教育王國

標題: 宣道面試結果 [打印本頁]

作者: Kanasboop    時間: 10-3-1 11:46     標題: 宣道面試結果

請問有無媽媽已經收到宣道面試的RESULT??
作者: paklok    時間: 10-3-1 12:05

等到頸都長埋,
最後希望啦~
作者: sfplam    時間: 10-3-1 12:51

Not yet... hope they can release earlier......

原帖由 Kanasboop 於 10-3-1 11:46 發表
請問有無媽媽已經收到宣道面試的RESULT??

作者: ppww    時間: 10-3-1 13:31

之前話係5/3有結果,而家佢網話3月份內有消息.

作者: sfplam    時間: 10-3-1 14:56

ha... too many applications so take more time?!!!  Hope this is not true, really want to know asap...

原帖由 ppww 於 10-3-1 13:31 發表

作者: MyAshley    時間: 10-3-2 00:08

Very excited!:)
作者: jess1010    時間: 10-3-2 12:53

hello ppww mama, r u living at LYC ? (hehe, i recongized your lovely girl at the lift one day) hv u check any school bus to 宣道 ? thanks...

原帖由 ppww 於 10-3-1 13:31 發表

作者: ppww    時間: 10-3-3 10:36

原帖由 jess1010 於 10-3-2 12:53 發表
hello ppww mama, r u living at LYC ? (hehe, i recongized your lovely girl at the lift one day) hv u check any school bus to 宣道 ? thanks...

Hi!你好!係呀住LYC,囡囡張相係舊年8月影架喎!你都認得?
在lift當時囡囡係同邊個一齊架?
每間KG我都會先問是否有校車才報名,不過宣道已一早打定輸數呢.你小朋友暫時打算讀邊間呢?係囝囝定囡囡呀?
作者: ONC    時間: 10-3-3 13:54     標題: 收到宣道Result

收到宣道Result喇, but waiting only.  Good luck to you all.
作者: rubyrubylau    時間: 10-3-3 14:25

多謝報料, 有無取錄左呀
作者: bb0826    時間: 10-3-3 15:05

I received but on waiting list too.
作者: wong_cat    時間: 10-3-3 15:31

係咪今日收到??等我返去睇下先
作者: PTWang    時間: 10-3-3 16:13

me too ~ on waiting list...(其實係咪即是rejected)>_<

BTW, good luck for all ! ^_^
作者: paklok    時間: 10-3-3 16:19

曾經翻查以前討論區紀錄,
印象中係只有取錄同waiting list,
好心急呀!
作者: bobechristy    時間: 10-3-3 17:02

waiting ...  but I have another KG choice la
作者: 史迪仔    時間: 10-3-3 17:41

我都收到啦! 都係waiting list呀! 不過我有朋友話佢10年前個女考宣道都係waiting, 但臨到開學先收呀! 我好想知waiting幾時知結果?
作者: rubyrubylau    時間: 10-3-3 17:49

封信上不是有寫嗎?
作者: 史迪仔    時間: 10-3-3 18:36

我返緊工, 只係屋企人通知我話個仔收咗waiting list, 所以唔知呀! 同埋我想問下各位, 宣道同迦南邊間好d呀?

原帖由 rubyrubylau 於 10-3-3 17:49 發表
封信上不是有寫嗎?

作者: maylam2022    時間: 10-3-3 18:53

WAITING LIST TOO 希望遲D會有好消息啦^^
作者: 史迪仔    時間: 10-3-3 18:56

唔知宣幼既waiting list係點收既呢? 同埋會有幾多個waiting list呢? 通常waiting list收既機會有幾高? 有無人知呀?
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-3-3 19:24

佢地得取錄同Waiting架咋.
作者: sfplam    時間: 10-3-3 19:26

Another times of disappointment... waiting list again... the fifth KG in waiting.

原帖由 史迪仔 於 10-3-3 18:56 發表
唔知宣幼既waiting list係點收既呢? 同埋會有幾多個waiting list呢? 通常waiting list收既機會有幾高? 有無人知呀?

作者: wong_cat    時間: 10-3-3 19:29

waiting list too....
作者: ERICA0204    時間: 10-3-3 19:59

ME TOO,WAITING LIST.
作者: mimimomo6    時間: 10-3-3 20:01

收左..請問小學係咪收返好小本校幼稚園生架 ?
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-3-3 20:13

原帖由 mimimomo6 於 10-3-3 20:01 發表
收左..請問小學係咪收返好小本校幼稚園生架 ?

大約1/3
作者: tonymeg    時間: 10-3-3 22:40

開完OT趕返屋企拆信,小女獲取為下午班正取生

作者: 史迪仔    時間: 10-3-3 22:43

得兩種嘅話,成四千幾人考,咁咪有幾千人係waiting list囉?

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-3-3 19:24 發表
佢地得取錄同Waiting架咋.

作者: mimimomo6    時間: 10-3-4 09:13

原帖由 史迪仔 於 10-3-3 22:43 發表
得兩種嘅話,成四千幾人考,咁咪有幾千人係waiting list囉?

唔會咁多人卦...咁遲先 interview, 好多人都有晒結果,

報左都冇去考wor !!
作者: ppww    時間: 10-3-4 09:19

尋日收到係waiting.
作者: wongchunBB    時間: 10-3-4 09:45

作者: jessicashek    時間: 10-3-4 10:47

我都係waiting呀, 但係因為封信唔係我手上呀, 係99手上呀, 佢又唔係好曉講喎, 又話有幾個日子要再去, 咁即係點呀, 係唔係second in呀, 有冇媽媽可以話我知呀, 如果唔係, 我要星期六先知呀, 好心急呀!!!
不過阿仔都有另一個choice, 但係如果宣道收我會同佢轉, 雖然交左留位費
作者: bighead9849    時間: 10-3-4 10:58

我未收到信啊 ~ 有無媽媽都未收到呀 ?!
作者: KPKmama    時間: 10-3-4 11:01

嗰幾個日子係話如果有多餘學位, 就會係嗰幾個日期致電後備生註冊
作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 11:24

未必架! 我果日都見到好多人去考呀! 就算有一批人唔考, 我當佢唔去考既有1000人, 聽人講今年有4千幾人報咗, 咁都仲有3000千左右去考啦! 就算有一半無去考, 都有千五個去考卦? 咁佢收我當佢收好多500人啦! 咁咪有1000千waiting list? 有無咁誇呀?

原帖由 mimimomo6 於 10-3-4 09:13 發表

唔會咁多人卦...咁遲先 interview, 好多人都有晒結果,

報左都冇去考wor !!

作者: mimimomo6    時間: 10-3-4 11:30

原帖由 史迪仔 於 10-3-4 11:24 發表
未必架! 我果日都見到好多人去考呀! 就算有一批人唔考, 我當佢唔去考既有1000人, 聽人講今年有4千幾人報咗, 咁都仲有3000千左右去考啦! 就算有一半無去考, 都有千五個去考卦? 咁佢收我當佢收好多500人啦! 咁咪有1000 ...

上年..上下午班各收 60人, 真係打崩頭

SORRY 更正, 係上下午班各收 68 人

作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 11:33

如果各收60人既話, 咁佢得兩種無reject letter, 我想知會有幾多個後備生呀? 點解宣道做法咁奇怪既?

原帖由 mimimomo6 於 10-3-4 11:30 發表

上年..上下午班各收 60人, 真係打崩頭

作者: alicecmc2003    時間: 10-3-4 12:58

我個囡今日收到宣道信都係waiting list,不過另一間收左佢既要3月尾辨入學收續,而宣道就要6月先知結果.........我只得呢兩間.........如果係你....會點選擇好??(我同我先生都怕宣道最終都係落空,估計都會去另一間辨入學收續)
作者: jans    時間: 10-3-4 13:12

囝囝取錄為下午班,己經心滿以足。
作者: SUNBEBE    時間: 10-3-4 13:29

我昨日收到, 都係WAITING LIST呀...話會分幾階段通知...吊晒引!

原帖由 jessicashek 於 10-3-4 10:47 發表
我都係waiting呀, 但係因為封信唔係我手上呀, 係99手上呀, 佢又唔係好曉講喎, 又話有幾個日子要再去, 咁即係點呀, 係唔係second in呀, 有冇媽媽可以話我知呀, 如果唔係, 我要星期六先知呀, 好心急呀!!!
不過阿仔都有 ...

作者: paklok    時間: 10-3-4 13:39

waiting list too~
希望快d有消息啦~
作者: MitchellDaddy    時間: 10-3-4 13:53

Me too. On waiting list.....
作者: mimimomo6    時間: 10-3-4 14:00

原帖由 史迪仔 於 10-3-4 11:33 發表
如果各收60人既話, 咁佢得兩種無reject letter, 我想知會有幾多個後備生呀? 點解宣道做法咁奇怪既?

eee~~ 係 WOR史迪仔, 究竟有冇 reject letter 呢 ?
作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 14:09

辦咗入學手續先啦! 之後如果宣道真係收既咪再轉返過去囉! 好過到時兩頭唔到岸呀!

原帖由 alicecmc2003 於 10-3-4 12:58 發表
我個囡今日收到宣道信都係waiting list,不過另一間收左佢既要3月尾辨入學收續,而宣道就要6月先知結果.........我只得呢兩間.........如果係你....會點選擇好??(我同我先生都怕宣道最終都係落空,估計都會去另一間辨入 ...

作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 14:10

我就係覺得咁先奇怪囉! 邊有咁多人waiting list呀? 幾千人in喎?

原帖由 mimimomo6 於 10-3-4 14:00 發表

eee~~ 係 WOR史迪仔, 究竟有冇 reject letter 呢 ?

作者: choyauma    時間: 10-3-4 14:16

me too. On waiting list!!
作者: jess1010    時間: 10-3-4 14:39

haha, 因為你個囡囡 is so lovely (其實之前好似喺有關mei-foo playgroup 嘅  forum 度見過...)
應該係同 mama 你? + 我, 3ppl in the lift
我個係 naughty仔 lor... 所以特別留意人地d 乖巧嘅女
宣道 result also 係後有備生, back up 係荃浸, 你囡囡呢?

原帖由 ppww 於 10-3-3 10:36 發表

Hi!你好!係呀住LYC,囡囡張相係舊年8月影架喎!你都認得?
在lift當時囡囡係同邊個一齊架?
每間KG我都會先問是否有校車才報名,不過宣道已一早打定輸數呢.你小朋友暫時打算讀邊間呢?係囝囝定囡囡呀? ...

作者: alicecmc2003    時間: 10-3-4 14:41

金錢上既損失會好大,如果6月waiting list知道宣道收囡囡的話,我地會好徬徨,..........

原帖由 史迪仔 於 10-3-4 14:09 發表
辦咗入學手續先啦! 之後如果宣道真係收既咪再轉返過去囉! 好過到時兩頭唔到岸呀!

作者: mimimomo6    時間: 10-3-4 14:48

原帖由 wong_cat 於 10-3-3 15:31 發表
係咪今日收到??等我返去睇下先

喂喂..我地係咪 BLOG友呀 ?
作者: anniema1225    時間: 10-3-4 14:51

waiting list too...wonder any reject at all??
作者: bobo-mammy    時間: 10-3-4 15:11

我朋友個女, 協恩同宣道都收, 你哋會點簡?
作者: jess1010    時間: 10-3-4 15:15

... 好明顯係 no one get rejected wor ...
作者: suki.suki    時間: 10-3-4 15:21

on waiting list, too!
作者: WYlau    時間: 10-3-4 15:54

My son on waiting list too~
作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 17:18

但總好過到時一間學校都無喎!

原帖由 alicecmc2003 於 10-3-4 14:41 發表
金錢上既損失會好大,如果6月waiting list知道宣道收囡囡的話,我地會好徬徨,..........

作者: 史迪仔    時間: 10-3-4 17:19

所以我真係好想知宣道有幾多個位係for waiting list囉!

原帖由 jess1010 於 10-3-4 15:15 發表
... 好明顯係 no one get rejected wor ...

作者: sunsunmimiqq    時間: 10-3-4 17:29

原帖由 史迪仔 於 10-3-4 17:19 發表
所以我真係好想知宣道有幾多個位係for waiting list囉!

其實係要睇有幾多人吾去註冊, 如果有人吾去註冊就會call waiting list. 因為總會有D人吾去架, 間間都係咁架 lar.
作者: jessicashek    時間: 10-3-4 18:00

咁waiting list之中仲有冇排名架, 定係睇下邊個好彩聽到佢電話呀
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-3-4 18:17

原帖由 jessicashek 於 10-3-4 18:00 發表
咁waiting list之中仲有冇排名架, 定係睇下邊個好彩聽到佢電話呀

當然會有D lar, 不過家長誠意好重要, 因為佢地好著重家校合作, 所以如果你有誠意一定有機會架,  如果真係好有心讀,試下寫封信俾學校lar, 吾只幼稚園,小學個玩法都係咁架, 吾好怕煩叩門好重要!
作者: EFJ3    時間: 10-3-4 18:31

St. Catherine is also applying the same practice la!!

原帖由 史迪仔 於 10-3-4 11:33 發表

作者: seavl    時間: 10-3-4 19:40

我都係WAITING LIST WO<
作者: babycs0507    時間: 10-3-4 21:15

我個女都係後備生
作者: leocatcat    時間: 10-3-4 22:12

Waiting list too

不過我囡囡interview5間之,表現最差係在宣道

老師已經好有耐性La...

所以甘概結果都好正常

Good luck to all of you
作者: joanlung    時間: 10-3-4 22:16

on waiting list, too!
作者: yeung1    時間: 10-3-4 23:09

I'M WAITING LIST TOO.  WAITING = REJECT BECAUSE NO ONE WILL GIVE UP THIS GOOD KDG!
作者: Meggi    時間: 10-3-5 01:28

我都係WAITING LIST
作者: circle2009    時間: 10-3-5 04:38

waiting list too.
作者: ppww    時間: 10-3-5 09:32

原帖由 jess1010 於 10-3-4 14:39 發表
haha, 因為你個囡囡 is so lovely (其實之前好似喺有關mei-foo playgroup 嘅  forum 度見過...)
應該係同 mama 你? + 我, 3ppl in the lift
我個係 naughty仔 lor... 所以特別留意人地d 乖巧嘅女
...

乖巧唔係佢嘅真面目嚟架!
囡囡應該會讀律倫街啟思呀!
好開心認識多個朋友,我好鍾意同囡囡搵朋友仔架,
尤其住得近嘅就very good喇!
pm你詳談...
作者: Tamama527    時間: 10-3-5 13:23

I haven't received the letter yet ar.  Why???
作者: tonymeg    時間: 10-3-5 14:09

give them a call 23373271 and check la!

原帖由 Tamama527 於 10-3-5 13:23 發表
I haven't received the letter yet ar.  Why???

作者: sylinacsy    時間: 10-3-5 22:24

我仔仔都係後備生, 順其自然啦, 不過我好想知道已經收錄左嘅小朋友, 係咪全部都係2007年8月31日出生呢, 如果係, 即係話宣道都係收足歲嘅小朋友; 仲有小朋友嘅家長(媽媽)是否一定係家庭主婦, 因為有朋友話我知如果父母都做野機會微d, 唔知真定假?
作者: mimimomo6    時間: 10-3-5 22:51

原帖由 sylinacsy 於 10-3-5 22:24 發表
我仔仔都係後備生, 順其自然啦, 不過我好想知道已經收錄左嘅小朋友, 係咪全部都係2007年8月31日出生呢, 如果係, 即係話宣道都係收足歲嘅小朋友; 仲有小朋友嘅家長(媽媽)是否一定係家庭主婦, 因為有朋友話我知如果父 ...

收了, 我女是07年5月的,  INTERVIEW 時問左好多野, 好詳細, IN 左咁多間, 呢間難度最高, 仲要求唱歌添, 我諗佢地係認真揀唔係話特定左收某D學生, 我是在職人士,佢問我邊個揍小朋友,我都係答工人揍咋
作者: pcat    時間: 10-3-5 23:06     標題: 回覆 72# mimimomo6 的文章

同意, 我個仔0702, 收左下午班, 面試時都係問佢好多野, 無咩比玩具佢玩。當時比我感覺係, 個老師不斷問follow-up questions, 問到佢唔識答, 就又問另一類問題。

最近睇宣道校網個視學報告, 話佢D小朋友說話好好, 可能佢鐘意收講野叻既小朋友。

另外我都係在職, 老師問邊個揍小朋友, 我都係話工人。
作者: tonymeg    時間: 10-3-6 01:58

1. 我個女11月底出世都收喎
2. 我地兩公婆都要工作

原帖由 sylinacsy 於 10-3-5 22:24 發表
我仔仔都係後備生, 順其自然啦, 不過我好想知道已經收錄左嘅小朋友, 係咪全部都係2007年8月31日出生呢, 如果係, 即係話宣道都係收足歲嘅小朋友; 仲有小朋友嘅家長(媽媽)是否一定係家庭主婦, 因為有朋友話我知如果父 ...

作者: yin2007    時間: 10-3-6 10:14

你囡囡讀am定pm呀?? 我仔仔都會讀同一間, 不過係pm呀
原帖由 ppww 於 10-3-5 09:32 發表
乖巧唔係佢嘅真面目嚟架!
囡囡應該會讀律倫街啟思呀!
好開心認識多個朋友,我好鍾意同囡囡搵朋友仔架,
尤其住得近嘅就very good喇!
pm你詳談... ...

作者: ppww    時間: 10-3-6 13:24

原帖由 yin2007 於 10-3-6 10:14 發表
你囡囡讀am定pm呀?? 我仔仔都會讀同一間, 不過係pm呀

我都係pm呀!你有無申請轉am呀?我交留位費時交埋轉am信.
作者: katimbear    時間: 10-3-6 15:13

恭喜哂被取錄既小朋友.. 媽咪又可以放下心頭大石了.. 哈哈.. my son is on waiting list.. 收左既媽咪.. 想請問你地小朋友interview時係唔係表現好好?? 係唔係真係答哂所有問題呢?? 真係好好奇啊
作者: mimimomo6    時間: 10-3-6 15:26

原帖由 katimbear
於 10-3-6 15:13 發表
恭喜哂被取錄既小朋友.. 媽咪又可以放下心頭大石了.. 哈哈.. my son is on waiting list.. 收左既媽咪.. 想請問你地小朋友interview時係唔係表現好好?? 係唔係真係答哂所有問題呢?? 真係好好奇啊

有答晒所有問題..老師話同我個女傾計好開心, 話佢好似一個 4歲小朋友 ! 收PM, 諗緊讀唔讀呀!!

作者: QEgg    時間: 10-3-8 01:59

我仔仔都有幸收左, 完全意料之外! 因為面試果陣, 我覺得佢答問題唔認真, 一睇就知佢玩野! 老師問左幾條問題, 玩左少少玩具, 無考唱歌, 最後我話比老師知佢爸爸好想佢入讀呢間, 就離開了, 依家收到信都好開心!
作者: kc0630    時間: 10-3-8 18:27     標題: 點解咁多都係waiting list.

希望waiting list 最後都收啦, 因為我想這裡的媽咪都希望自己的小朋友可以入讀.
作者: kc0630    時間: 10-3-8 18:39

我想問咁如果waiting list 最後收左,透過什麼方式來通知呢? 書面或打電話?
作者: tabodaisy    時間: 10-3-8 19:37

原帖由 EFJ3 於 10-3-4 18:31 發表
St. Catherine is also applying the same practice la!!

YES AR,又吾見d家長話佢古怪...........
作者: tabodaisy    時間: 10-3-8 19:53

我個仔讀緊k1,真係好難入.............

d老師好好,好關心d小朋友,不過我覺得嚴左d,事關我個b開頭吾識用杯飲水,老師比好小佢飲(1啖),費時倒濕,佢而家可以用杯飲水,但久而久之,佢而家飲好小水,之前未番學同啱啱開學,飲勁多水.........
而且宜家勁忍vv,連晚上訓成10小時都吾肯去vv,抱佢去都吾v...........因為啱啱開學'瀨vv'怕左.....

我要番工,婆婆湊bb
學校好注重親子架
作者: alvintyy    時間: 10-3-9 00:14     標題: 回覆 83# tabodaisy 的文章

HI tabodaisy

宣幼的功課是否很淺,你覺得佢地的英文教得好唔好
作者: emilyykyip    時間: 10-3-9 13:33

原帖由 tabodaisy 於 10-3-8 07:37 PM 發表

YES AR,又吾見d家長話佢古怪...........

未就係
作者: tonymeg    時間: 10-3-10 10:57

好似太嚴喎,小朋友唔飲水...

原帖由 tabodaisy 於 10-3-8 19:53 發表

d老師好好,好關心d小朋友,不過我覺得嚴左d,事關我個b開頭吾識用杯飲水,老師比好小佢飲(1啖),費時倒濕,佢而家可以用杯飲水,但久而久之,佢而家飲好小水,之前未番學同啱啱開學, ...

作者: pcat    時間: 10-3-10 19:16

好奇一問, 如果何得知老師只比佢飲一啖水?
會唔會係每次一啖, 但分幾次比?

原帖由 tabodaisy 於 10-3-8 19:53 發表

d老師好好,好關心d小朋友,不過我覺得嚴左d,事關我個b開頭吾識用杯飲水,老師比好小佢飲(1啖),費時倒濕,佢而家可以用杯飲水,但久而久之,佢而家飲好小水,之前未番學同啱啱開學, ...

作者: Conzone    時間: 10-3-29 15:35

今天收到Call啦! 取錄咗啦! 很開心!

各位Waiting List的家長加油! 寫信給校長啦!
作者: bobo-mammy    時間: 10-3-29 16:21

寫信比校長, 要寫什麼? 寫中文or英文?

Thanks.
作者: rubyrubylau    時間: 10-3-29 16:56

我寫了2封都無回音.
作者: EFJ3    時間: 10-3-29 23:01

Hi Conzone, may I ask your B is a big B or small B?  What is your interview number?  Many thanks...

原帖由 Conzone 於 10-3-29 15:35 發表

作者: EFJ3    時間: 10-3-29 23:06

Any others on waiting list received the call for acceptance today?
作者: tabodaisy    時間: 10-3-30 00:29

功課日日都有,K1的LEVEL,我覺得OK,吾通要寫字背書先叫好??
一啖水...老師講既..........而家TRAIN到半杯了

我個B話好鐘意番學.........

希望waiting list 的小朋友入到la
作者: tabodaisy    時間: 10-3-30 00:30

原帖由 bobo-mammy 於 10-3-29 16:21 發表
寫信比校長, 要寫什麼? 寫中文or英文?

Thanks.

英文
作者: EFJ3    時間: 10-3-30 07:54

Hi tabodaisy, could you tell why should write in English?  Thanks.

原帖由 tabodaisy 於 10-3-30 00:30 發表

英文

作者: babycreamy    時間: 10-3-30 09:31

原帖由 tabodaisy 於 10-3-30 00:30 發表

英文

係law, 佢d 通告都係中文, so 我都用咗中文寫, 唔通咁就wait 唔到....???
作者: EFJ3    時間: 10-3-30 10:06

Hi babycreamy, do you have other offers??

原帖由 babycreamy 於 10-3-30 09:31 發表

係law, 佢d 通告都係中文, so 我都用咗中文寫, 唔通咁就wait 唔到....???

作者: maggie5902    時間: 10-3-30 10:21

是否waiting的一定收下午班, 如收下午班是否要畀留位費先有機會轉上午班?
原帖由 Conzone 於 10-3-29 15:35 發表

作者: Conzone    時間: 10-3-30 12:12

我想大細B, 應沒有分別. 我先用中文, 後用英文寫求位信.

因我及BB都很喜歡該校, 下午校都OK啦! 慢慢再轉上午校.

作者: sunsunmimiqq    時間: 10-3-30 12:49

中英文都無問題架, 學校出俾學生D信都係用中文, 舊年我個女搵小學要求學校寫推薦信, 佢地都係寫中文.

另外, 下午班真係有下午班既好, 我就係下午班既支持者lar !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5