 23:06 發表
幫我仔仔做評估的醫生, 係兒童發展評估的專科醫生, 咁教育心理學家, 係咪好不同?
教育心理學家的評估, 是否指在Links 那裡的言語職業等的評估呀? 我已經預約了在Links先做評估了, 另外, 不放心, 亦都BOOK了STEP 的言 ...

查實你不用再花錢做評估, 因你已大約知囝囝乜嘢落後, 排番政府做assessment係攞個2nd opinion順道排埋d 學校 / service等!
教育心理學家所做嘅叫智能心理評估, 會全面咁睇小朋友, 詳情可响特殊教育版揾Dr.T問吓!

謝謝各位,

我想做多個評估係因為佢而家讀緊的幼稚園要睇報告, 所以一心只係想有一份可能寫得好小小的給學校看而已, 之前個醫生的報告我未收到, 但係,傾談中感覺講得好嚴重,實在不放心,做多份,當係買個安心的希望

今日帶仔仔去左太子跟佢哥哥一起上一個籃球體能班, 家長不可以陪, 估不到表現在我想像之外, 全程都好活潑,見到哥哥係度玩射籃, 又走埋去射埋一份, 又不怕個導師,仲肯主動去拖個導師幫佢去玩跳彈床喎, 只係有少少想哭, 跟住好快又無事一齊玩~~個導師也非常世心, 仲會訓練小朋友跟佢要怎麼溝通, 我親眼睇住佢捉住另一個小朋友, 講話, 望住我講啦(我見個小朋友,都有成日避開個導師的眼神)~尼間不是什麼特殊訓練中心, 只是體能班, 估不到導師對幼兒咁有耐心同有心機教, 囝囝同哥哥都係果度玩得好開心.

不過, 我只係講左囝囝好自我, 性格同佢哥哥好不同, 但係個導師表示, 自我的性格適應力會比較差小小, 不過慢慢就一定得的, 導師都睇到囝囝有時會自己走開去玩, 仲話之前都好幾個咁樣的小朋友, 一般三個月左右就會好好多.

回到家裡, 囝囝居然活學活用, 在堂上學了怎麼滾地, 回到家裡又在地蓆上想滾, 但係又未係好滾到,跟住我走埋去幫一幫佢, 哈, 居然滾到笑騎騎, 希望繼續這樣下去, 囝囝能很快追回進度啦~~

聽到都開心....      

小朋友嚴吾嚴重,做媽咪的,是最清楚。我吾係懷疑醫生的專業資格,不過在短短1-2個鐘,未必能真實地反應小朋友的問題。仲有,人是活的,千變萬化。不同環境下,反應不同。加上幼兒期發展未穩定,具有很多潛能及未知之數。

另一方面,我明白醫生可以做的吾係太多,只可以盡他能力,寫一個報告比你,以助你去申請訓練之用。

你說得對,小孩係好需要父母在身邊。我這個星期日日帶仔仔出去拜年,佢表現好好,冇發脾氣,可以同表哥表姐相處和睦,星期六上小組安坐沒有扭計,導師讚佢,連幼兒園老師都讚佢放假後乖咗呀!

原帖由 紫紫 於 10-2-22 01:15 發表
謝謝各位,

我想做多個評估係因為佢而家讀緊的幼稚園要睇報告, 所以一心只係想有一份可能寫得好小小的給學校看而已, 之前個醫生的報告我未收到, 但係,傾談中感覺講得好嚴重,實在不放心,做多份,當係買個安心的希望

...

Capricorn2521
你就好啦~~~ 我個仔今日開學喊到7彩, 無陰公, 仲以為佢係籃球班表現不錯, 應該唔會再番學時,喊得太緊要吧, 點知2HR入面, 全程喊住上堂, 唉~~~
我看還要再多些時日才會有好轉, 希望在復活長期之前, 佢可以適應到啦~~~
小朋友的確需要父母的細心照顧, 發展的確只跟工人老人家好不同, 真係好後悔之前的2年,無比多d時間尼個細仔.

最近有少少心酸, 雖然而家都肯跟住我出出入入, 出到去亦都痴實我, 但係回到家, 就要工人, 想同佢玩具教下佢都有難度, 再加上, 佢做錯事時亂掉玩具被我教訓時, 又有佢阿爺頂住~~

唉~~~真係頂到想心口, 如果早知會有個需要特別照顧的兒子, 當初就不好提意老公同老人家一齊住啦~~~
真係有d拎石頭掉自己隻腳的感覺

而家都唔知會點, 個孫喊2句就即刻抱走佢~ 真係前途多災多難~~ 可能可以做的只可以多些帶佢出去上訓練課吧, 留在家裡的時間要來睡覺好了~~唉~~~

原來係縱壞....

實不相瞞,我仔仔15-18個月跟我出去同朋友相聚時,我很多朋友已明示暗示過我寵壞了孩子。當時我不認同,認為要培養他主動及自信心,比佢自由發揮。奈何當佢2歲..成個小霸王,發大睥氣,硬頸,目中冇人.... 上18-24mths playgroup吾聽指令,老師還說仲細,是這樣的。到2歲後,我開始著急,擔心佢咁樣吾知點樣返學。又剛評估完,又未懂說話,d訓練導師叫我要順佢意,吸引佢對人的興趣,而教佢說話。我唯有照做。但當我吸引了佢鍾意同我玩之後 (約3個月時間),因為佢的睥氣同固執依舊不變。我就開始嚴厲地教訓及教導佢,會打會罵,好堅持。因為我意會到,如果我再吾出招,佢只會更加目中冇人,完全係心口有個勇字。佢愈來愈大,我就愈難教。想起這半年多,同佢好多時角力,日日家嘈屋閉,但我心中知道過了這一關,我會看見太陽的。現在.....佢仍然係老師心中比較情緒化的學生,開心時會唱歌,同你笑,逗你玩,不開心時會發睥氣,喊同掉野。但比起9月初開學時訓地的情況,已經改善了很多。

希望你也能堅持,兒女是我們的,加油!

Capricorn2521 謝謝!
我都好明白尼個道理, 仔仔的哥哥家姐都係我帶大, 老公亦都好合作, 應該鬧或罰的時候, 不會阻住或幫住世, 但係事後會幫手解釋比仔女知到底做錯咩事, 所以哥家姐,都好好地, 小小任性當然有, 但係不是太過份,朋友都好讚許他們.
到第三個仔, 出事啦, 衰多口話左同老人家一齊住, 做咩都好似係我錯咁, 個孫喊2句都話我,話佢仲細唔識野, 真係好鬼慶, 就係因為細個先至要教, 我而家前面放住成坐山係度, 根本不知點行好, 仔仔發皮四亂掉野,教佢鬧幾句都不得, 又費事係家裡同老人家嘈, 唉~ 真係不知點好, 原本可以番半日工, 多半日係家裡攪掂個仔的, 而家都費事, 面阻阻咁~ 我都好想堅持, 但係不知點堅

好在今日去STEP度做左次語言治療, 仔仔比第一次去見醫生時, 進步神速, 雖然仲未肯講, 但係開始有想講的積像, 玩遊戲的技巧, 亦都比之前叻左, 仲有呀, 第一次教佢同BB梳頭, 一教即會,仲會識得幫我梳添~~ 真係安心左, 不過, 而家小左時間同佢玩, 都不知點算~ 唉~~

聽咗咁多,我覺得你個細仔好聰明,不過佢好有主見,不容易聽別人說話。因為咁樣,你更加不可以讓步。至於老人家方面,可否由你先生出面解釋一下呢? 首先要說服你先生管教一致的重要性,尤其對這樣聰明的小朋友。我自己經驗是:在家不能馴服小孩,在外面很難成功,孩子會知道你的弱點,旁人也會給你白眼。不知你小孩是否一樣? 如不是的,就冇問題。

另外,點解上言語治療ok,但返學又喊得咁慘呢?

我都不知, 可能好似老師咁講, 佢適應能力低吧,
但係, 佢平時去街, 不怕生保地方架, 第一次去 step, 行到個治療室, 經過d枱呀椅呀玩具, 已經自己走埋去玩, 跟住我叫佢入治療室, 都完全無問題, 全程同個治療師, 玩得不知幾開心.

但係去到幼稚園, 就完全不同, 喊住口入去, 都係佢又不抗拒喎, 一路喊一路行入課室, 到家長要走自己留係放室, 就起勢係咁喊, 我都不知點解,

昨天, 老師又打電話比我, 話阿仔, 仲未冷靜, 適應到, 又變左好似初初番學咁樣, 喊到拆樓咁大聲, 仲話咩攪到老師夜晚訓覺都會發夢聽到, 話阿仔真係有d 難攪, 唉~~講到我都不知點算好, 唔通真係要轉校~~ 唉~~

請問有冇經驗媽咪可以比下意見, 點樣令小朋友可以更容易應環境, 但係, 我平時同佢去街, 去食飯m記,去畫畫班,去治療又無問題, 真係傷透腦筋 ~~

學校完全知道佢的情況,我個仔就係番左nursery之後,老師叫同佢睇醫生的,不過, 我仲未有報告比老師睇而已, 已經有帶埋平時最喜歡的毛巾去番學了, 但係主要問題係, 佢不喜歡就係咁喊, 仲要好鬼大聲, 仔仔又好硬脛下, 老師雖然話不要緊, 但係有時又會,漏小小說話我聽下,唉~~總知個心就梗住梗住咁

回覆 3# 紫紫 的文章

點樣令小朋友可以更容易應環境....我個仔夠經典!

自2歲起,工人逢星期六放假見唔倒人,就由天光喊到返尼,唔肯食野同訓覺,迫住同佢起出面由朝搭巴士"找工人"到工人翻尼,入讀幼兒班就仲大劑,兩星期適應期要我陪唔單止,入學後3星期我都仲起班道陪住佢,否則大叫大喊,到第4星期先生忍唔住,夾硬拉開佢要我同佢分離,跟住日日返學打大架,唔肯着校服返學,抬佢日日搭的士返學,有時原架的士返家,到校也要2個老師幫手抬佢入班房,入去之前好似樹熊夾實,唔肯同我分離,一星期四日遲到,早退兩日,過3個月後稍為好轉,但一過長假期就重新適應.

平時冇得同我分離,包括落街買野/訓覺,試過行開一陣.佢夾硬冲出門拖住工人起地下周圍找我,去上私人畫晝班,小組訓練,小童群益會的幼童班我都要起隔離,接返/放學找工代都唔得,試過一次就日日唔肯返,仲晚上發惡夢大叫,起入學校門口大喊,我迫住辭工去陪佢

如是這過了2年有多了!
到上個月才願意去搭校車返放工,我才鬆d呀!
但跟住升小一..........返學時間早了,地方唔同了,人都轉了,功課多了,又有默書.....
‹ 上一主題|下一主題