教育王國

標題: 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [打印本頁]

作者: 牛精仔    時間: 10-3-3 19:11     標題: 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急

我知好少mami會入去york 嘅forum 度睇, 通常都在談幼稚園呢度, 下星期要交錢, 又無啦啦開個國際班, 請快快加入討論

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2188216&extra=page%3D2

作者: MEOWKLP    時間: 10-3-3 22:09

真係唔該哂呀! 依家真係頭痕...
作者: ysnmama    時間: 10-3-3 23:00

看完詳情. 其實心裡是替你們氣憤及不值. 上了馬的確較難落馬. 但因不想展開任何罵戰 (因約克是間頗惹火的學校).  所以唯有祝好運.
作者: fujitasze    時間: 10-3-4 00:13

作者: mokstick    時間: 10-3-4 01:11

原帖由 牛精仔 於 10-3-3 19:11 發表
我知好少mami會入去york 嘅forum 度睇, 通常都在談幼稚園呢度, 下星期要交錢, 又無啦啦開個國際班, 請快快加入討論

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2188216&extra=page%3D2

謝 ...

hi 牛精仔,
i will join the international class and the 學前班for one month!
作者: 牛精仔    時間: 10-3-4 08:25

原帖由 mokstick 於 10-3-4 01:11 發表

hi 牛精仔,
i will join the international class and the 學前班for one month!
國際班我仲諗緊...
作者: Miuccia224    時間: 10-3-4 08:38

Me2

FYI, my dau is FEB baby & we have several kg offers on hand; but i do like YORK's syllbus ... i mean the ordinary class...

by the way, the difference of $$ between oridinary VS international class ... not just HKD 600-/month if the final school fee of oridnary class will not approve at HKD 3600-; then if it's value to take 4 more PTH classes per week ? I am still stuggled in this issue.

anyway, I will onlly pay the misc fee to hold the seat but not sure IS class or oridinary class... BUT, I do sure that i will send a letter to HM to insist to request the seat at New Campus as this is the committment the HM committed to us (parents)

How about you ?

I have to leave to meet with customer la ... talk to you all later ...

Good luck !!!

Miuccia224

原帖由 牛精仔 於 10-3-4 08:25 發表
國際班我仲諗緊...

作者: tobbywong    時間: 10-3-4 15:10

請問有關讀緊yorkmami知唔知K2先可以報讀既standford英文要幾多錢學費呢?(每月定每course計呢),方便宜家計定數呢!!

另外,剛打電話問過學校,新校(金巴輪道51號)係for 國際班,大家應該末去過既,而上次 interview果度都係新校(金巴輪道49號)係for local班既,所以大家唔洗咁擔心呢!
作者: Miuccia224    時間: 10-3-4 15:46

Hi tobbywong,

who you talked with to get the information that No.49 - new campus for local class ?

I have checked with both Ms Fung (contact person listed onto the notice) & Ms Wong (another staff - seems more senior than Ms Fung). Their answer are difference.

However, they both advised me that the local class will be study at either NEW or OLD campus..anyway, campus is not the main point but it's the committment which the HM committed during the seminar.

Same words that I will pay the MISC fee to hold the seat. And thinking about the IS class or Oridinary class to be chosen.

Miuccia224

原帖由 tobbywong 於 10-3-4 15:10 發表
請問有關讀緊yorkmami知唔知K2先可以報讀既standford英文要幾多錢學費呢?(每月定每course計呢),方便宜家計定數呢!!

另外,剛打電話問過學校,新校(金巴輪道51號)係for 國際班,大家應該末去過既,而上次 interview ...

作者: 牛精仔    時間: 10-3-4 16:02

我覺得york應該開個seminar解釋返is 同local 嘅分別, 同埋新校安排,唔係only post 張紙黎就咁叫加600蚊就要一星期時間去決定轉唔轉, 小朋友入學唔係買條菜, 入york都係想比好英文環境比小朋友, 本身知佢地係為錢, 但唔該佢地當返家長係customer, 比返應有嘅service
作者: tobbywong    時間: 10-3-4 16:03

sorry呀,我無問到佢姓乜呀!不過我都o念緊轉唔轉國際班呢,佢仲話國際班係由1個local1個外國老師做班主任,相差又唔係十分太遠,好難揀呢!ccia224 於 10-3-4 15:46 發表
Hi tobbywong,

who you talked with to get the information that No.49 - new campus for local class ?

I have checked with both Ms Fung (contact person listed onto the notice) & Ms Wong (another staff  ... [/quote]
作者: 牛精仔    時間: 10-3-4 16:24

原帖由 tobbywong 於 10-3-4 16:03 發表
sorry呀,我無問到佢姓乜呀!不過我都o念緊轉唔轉國際班呢,佢仲話國際班係由1個local1個外國老師做班主任,相差又唔係十分太遠,好難揀呢!ccia224 於 10-3-4 15:46 發表 ...
佢地所講 net teacher, 有機會係pth or english, 如果係pth的, 就不是家長expect的外國老師了, 呢樣野都係我決定轉不轉國際班一個重要原因

當日揀york, 係buy佢地英文, 不是pth
作者: mouseandcat    時間: 10-3-4 16:25

再看約克的信,它是寫: "We have been granted the government approval to open an international kindergarten at No. 51 Cumberland Road."

So, I wonder this address is the new campus, isn't it?
作者: 牛精仔    時間: 10-3-4 16:29

即是local 班在interview 的49號 ??? 而不是old campus ?

原帖由 mouseandcat 於 10-3-4 16:25 發表
再看約克的信,它是寫: "We have been granted the government approval to open an international kindergarten at No. 51 Cumberland Road."

So, I wonder this address is the new campus, isn't it?

作者: Miuccia224    時間: 10-3-4 20:22

Hi 牛精仔,

I have suggested the staff of YORK when i talked with her over the phone, but the staff has held up my call to check with another senior and the final result to be "no idea to set up any seminar or Parents day at the moment" to explain more about those new changes.

Well, the 2nd payment date for me to be next Sat; i will pay it first.

Will you all go to pay at the same date as mine ? if so, what time you will go, I may go around 10:00am...

Miuccia224

原帖由 牛精仔 於 10-3-4 16:02 發表
我覺得york應該開個seminar解釋返is 同local 嘅分別, 同埋新校安排,唔係only post 張紙黎就咁叫加600蚊就要一星期時間去決定轉唔轉, 小朋友入學唔係買條菜, 入york都係想比好英文環境比小朋友, 本身知佢地係為錢, 但 ...

作者: 牛精仔    時間: 10-3-4 20:35

原帖由 Miuccia224 於 10-3-4 20:22 發表
Hi 牛精仔,

I have suggested the staff of YORK when i talked with her over the phone, but the staff has held up my call to check with another senior and the final result to be "no idea to set up any s ...
咁即係要下星期6 直接去問清楚了, 我的scheduled time 是 2.00pm
作者: mokstick    時間: 10-3-4 20:41

原帖由 牛精仔 於 10-3-4 20:35 發表
咁即係要下星期6 直接去問清楚了, 我的scheduled time 是 2.00pm

我同牛精仔係同一個時間,但我要湊仔,所以c6上午去交左先....
作者: Miuccia224    時間: 10-3-4 20:51

Hi,

The time on the letter is shown 9:30am, I may call them to see if i can change the time around 2:00pm or not.

If possible, we can check with their staff together to know more about that.

Miuccia224

原帖由 mokstick 於 10-3-4 20:41 發表

我同牛精仔係同一個時間,但我要湊仔,所以c6上午去交左先....

作者: MEOWKLP    時間: 10-3-4 22:38

我都係2:00 呀, 唔知介唔介意約埋一齊呢? 因為我都想再了解多d..tks!
作者: Carman1112    時間: 10-3-4 23:11

我係2:30pm, 我都想約埋一齊呀!
作者: Miuccia224    時間: 10-3-4 23:26

Hi,

Okay wor ... let me call tomorrow to see if i can change the time by 2:30pm or not.

I do want to give a bit pressure to YORK & let them know about our intension --- not complain & challenge them; but we want to have a better explanation & their coming education direction for our idea.

at the same time, I have discussed with my friend who her son is now studying in YORK at no. 49 campus. we both felt that we will face the increasement not only the school fee; but also the Cambridge English course fee.

I do hope no more "SURPRISE" will be given by YORK after i make my final decision to send my dau to them.

Blessing all of us - GOOD Luck !!!

Miuccia224

原帖由 Carman1112 於 10-3-4 23:11 發表
我係2:30pm, 我都想約埋一齊呀!

作者: alowe    時間: 10-3-4 23:33

其實國際班同本地班嘅分別主要係課程, 並不是有冇外籍老師教嘅問題. 當然國際班除左上中文課外, 其他時間都應用外文溝通. 否則就吾係國際班. 不過學校冇講明一定有外籍老師教,所以本地班, 就算係國際班不用外籍教師教, 都不算違規.
作者: bebelee    時間: 10-3-5 00:24

Hi all,

I have the time scheduled at 3pm - really want to go with you all mami to understand more.

May I join with you all as well?

I could call up to change the time to 3pm or I can arrive earlier.

原帖由 Miuccia224 於 10-3-4 23:26 發表
Hi,

Okay wor ... let me call tomorrow to see if i can change the time by 2:30pm or not.

I do want to give a bit pressure to YORK & let them know about our intension --- not complain & challenge them ...

作者: 牛精仔    時間: 10-3-5 21:36

我諗大約1.30左右到學校, 因為朝早要返公司開會, 所以一定要下午先去到

我都想同你地一齊問清楚d, 我非常擔心is 課程唔係我想像咁, 我目標係直資小學, 不是國際小學, 我好怕會揀錯比小朋友

而且佢地第一年is, 我怕小朋友會做白老鼠
作者: ccc_2baby    時間: 10-3-6 00:25

各位媽咪!其實york是吾錯的幼稚園,不過你吔吾好諗住三千元左右一個月,之後有多課程提供比你d小朋友參加價錢吾平!
依家又話開多間國際學校價錢拍住耀中,仲要吾要交茶點費,媽咪們有冇了觧過食d什麼?成三百元一個月?..............洗唔洗甘貴?
仲有雜費成$1842 for 什麼?
真係想放棄.................?
錢錢錢錢錢錢!
作者: Carman1112    時間: 10-3-6 11:43

唔係好明你意思, 係咪打錯字?

原帖由 ccc_2baby 於 10-3-6 00:25 發表
各位媽咪!其實york是吾錯的幼稚園,不過你吔吾好諗住三千元左右一個月,之後有多課程提供比你d小朋友參加價錢吾平!
依家又話開多間國際學校價錢拍住耀中,仲要吾要交茶點費,媽咪們有冇了觧過食d什麼?成三百元一個月?... ...

作者: mokstick    時間: 10-3-6 18:55

我朋友個女讀york k2,佢話食sandwich,麥皮,米粉....咁我覺得都幾好...
作者: 牛精仔    時間: 10-3-6 20:35

其實雜費 (eg 茶點) 佢想點賺都係有限數, 我只係唔想大數上有好多surprise...
作者: CharleyC    時間: 10-3-7 12:37

Hi all mami, my dau will join the K1 this year too and my schedule time to pay is 2:30, can i join to pay together also?

and i would like to know if u guys mean only pay the misc fee but not the uniform fee? and will there be a problem if i don't join the pre-school?
it's soooo expensive and everything is about money... and i don't know much about the IS section... i am so confused and a bit worried more and more large sum of fees have to pay later!!

i am not an experienced mum, so please help!
作者: totobi    時間: 10-3-8 13:28

I will pay the miscellaneous fee and make a final decision whether or not study at York before 1/7.

作者: 姬絲蒂    時間: 10-3-8 14:40

請問k2既劍橋英文大概幾多錢? 我想有心理準備budget下d錢. Thanks!
作者: karykoo    時間: 10-3-8 23:38

收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後仲有大把俾錢活動吸引家長,甘俾唔俾個女參加呢?唔俾,會唔會陪太子讀書呢?甘俾得,一個月又要幾多錢呢?我地當時俾留位費,都系想個女受好D嘅教育。但系而家就覺得好似個無底洞。國際班我就唔讀噶啦,因為太貴啦!甘本地課程又有咩學呢?好似聽講話她地介紹會講果D野,全部都要另外俾錢,甘。。。又系錢錢錢錢錢!
唉!!我霖我真系要重新可慮先得啦!畢竟系要讀三年,唔系三個月!
作者: mokstick    時間: 10-3-9 00:18

原帖由 karykoo 於 10-3-8 23:38 發表
收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後 ...

其實你睇清楚封信,無理由5知學費幾錢,本地班學費$3600,國際班$4200,當然仲有信上寫明的雜費校服茶點.....5可以預太'敏',你多d search bk,應該可以搵到多d你想知的資料!
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 10:18

原帖由 karykoo 於 10-3-8 23:38 發表
收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後 ...
學費就一定唔係 3000, 而係 3600 for 主流,  4200 for 國際, 分11個月交。

而信上之雜費, 只係最basic 雜費入場費 (校車,summer校服,茶點etc), 仲未計書薄費, 課外活動, 同日常function or vcd 費... 所以唔好預太"抆", 否則好辛苦。

戲肉係k2 嘅劍橋course, 果度唔少費用的。
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 10:23

原帖由 mokstick 於 10-3-9 00:18 發表

其實你睇清楚封信,無理由5知學費幾錢,本地班學費$3600,國際班$4200,當然仲有信上寫明的雜費校服茶點.....5可以預太'敏',你多d search bk,應該可以搵到多d你想知的資料! ...
mokstick, 我仲諗緊報唔報國際班同一個月or 半個月預備班。

好怕做白老鼠, 但又怕被down graded...

預備班我或者only join 半個月, 因為8月正式上堂頭2星期都係預備班... 就算join預備班, 都會自己帶小朋友返學 (唔join校車住) , 唔想一開始就好似爸爸媽媽唔理佢咁, 在學校門口接佢好似好d。等佢2星期習慣左間學校, 先開始比佢自己上校車。
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 10:27

原帖由 alowe 於 10-3-4 23:33 發表
其實國際班同本地班嘅分別主要係課程, 並不是有冇外籍老師教嘅問題. 當然國際班除左上中文課外, 其他時間都應用外文溝通. 否則就吾係國際班. 不過學校冇講明一定有外籍老師教,所以本地班, 就算係國際班不用外籍教師 ...
問左york, 佢地話課程一樣, 只係多左個外籍老師....

真係好confused....
作者: mokstick    時間: 10-3-9 11:24

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 10:23 發表
mokstick, 我仲諗緊報唔報國際班同一個月or 半個月預備班。

好怕做白老鼠, 但又怕被down graded...

預備班我或者only join 半個月, 因為8月正式上堂頭2星期都係預備班... 就算join預備班, 都會自己帶小朋 ...

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會down grade,但join國際班就好似up grade左dd,咁樣諗可能會好d....我自己就一心都諗住讀,所以都會報,可能我地只生一個bb,所以d資源可以集中d俾晒佢,同埋我自己覺得有net&多d pth lesson始終好d...
作者: niseko2000    時間: 10-3-9 11:34     標題: 回覆 7# 姬絲蒂 的文章

劍橋course 唔係compulsory架......
作者: 媽珠    時間: 10-3-9 11:38

牛精仔, 唔好意思, 我想幫你補充下, K2仲有個叫多元智能班--學費比本地班多一陪, 但上堂時間是全日, 以我了解係正常的半天上課+半天extra course (extra course內容 : 劍英+ 興趣班+ 老師睇住小朋友做功課--有家長話多數只有FRI o的功課先做唔曬..........
各位未來的 YORK mami 唔駛怕住先

唔係一定要報, 又係另一個offer
我個女下年都係讀 YORK K1 PM, 我唔係幫學校講好話, 只覺得學校比得太多offer 比家長, 等我o地覺得 confuse 同

好似多元智能班 -- 我覺得適合係比一o的只有/想weekend 陪小朋友o既家長
現在大家好多問題o既 本地/ 國際班-- 我覺得好似出街買條裙o敢, 你去到 H & M 同 ZARA 都有類似o既款, 但用料同PATTERN 有小小分別, 你會比多小小錢買條 SILK 定買條用POLYESTER 做 .........................

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 10:18 發表
學費就一定唔係 3000, 而係 3600 for 主流,  4200 for 國際, 分11個月交。

而信上之雜費, 只係最basic 雜費入場費 (校車,summer校服,茶點etc), 仲未計書薄費, 課外活動, 同日常function or vcd 費... 所以唔好預太" ...

作者: 媽珠    時間: 10-3-9 11:45

你唔好擔心個仔, 返學就係要學自立合群, 返O左學就會學校教佢介片, 不過初時你要放多兩條褲響書包

原帖由 mokstick 於 10-3-9 11:24 發表

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會d ...

作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 11:47

原帖由 mokstick 於 10-3-9 11:24 發表

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會d ...
我同你情況好相似, 可能大家都係細b, 我b出世至今, 去邊都有爸爸 /媽媽陪住, 預備班家長唔入得, 我非常擔心, 小朋友都未戒片, 呢樣野我都唔知點好, 真係要在7月前 train好d小朋友去toliet。

上星期同阿b去左旅行, 在airport d 滑梯度玩, 我"呢"埋等佢自己同其他小朋友一齊, 點知佢第1時間搵返自己對鞋周圍搵媽媽..... 真係想像唔到入學要喊幾耐...

至於國際班, 我嘅bottom line 係, 只要佢不是行IB 課程, 我會JOIN。
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 11:53

原帖由 媽珠 於 10-3-9 11:38 發表
牛精仔, 唔好意思, 我想幫你補充下, K2仲有個叫多元智能班--學費比本地班多一陪, 但上堂時間是全日, 以我了解係正常的半天上課+半天extra course (extra course內容 : 劍英+ 興趣班+ 老師睇住小朋友做功課--有家長話 ...
多元智能班, 我都有問朋友關於呢個班, 我估我到時有得揀都會JOIN, 起碼我下午唔駛頭痕搵野比小朋友讀。

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔想JOIN, 都會比錢JOIN。
作者: mokstick    時間: 10-3-9 11:58

原帖由 媽珠 於 10-3-9 11:45 發表
你唔好擔心個仔, 返學就係要學自立合群, 返O左學就會學校教佢介片, 不過初時你要放多兩條褲響書包

haha,我都想佢快d學得自立d,咁我就舒服d....
作者: mokstick    時間: 10-3-9 12:04

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:47 發表
我同你情況好相似, 可能大家都係細b, 我b出世至今, 去邊都有爸爸 /媽媽陪住, 預備班家長唔入得, 我非常擔心, 小朋友都未戒片, 呢樣野我都唔知點好, 真係要在7月前 train好d小朋友去toliet。

上星期同阿b去左旅行,  ...

haha,我同你一樣呀,你係味full time mami 呀?你個b好似係味0710bb 呀,我b係0710bb,宜家講野又5叻,又5肯跟其他人...only daddy and mami
作者: mokstick    時間: 10-3-9 12:08

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:53 發表
多元智能班, 我都有問朋友關於呢個班, 我估我到時有得揀都會JOIN, 起碼我下午唔駛頭痕搵野比小朋友讀。

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔 ...

反而k2我不一定join智能班,我prefer saturday返去學cambridge...
作者: babycreamy    時間: 10-3-9 12:42

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:53 發表

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔 ...

我都有聽過呢個班, but 學費太貴, 未必負擔到, 同埋我都唔想佢一至五都全日, 會好攰架...我只會join cambridge course 同一d 興趣班law.
你話唔join 會冇人理? 唔會掛??
作者: To_Ma    時間: 10-3-9 13:21

原帖由 姬絲蒂 於 10-3-8 14:40 發表
請問k2既劍橋英文大概幾多錢? 我想有心理準備budget下d錢. Thanks!
Hi, my son is a K2 student this now.  He'll sit for this Cambridge Exam - Starter lever in coming 27th /Mar/10 in Shenzhen.  The total cost for that exam is around $2000+ (admission fees, transport cost, insurance etc).   Basically, he is a full time student (am + pm programme), even thought the cost is very high.   (total school fee $3,000.00 x 2 plus misc cost around $200~500.00).  i still let him study long time because i don't want him to watch TV or nothing to do during pm time.
作者: wingwingka    時間: 10-3-9 13:22

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 11:47 發表

上星期同阿b去左旅行,  ...

牛精仔:
請問IB課程係咩黎架?
作者: mokstick    時間: 10-3-9 13:32

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 12:42 發表

我都有聽過呢個班, but 學費太貴, 未必負擔到, 同埋我都唔想佢一至五都全日, 會好攰架...我只會join cambridge course 同一d 興趣班law.
你話唔join 會冇人理? 唔會掛?? ...

我都係咁諗,佢地只係pa係枱上訓,番全日好辛苦!
作者: To_Ma    時間: 10-3-9 13:33     標題: 回覆 16# mokstick 的文章

本地班學費$3600? 國際班$4200? I never heard such option in the last year.  My son is a K2 student in York now.  His school fees is basically $3,000.00 per month.  But i know the school fee is proposed to be increased to $3,1XX.00 this year, but seems not getting approval as it dosen't change up to the moment.
作者: fion_yinyin    時間: 10-3-9 13:41

加學費唔係申請新一個學年嫁咩?
所以就算approve左都應該係八月至加學費
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 13:56

原帖由 mokstick 於 10-3-9 12:04 發表

haha,我同你一樣呀,你係味full time mami 呀?你個b好似係味0710bb 呀,我b係0710bb,宜家講野又5叻,又5肯跟其他人...only daddy and mami
我不是full time mom, 平日要返工, 但一放工就即衝返屋企... 而我工作比例relax, 可以anytime 放假, 所以7月我會take leave 同小朋友返學。
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 14:00

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 12:42 發表

你話唔join 會冇人理? 唔會掛?? ...
我個fd係咁講, 我就咁聽...唔知係佢自己personal feeling定其他未比extra 錢嘅mami都一樣覺得。 不過既然學校係牟利學校,你唔加錢join 佢d野, 對你冇咁關心都係人之常情。
作者: 牛精仔    時間: 10-3-9 14:01

原帖由 wingwingka 於 10-3-9 13:22 發表

牛精仔:
請問IB課程係咩黎架?
詳情我唔太清楚, only知係for 國際學校的, 同本地小學課程connect唔到...
作者: babycreamy    時間: 10-3-9 14:23

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 14:01 發表
詳情我唔太清楚, only知係for 國際學校的, 同本地小學課程connect唔到...

我啱啱自己問過ms.fung, 佢話intl class 的課程同local class 一樣, 只係授課語言唔同, 可以connect 返local 小學課程.
but 佢話local class 只係一個班主任, 2 個老師. 而唔係2 個local 班主任, 呢個同我地不嬲傾開既有d唔同..??

我想問你地係咪都會join 適應班, 我諗我都要放假陪佢返.
因我阿b 冇返n 班, 我諗住join 2 weeks 個班呀...
作者: smellycat    時間: 10-3-9 22:23

大家知晤知1842雜費系未一定要俾?其他例如校服同埋TEA可以晤比住先?到時等真系入讀先0系出面買?但系果D物品系未出面都可以買到?真系好頭痕!
作者: smellycat    時間: 10-3-10 11:28

我尋日打俾YORK, 問佢地有沒D TALK之類既野講解下國際部既情況, 佢地開始沒出聲, 淨系問我仔個名, 同埋聯絡電話, 過左一陣就突然間話其實3月19號下午4點會有個BRIEFING講解國際部的, 話可以幫我留位去聽.
作者: mokstick    時間: 10-3-10 11:37

原帖由 smellycat 於 10-3-10 11:28 發表
我尋日打俾YORK, 問佢地有沒D TALK之類既野講解下國際部既情況, 佢地開始沒出聲, 淨系問我仔個名, 同埋聯絡電話, 過左一陣就突然間話其實3月19號下午4點會有個BRIEFING講解國際部的, 話可以幫我留位去聽. ...
我都打左去留左位la,雖然都會報,但都去了解下!
作者: ck07hk    時間: 10-3-10 11:43

吓, 19號... 4:00 p.m., 我要返工... 出席唔到.. 但係又好想去了解下..
作者: fion_yinyin    時間: 10-3-10 11:54

local class得一個班主任??唔係喎,我in 0個日話每班有2個班主任嫁喎!!!
咁係咪每個local班人數少左﹙因有人去左int 班﹚,所以按比例得返一個班主任咋?
教育署有規定幼稚園師生比例嫁喎
作者: smellycat    時間: 10-3-10 12:03

原帖由 ck07hk 於 10-3-10 11:43 發表
吓, 19號... 4:00 p.m., 我要返工... 出席唔到.. 但係又好想去了解下..

其實我都要返工, 好可能去晤到. 所以請求有沒當日會去聽TALK的媽咪, 返黎話返俾我地知YORK講左D咩?
作者: 牛精仔    時間: 10-3-10 13:48

我 or 我老公會take leave 去聽個seminar
作者: 牛精仔    時間: 10-3-10 14:42

原帖由 fion_yinyin 於 10-3-10 11:54 發表
local class得一個班主任??唔係喎,我in 0個日話每班有2個班主任嫁喎!!!
咁係咪每個local班人數少左﹙因有人去左int 班﹚,所以按比例得返一個班主任咋?
教育署有規定幼稚園師生比例嫁喎 ...
我in 嘅時候, 都係聽到係有2個班主任....
作者: ck07hk    時間: 10-3-10 16:38

咁真係麻煩哂你地報料比我地聽.... 唔該哂!
作者: babycreamy    時間: 10-3-10 16:40

我啱啱再問過, local 班係2個班主任, 可能之前個個講錯掛.

另適應班如在6/1 前以書面通知唔讀, 都可以refund...
作者: PEGGYP    時間: 10-3-10 16:52

不如等我解釋一下班主任呢個問題喇, 因我個小朋友現係讀緊k1..
佢地每班都會有兩個老師一齊教書(但只有一個是班主住), 所有小朋友既學習問題, 請假, 評估見談都會由班主任負責...即是只有班主任先最清楚小朋友既學習情況o

其實其他幼稚園大部分都係咁既模式教學, 徐非係講明"雙班主任制"既幼稚園喇!

教處既指引係教師同學生比例係 1:15, 即是話每班最多可授教30個小朋友

希望可以解答到你地啦

原帖由 牛精仔 於 10-3-10 14:42 發表
我in 嘅時候, 都係聽到係有2個班主任....

作者: Jeco    時間: 10-3-10 16:59

作者: mouseandcat    時間: 10-3-10 17:12

我都只想交住雜費先,有無人知是否可以呢?
作者: poon小朋友    時間: 10-3-10 17:54

原帖由 Jeco 於 10-3-10 16:59 發表
我19號會去聽…我亦都由原先要我16號交費改埋19號同一日…但交費就要3:30前…講座就4:00..老師話唔因為要截數..唔可以聽完先交費….我見可以只交雜費$1842就可以保留個學位…到7月時如果我決定真係入讀時再叫學校幫 ...

應該可以..唔通佢真係學生訂幾多就做幾多...
作者: IvyMami    時間: 10-3-10 23:58

Do you think we can ask the Education Department (rather than just listen to York) what is the difference between the so called newly approved York International Kindergarten and existing local kindergarten?

e.g.  is it offering IB program? can it be connected with HK traditional primary school?
作者: Carman1112    時間: 10-3-11 10:33

YORK 唔係行 IB 架!
作者: CharleyC    時間: 10-3-11 12:15

Hi all sis, i just called York and talked with one of the teachers, i asked if the minimum fee i should pay on Sat is 18xx, but she said i should better also pay for the uniform fee on that date, otherwise i can't order the uniform from them afterwards... is that true? what will you guys do then? and she just had no intention to tell me there will be a talk about the international class just until i asked her, i feel so strange about that!!! oh... a lot to consider, so confusing!!!
作者: smellycat    時間: 10-3-11 13:15

i sent the cheque with amount 1842 yesterday, because york did say "All purchase are voluntary" in the letter, so I just pay miscellaneous fee to secure the seat.
as I heard from the other york mami from BK, they can also buy the york's uniform outside.
作者: MEOWKLP    時間: 10-3-11 15:29

點解個talk 會係19號! 但係交留位費就18號, 仲要交留位費時要決定選local or int'l, 咁依家當我選左int'l, 咁到時聽完我又覺得唔岩我小朋友咁點呀!! 真係奇怪, 點解唔會係交留位費位俾d家長聽左個talk 先
作者: 牛精仔    時間: 10-3-11 15:34

我會pay哂所有雜費先, 因為7月1日前要退的話, 佢地話可以全數refund (之前果660蚊 registered fee 除外), 總好過最後又決定讀時, 訂唔到校服之類仲麻煩。

另外有mami話, 出面買的校服quality 冇學校order 果d 咁好, 既然係咁, 我就唔出去買了, 又要時間又要搭車。

至於果d書包之類, 我爭扎左好耐, 覺得佢真係貴, 但諗下, 同其他同學仔一致d, 用同一款式, 好似好d, 所以最後決定比錢。
作者: CharleyC    時間: 10-3-11 23:48

so, what about the snack fee? will pay or can pay later?
作者: 媽珠    時間: 10-3-12 11:05

我16號要交留位費, 但頭先我打電話去留位聽 TALK, o個個老師同我講如果填o左讀 int'l class, 聽完唔讀都冇問題, 唔知真唔真

原帖由 MEOWKLP 於 10-3-11 15:29 發表
點解個talk 會係19號! 但係交留位費就18號, 仲要交留位費時要決定選local or int'l, 咁依家當我選左int'l, 咁到時聽完我又覺得唔岩我小朋友咁點呀!! 真係奇怪, 點解唔會係交留位費位俾d家長聽左個talk 先 ...

作者: CharleyC    時間: 10-3-12 18:17

i called and the teacher said i can postpone the payment date from tomorrow to the day of the talk, so i will pay just on that day
作者: ttlucky0303    時間: 10-3-13 12:17

一心諗住讀YORK, 而家攪成咁, 我諗我唔會報國際班, 佢今年已加600蚊, 唔知下年同再下年會想加幾多再加幾多, 真係攪唔掂..同埋我都只係想呀女讀直資英文小學,唔係國際學校同出去外國讀書, 所以冇咁既需要, 我估LOCAL已經應付有餘, 多智能班都唔會JOIN, 因為我朋友話,你俾得咁貴, 不如你用埋個學卷俾佢讀間唔使出$既仲好, 諗諗下都覺得係.可以溫習, 又可以學多0的其他野, 不過呢0的都係K2先算, K1太細,俾佢訓下好過...而且仲有個細要讀, 不過如果有得俾我再揀, 我未必俾細B讀YORK...就算要讀國際班都唔使係呢間讀...
作者: ttlucky0303    時間: 10-3-13 12:19

牛精仔, 我今日都要去報, 1:30,唔知可唔可以同到你地一齊呢?? 我都係冇其他OFFER 逼住報呢間
作者: Jeco    時間: 10-3-13 14:21

作者: 牛精仔    時間: 10-3-13 15:30

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 12:19 發表
牛精仔, 我今日都要去報, 1:30,唔知可唔可以同到你地一齊呢?? 我都係冇其他OFFER 逼住報呢間
真係唔好意思, 我今朝冇上bk, 宜家先睇到你message

我問學校d野都係同電話嘅一樣。 confirm 不是行ib, 我已經apply左國際班, 交哂d費用。
作者: ttlucky0303    時間: 10-3-13 16:13

我報左LOCAL班啦,
頭先交雜費, 你地有冇揀邊0的買邊0的唔買呀??因為我冇買木顏色,Crayon,鉛筆, MARKER, 擦膠,一盒木顏色得12色成105蚊, 3角鉛筆45蚊3支...ETC,唔係好記得..,我都冇買,我去文具店度格價,因為我係讀設計, 邊0的牌子好,都知少少皮毛,買36色都係95蚊仲有水彩用途,不過我會買番12色,方便學顏色,擦膠會買好0的既BRAND, 因為唔係舊舊都擦得乾淨, 你地收到之後可唔可以話我知係咩MARKER??我只知係POLIE,我要出去買番, 謝謝

另外我都冇買佢地0的杯碟, 72蚊買佢地0的印學校LOCAL既杯碟(唔知係唔係), 都幾唔抵, 我寧願買佢鍾意既公仔.

未報既你地都要睇清楚, 睇睇下有0的我都覺仲有野好似唔需要...
作者: ttlucky0303    時間: 10-3-13 16:18

仲有, 岩岩係學校睇到有pre-starter,starter, QAQ, movier,資優考試, maths , 全部都要俾$$考, 好似俾想像中又要俾多0的$$$$
作者: mokstick    時間: 10-3-14 00:03

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 16:13 發表
我報左LOCAL班啦,
頭先交雜費, 你地有冇揀邊0的買邊0的唔買呀??因為我冇買木顏色,Crayon,鉛筆, MARKER, 擦膠,一盒木顏色得12色成105蚊, 3角鉛筆45蚊3支...ETC,唔係好記得..,我都冇買,我去文具店度格價,因為我係讀設 ...

係呀,考試係另外俾錢的....我唔係好明,有叫買筆咩?今日c6去交錢,佢話無人叫佢買筆,等我去check下先...
作者: Miuccia224    時間: 10-3-14 10:24

吓!有資料post出來講有關Pre-starter , Starter及其他考試及課程的資料及費用嗎?放在哪兒?我無留意到?可否分享多少少有關所知呀!萬分感謝!

另外,您們有否留意啲老師們幫手游說家長們交哂「全套」費用(雜費+校服+snack fee);我眞有一刻衝動全數開票;但因我會3/19到校聽有關國際班的seminar,所以最後只開了$1842雜費。

miuccia224

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 16:18 發表
仲有, 岩岩係學校睇到有pre-starter,starter, QAQ, movier,資優考試, maths , 全部都要俾$$考, 好似俾想像中又要俾多0的$$$$

作者: ttlucky0303    時間: 10-3-14 13:07

$1842雜費我冇俾哂呀. 我問佢雜費係0的咩黎, 佢先SHOW張LIST俾我睇, 裡面包括禮物, 活動相, FOLDER, COLOR...ETC, 佢地應該有俾番張收據俾你地架, 一張A4黎, 寫明你要左0的乜, 我就即場填咋, 佢不停同我講最好要哂啦,咁個個小朋友都一樣嘛, 我心諗我先唔會...

買左既都冇計,下年填少幾樣,因為我見之前有0的人講話唔使樣樣買我先多口問句咋,點知睇到張LIST,都幾多冇謂野,係手工費, 相, 節日禮物係年年都要之外, 如冇破壞OR唔見左, 都唔使再買...大家留意下啦

作者: ttlucky0303    時間: 10-3-14 13:49

我而家先知係大陸考個個係pre-starter唔係starter,我問兩個有咩分別, 老師話一樣, 只係pre-starter易0的, 我心諗即係是但考一樣都得啦, pre-starter有個pre字都唔知小學認唔認可, 而QAQ有視像會議個0個, 原來又係考試黎, movier就一定要架啦, 如果唔係都唔考呢間啦, 資優考試(臨走先見到,唔知係咩), maths(反而見唔到佢post出黎, 只係聽講座講過下),我只係知pre-starter係L2考,starter係U3考,movier都係U3考, 因為我冇聽佢地提過STARTER係U3要考多次, 即係咁已經考3次試啦...
作者: Miuccia224    時間: 10-3-14 17:46

Hi,

Per my understanding, pre-starter should be offered by other priviate center...

And i dont think it's useful when we apply the primary school.

So, I think Starter, Movie will be my target to achieve if my daughter study at YORK.

well, may i know where is the seminar that you joined when you went to pay the fee yesterday ?

And will you join the seminar by next Friday for the Internation class ?

Miuccia224

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-14 13:49 發表
我而家先知係大陸考個個係pre-starter唔係starter,我問兩個有咩分別, 老師話一樣, 只係pre-starter易0的, 我心諗即係是但考一樣都得啦, pre-starter有個pre字都唔知小學認唔認可, 而QAQ有視像會議個0個, 原來又係考 ...

作者: yuen_ting    時間: 10-3-14 22:18

我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。
作者: mokstick    時間: 10-3-14 22:43

原帖由 yuen_ting 於 10-3-14 22:18 發表
我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。 ...

係呀,c6去交$時,佢話有好多老師,好organize,佢反而話咁樣覺得幾好....
作者: rwurwu    時間: 10-3-15 11:43

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

作者: victoria2007    時間: 10-3-15 12:05

是呀!我昕是3月13日去交的,真的要提醒下星期交的父母要留意邊D要先交,因為出面真的可以平成一半的
但是如果唔交拍照費之類,開完生日會會無相咖!
不過我見我家姐個仔讀舷咁開心,貴D都唔緊要啦
佢地仲有每個學期,每班都會有頭三名的獎,會有頒獎禮的
聽家姐講都幾好的
作者: babycreamy    時間: 10-3-15 12:31

我都比哂misc fee, 雖然話d 野貴, 但我認為同其他同學一樣會好d, 同埋如果你出去買, 你又會周圍格價, 都要時間同車錢, 咁不如慳返d時間啦...都係一次即

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我feel 到佢地都有愛心同耐性, 其實只係雜費貴咗少少, 如果小朋友讀得開心, 又學到野, 咁就唔好介意咁多lu...因為我都想我個b 學好d 英文...
作者: poon小朋友    時間: 10-3-15 13:56

原帖由 babycreamy 於 10-3-15 12:31 發表
我都比哂misc fee, 雖然話d 野貴, 但我認為同其他同學一樣會好d, 同埋如果你出去買, 你又會周圍格價, 都要時間同車錢, 咁不如慳返d時間啦...都係一次即

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我 ...

非常同意
作者: Miuccia224    時間: 10-3-15 14:08

Hi,

totally agree & let's see the finding after joined the seminar on this Friday.
Miuccia224

原帖由 babycreamy 於 10-3-15 12:31 發

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我 ...

作者: yummivio    時間: 10-3-15 14:37

原帖由 victoria2007 於 10-3-15 12:05 發表
是呀!我昕是3月13日去交的,真的要提醒下星期交的父母要留意邊D要先交,因為出面真的可以平成一半的
但是如果唔交拍照費之類,開完生日會會無相咖!
不過我見我家姐個仔讀舷咁開心,貴D都唔緊要啦
佢地仲有每個學期,每班 ...

不過D獎唔係真係講個小朋友實力,而係睇個老師鍾唔鍾意你個小朋友而去比...你地要有心理準備  
作者: totobi    時間: 10-3-15 20:41

原帖由 yuen_ting 於 10-3-14 22:18 發表
我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。 ...

其實我好認同妳對York 睇法,

"見到d老師都幾nice" ---去過York 兩次, 實在好欣賞老師嘅愛心表現 (比起其他名校老師 d 嘴臉, 即使York 老師係假, 都起碼肯對我地假 )。
就算學校辨學幾咁商業, 都只好默默忍受 (交錢); 但咁反而對佢有高要求, 賺得我吔咁多錢一定要交返合理成績!
作者: yuen_ting    時間: 10-3-15 22:22

原帖由 totobi 於 10-3-15 20:41 發表

其實我好認同妳對York 睇法,

"見到d老師都幾nice" ---去過York 兩次, 實在好欣賞老師嘅愛心表現 (比起其他名校老師 d 嘴臉, 即使York 老師係假, 都起碼肯對我地假 )。
就算學校辨學幾咁商業, 都只好默默忍受 (交 ...

hi 好開心得到你的認同,唔知你d B是am or pm班,希望我們的付出能讓仔女得倒同樣的回報
作者: totobi    時間: 10-3-16 04:53

原帖由 yuen_ting 於 10-3-15 22:22 發表

hi 好開心得到你的認同,唔知你d B是am or pm班,希望我們的付出能讓仔女得倒同樣的回報

AM class, possibly join International class after 19/3

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5