用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解啲鋼琴老師會越教越勞氣?
go

點解啲鋼琴老師會越教越勞氣? [複製鏈接]

我女女都係呢個原因換過好多個鋼琴老師,我都知佢係彈琴方面冇乜天份,所以吸收比較慢,所以啲琴老師個個都教到佢好勞氣同好惡,仲冇哂耐性,搞到女女仲怕左彈琴同失去興趣tim,我已經同啲老師講過,但佢哋好了一陣又衰番,真係吾知係女女問題定係老師問題??但學左咁多年,又吾想放棄,真係吾知點做,仲可以轉多幾多個老師呢
   0    0    0    0

係晤系你成日同老師講要考級要比賽啊?

回覆 1# jjhwong 的文章

我都有同樣問題,近排準備校際,情況更加嚴重,阿仔都有話唔學。換新老師真係要講清楚,阿仔只想輕鬆地學,享受過程,欣賞音樂,比賽考試唔係最重要,希望work啦,真係唔想因為彈琴影響親子關係!

小女第一個老師唔係勞力, 但就食佢唔住, 30MINS唔知教到物, 仲搞到無心機學,

我想原因係:
*阿女本身學野唔快, 易分心, 自我,
*阿媽唔知點同佢LIN琴
*同老師無溝通, 阿媽陪去上堂, (唔入課室), 上完老師唔會講仍學物新野,有物問題

一年後, 轉左老師

都係慢但好開心, 每星期都期待去上堂, 可能老師的溝通技巧好些, (有教開問題兒童), 阿媽陪去上堂, (唔入課室), 上完會講學物新野,有物問題

因*遠, *請假很難補堂(好多學生)*貴

學左年幾,又轉老師,

而家都OK, 仲自己話要參加校際, 見佢都幾勤力LIN,
(我同老師都覺未夠班, 但佢咁鍾意, 都由佢志在參與, )

其實所有老師都應該有一定的耐性,但轉左幾個都仲有呢個問題,有時會唔會係囡囡唔肯練琴/唔專心上堂冇記住老師教既野呢? 所有老師都係, 唔係凈係鋼琴, 教一次唔識唔緊要, 佢會教第2,第3次,但係至少睇到個學生有心去學有進步,但如果教了5次都是原地踏步,學生唔努力一D進步都冇,係人都會"抆""爭"啦~ 你有冇同囡囡傾過學習要努力才有成果,有幾多人真係有天份呀? 個個都係要努力才彈得好架。
原帖由 jjhwong 於 10-2-28 09:51 發表
我女女都係呢個原因換過好多個鋼琴老師,我都知佢係彈琴方面冇乜天份,所以吸收比較慢,所以啲琴老師個個都教到佢好勞氣同好惡,仲冇哂耐性,搞到女女仲怕左彈琴同失去興趣tim,我已經同啲老師講過,但佢哋好了一陣又衰番, ...

其實我的想法都係同你一樣,我俾女女學琴都係想佢開開心心咁學,係一種享受而非壓力,佢由P.1開始學琴到E+P.4,我從來都冇要求老師幫佢考琴,但吾知係吾係因為太relex,所以佢吾會認真,反而舊年7月份的時候,老師要求佢吓考3級,我仲叫老師吾好咁心急同佢報,叫老師同佢報今年10月至11月才考,有成年幾的時間俾佢練習就係吾希望PUSH得佢急,但女女真係一啲心機都冇再加上老師又惡,所以我真係吾知點好,吾通係時候要放棄?? 我都好想搵啲有耐性的琴老師,但吾容易搵到.  會吾會結左婚同有小朋友的老師會好啲呢?因為以前的琴老師全都是頗年輕和未婚的.

原帖由 Ciz 於 10-2-28 11:45 發表
我都有同樣問題,近排準備校際,情況更加嚴重,阿仔都有話唔學。換新老師真係要講清楚,阿仔只想輕鬆地學,享受過程,欣賞音樂,比賽考試唔係最重要,希望work啦,真係唔想因為彈琴影響親子關係! ...

我從來冇要求因為我吾想女女怕左琴吾學,反而老師要求佢考.
原帖由 smellycat 於 10-2-28 10:44 發表
係晤系你成日同老師講要考級要比賽啊?

jjhwong

會不會老師想加學費, 因為升一級可以加學費, 學了一段時間又可加學費

Marians

回覆 3# miss321 的文章

我個仔確實有佢嘅問題,專注力低、冇耐性但又興趣多多,付出嘅努力絕對唔夠,不過之前已同老師講過佢只想開心地學,不用太push,不急於考試,只不過參加校際,佢最近堂堂比老師鬧,有一次我同佢去,真係鬧足45分鐘!係好惡個種,我一粒聲都唔敢出!

其實我都鍾意老師嚴,但唔係淨係鬧就有用,應該因應小朋友性格、優點缺點用唔同方法啟發興趣令佢進步,不過這只是理想,呢種老師唔知去邊道搵!

其實系要慢慢引導孩子喜歡彈鋼琴, 鋼琴成績暫時不是重要的.  鋼琴只是幫助孩子練習左右腦.
最近我也幫仔仔請了一位鋼琴家教老師, 老師一來就建議我仔仔去參加考試.
仲有一位老師仲好笑, 我仔仔學一級, 她一上來就説我仔仔已經是二級水平了, 不應該學習這麽簡單的, 剛買的新書, 選了幾首歌跳著上課, 給我的感覺是老師想爲自己升級.(升學費)
結果我上了兩堂就告訴老師下次可以不來了. (而且呢位老師自己表演的時間多過教仔仔, 我仔仔就坐在旁邊听她彈, 結果一個锺老師彈幾首歌就够锺了, 仔仔都沒有學到東西, 離譜)

好多老師希望孩子儘快考級, 這樣就會升學費.
當然如果孩子的鋼琴真的可以達到一定的水平, 也是一件可喜的事.  
原帖由 Marians 於 10-2-28 19:18 發表
jjhwong

會不會老師想加學費, 因為升一級可以加學費, 學了一段時間又可加學費

Marians

原帖由 Ciz 於 10-2-28 19:23 發表
我個仔確實有佢嘅問題,專注力低、冇耐性但又興趣多多,付出嘅努力絕對唔夠,不過之前已同老師講過佢只想開心地學,不用太push,不急於考試,只不過參加校際,佢最近堂堂比老師鬧,有一次我同佢去,真係鬧足45分鐘!係好惡個種,我一粒聲都 ...

同意,阿女個老師又係咁,我同佢講過嚴同鬧冇問題,但成堂好似阿媽勁鬧女咁就唔係幾好喇,阿女會好抗拒學琴,講完幾堂後又繼續鬧。仲有每堂都有2-3首歌要 repeat,甚至好多時要 repeat 3 個月,1、2級嘅歌都要拆開3次教(有個同學每次都練得好好都要咁,佢阿媽都覺得教得太慢)。

我請個上門老師時講明唔考試唔好迫, 仔仔彈得開心有興趣就ok, 如佢認為已上一級就可同我講加$$, 而家係阿仔要求去考試, 我又請老師安排, 覺得有信心時就去考.

有朋友問我點解自己唔學, 可睇阿仔練, 我話就係想阿仔提升自信, 覺得有樣野係叻過阿媽, 成日想表演俾我睇; 我知有d媽咪好叻自己都識, 就睇唔過眼阿仔彈錯, 咁仲麻煩, 我係阿仔彈完就會拍手, 仲扮傻問點解好似有d同上次唔同, 佢就醒水知彈錯.

唔付出努力, 又點樣能夠參加比賽? 考試同比賽一樣要求也很高。考試同比賽其實係令現今學生會練琴同埋進步的動力,一係就咩都唔玩,老師大可以hea住教,堂堂陪太子練琴,但學生難有進步。
原帖由 Ciz 於 10-2-28 19:23 發表
我個仔確實有佢嘅問題,專注力低、冇耐性但又興趣多多,付出嘅努力絕對唔夠,不過之前已同老師講過佢只想開心地學,不用太push,不急於考試,只不過參加校際,佢最近堂堂比老師鬧,有一次我同佢去,真係鬧足45分鐘!係好惡個種,我一粒聲都 ...

其實學左幾多年唔重要,如果囡囡鐘意又肯練習咪繼續。但又冇心機又唔練就可以考慮停啦。
原帖由 jjhwong 於 10-2-28 15:31 發表
其實我的想法都係同你一樣,我俾女女學琴都係想佢開開心心咁學,係一種享受而非壓力,佢由P.1開始學琴到E+P.4,我從來都冇要求老師幫佢考琴,但吾知係吾係因為太relex,所以佢吾會認真,反而舊年7月份的時候,老師要求佢吓考 ...

so far 我個仔由4歲半開始學琴都只係轉過一次老師,原因是第一位老師當時唸大學 ,教琴是兼職, 大學畢業後, 因返工太忙就沒教了。她對小孩好有耐性, 不過阿仔進步不大, 因她太淋。 後來轉了現在的老師, 年輕但好醒目, 懂得由淺入深地教導, 知道男孩中意火車, 會同阿仔說thomas入到站時要慢駛, 所以彈到這裡要放慢等等... 阿仔好容易就明白..她不時有獎也有罸, 阿仔越來越喜歡彈琴...來緊校際賽, 老師說他己練得很熟, 但欠感情, 同佢講你想像一下唔見左本心愛的叮噹漫畫時的心情來彈, 他好快就領會到, 首歌是用不開心的心情表達.....
4月份考琴試, 阿仔都好努力練習, 不論比賽有沒有獎, 看見阿仔咁enjoy學琴, 我已好滿足了。

您講嘅無錯,問題係用嘅方法,作為父母都知道淨鬧係唔會達到目的,最唔想見到嘅結果係小朋友失去興趣,放棄學琴。

原帖由 miss321 於 10-3-1 11:30 發表
唔付出努力, 又點樣能夠參加比賽? 考試同比賽一樣要求也很高。考試同比賽其實係令現今學生會練琴同埋進步的動力,一係就咩都唔玩,老師大可以hea住教,堂堂陪太子練琴,但學生難有進步。
...

‹ 上一主題|下一主題