用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有沒有09-10下幼望家長?
go

有沒有09-10下幼望家長? [複製鏈接]

在此發表一下孩子的學習生活,好嗎?
   0    0    0    0

Hi Hi

我係呀,不過點解冇其他家長既

毛毛是月亮組,你呢?

原帖由 morningsun 於 09-11-16 09:15 發表
在此發表一下孩子的學習生活,好嗎?

我沒有問呀,不過亞女呢幾日經常同我地玩分組,又太陽組,又月亮組,又星星組 ....

回覆 2# mrsmcdull 的文章

mrsmcdull,
請問你小朋友多不多跟你分享學校的事情或者學過的東西?
囡囡很少提及,所以我對學校的學習生活一無所知。很想了解一下!

毛毛是月亮組,班裡分3組,太陽(近窗口)月亮(課室後面)星星(近門口),同學輪流做組長。

班主任莫老師,協助的是冼老師。 音樂課時冼老師會彈琴。 梁副校長有時會入課室講故事。 英文老師是Ms. Sylvia

運動的日子會到地下或四樓玩。試過在地下踩單車。 四樓有分玩具及圖書館,男女同學分開輪流玩。

隔一個星期二做手工要帶圍裙。

你還想知什麼? 你也分享一下,可能有些我不知道的。

星期六是你帶小朋友回校嗎?

原帖由 morningsun 於 09-11-26 14:17 發表
mrsmcdull,
請問你小朋友多不多跟你分享學校的事情或者學過的東西?
囡囡很少提及,所以我對學校的學習生活一無所知。很想了解一下!

毛 ma,

It's good to see you here.   I was thinking about 毛毛 lately then saw your name la.

Will you go tomorrow?  Hope to run into you.

我個囡囡很少提及學校的學習生活,問她也不太願意說,所以所知甚少。
以前,她在另外一間幼稚園上幼兒小組的時候,回家後會將學校教的歌舞唱給我們聼,跳給我們看,但現在雖也有,但不多了。
她有時候會為我們分組(分成月亮/星星/太陽組),她永遠是太陽組,然後會安排工作給我們。我知道她在模仿老師以及課堂上的情景。有時候,她會叫我們手拉手圍圈子玩遊戲,我知道也是學校的活動。有時候,她會要求我們跟她一起雙腿跳,邊跳邊數數目,我相信學校也有這樣做過,凡此種種、、、另外,比如莫老師生病請假等,她有時也會告訴我們,但不時太多。
星期六我們會帶小朋友回學校,讓他玩玩,順便了解一下學校的情況吧。

我的女女是星星組。女女很少談及老師、學校活動或上課時的情形,反而每天都談及班裏的同學和一同乘校車的小朋友。此外,女兒會在玩煮飯仔時帶領我們祈禱(模仿老師和食茶點前的情況)。

我們明天會回學校參加校慶。

我亞囡都是下幼望星星組的, 叫心心!
佢一時時會講學校嘅野俾我知, 不過近一個月就成日要我同佢扮莫老師同冼老師囉!

"隔一個星期二做手工要帶圍裙。" <--- 係咩??? 死喇, 我唔知添, 咁今日(12月1) 要唔要帶呀?

我個囡囡要係成日扮莫老師,幫我們分組,吩咐我們跟她指示做、、、星期六聽莫老師講,囡囡學期初比較怕羞内向和緊張,不過,現在情況好了一些。
如果可以安排家長到學校看看她們上課的情況,相信會更好!

"隔一個星期二做手工要帶圍裙。" <--- 係咩??? 死喇, 我唔知添, 咁今日(12月1) 要唔要帶呀?

==〉如果要得話,老師應該會在手冊通知家長,不是嗎?

係囉, 我都記得好似係會寫手冊帶圍裙啊 !!
我心心就扮冼老師, 因為冼老師識彈琴喎!
安排家長到學校看看她們上課的情況 <-- 我都想呀, 但冇咩可能啦!

我囡囡以前返幼兒小組的時候,學校都會安排家長上下學期各有一次可以到學校看看孩子上課的情況,很受家長歡迎和好評。
有部分小學也會安排家長到學校觀課,據我所知,有一間小學甚至全年開放教室,所有家長只要登記就可以到學校觀課,真的不可思議 -- 當然學校對於自己的教學質素是信心爆棚的,而教師 所面對的精神壓力更加是難以形容。
另外,在很多學校,都設立家長義工隊,很多無所事事的家長都會參加,美其名到學校做義工服務(有一部分的確出於爲了服務學校),骨子裏其實是希望在學校偷偷監督自己子女的情況及觀察學校的教學情形(這部分更多)。

不過我個人想睇小朋友上課情況係因為我 "好奇", 想知多 d 亞囡同 d 同學仔相處和學習情況, 因為佢比較內向! 至於觀唔觀察學校就除非有大鑊嘢發生過囉 ... ...

原帖由 morningsun 於 09-12-2 11:02 發表
我囡囡以前返幼兒小組的時候,學校都會安排家長上下學期各有一次可以到學校看看孩子上課的情況,很受家長歡迎和好評。
有部分小學也會安排家長到學校觀課,據我所知,有一間小學甚至全年開放教室,所有家長只要登記 ...

相信好多幼稚園家長都只係因爲好奇,想了解一下孩子係學校o既情況。
如果培正都有呢個安排就好啦!!

早兩日俾份科藝功課考起...你地做左咩影子?

原帖由 morningsun 於 09-12-2 12:38 發表
相信好多幼稚園家長都只係因爲好奇,想了解一下孩子係學校o既情況。
如果培正都有呢個安排就好啦!!

用手做出兔媽媽和小兔子的影子。
不過好煩,有又專登去曬相.

心心就用手扮鴨仔, 我就用手扮狗 ... ...
係啦, 影一張相又要拎去曬!

我想問下呢 "小腳板走天路" 書後的金句要唔要背0架?
我從來都冇同心心背, 係咪要背呢?

要背? 未背過Bor

小兒好醒咁每一句金句讀俾我聽。

(ps: 在此報到:居晉,下幼望班,2009/2010,借問各位同學高性大名! )

原帖由 morningsun 於 09-12-3 11:37 發表
要背? 未背過Bor
‹ 上一主題|下一主題