用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三 [複製鏈接]

YongXin,

請問上PE堂那天, 穿白色波鞋要純白, 有小小圖案可以嗎?

Thanks!

YongXin & Irenec,

Thanks for your sharing.

亞女用緊Reebok, 有d 粉紅色 + 有d 銀色, 咁好似有d 過份   

YongXin, 咁打底法會唔會好熱呢

原帖由 YongXin 於 09-8-18 11:09 發表
要着底裙。

我家大小姐就短袖底衫+底褲+短防走光褲+連身背心底裙,先至着校裙。打底王

係,PE堂就係你咁樣講喇。

YongXin & irenec,

好彩有你們寶貴的意見, 感激!感激!  

又想問關於小一家長日, 亞女要穿校服, 帶書包, 文具, 還有甚麼要留意?

多謝提點 :)

原帖由 irenec 於 09-8-21 09:42 發表
29號"小一家長日", 學生只須穿整齊校服, 或帶備白色外套, 帶樽水或水壺(小息時用), 輕便既書包帶幾枝筆就可以。   

唔知博吓得唔得呢?  

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:31 發表

chingching888
你好可能要買過對波鞋未定bor !

問吓老師都好喎 :loveliness:

原帖由 candy_kent 於 09-8-24 15:09 發表

chingching8888
如果唔想即刻買住咪睇下829家長會有無講lor, 再唔係上堂試穿一次, 最多唔得就下次換過一對全白, 不過與其最後都係再買過, 就不如當面問清楚老師, 咁就唔洗自己估估下. ...

YongXin,

請問您女兒學小提琴那天是否要帶飯回校吃? 或先在家早些吃午餐, 然後回校學小提琴? 或學校代購午餐? 老師會照顧小一生午膳嗎?

原帖由 YongXin 於 09-7-9 11:57 發表
星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

...

YongXin,

原來如此!  Thank you!

放學後响學校食,食完先上小提琴堂,咁是否要用保暖飯盒? 或學校會幫忙 re-heat lunch box?

^O^

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表
我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

嘩! 咁上小提琴堂o個日要背書包, 帶飯盒及小提琴, 真不容易 handle 啊!!  

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表
我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

YongXin,

多謝您的意見!!

請問你女兒今年會唔會繼續學小提琴? 初學時小手指會唔會痛呢?會唔會影響學琴呢?

原帖由 YongXin 於 09-9-4 10:13 發表
小二又大個0的,都可以應付架喇。又可以放個琴响教務處,放學先去攞來上堂。

無得翻熱,我用保温飯壺,細細個唔左定既。食0個時都唔會燙口熱架喇,但係總好過就咁比個麵飽佢亁啃。

...

真可惜.  

想問如落大雨, 你女兒會穿水鞋嗎? 其他同學仔又如何?  

原帖由 YongXin 於 09-9-10 15:21 發表
唉!選0左佢去普通話集誦,但係9月至12月,每星期2日早返,要11點15就返到去。。。安排唔到人手接大小姐咁早返學呀,我又無菲姐,無辦法。

原來如此! 仲以為可以着住水鞋到放學.

請問學校有沒有 prefer 學生穿雨衣或帶雨傘?  

原帖由 YongXin 於 09-9-14 13:57 發表
真係好大雨都要着,但係未試過,大小姐都唔肯。

着0左水鞋又要帶對皮鞋/波鞋返去換,好煩。

YongXin,

多謝回覆!

剛剛睇o左你分享怎樣請假陪女兒測考, 12天大假 !?     

真擔心.......

原帖由 YongXin 於 09-9-16 12:15 發表
大起雨上來,两樣都要用。我家大小姐通常都剩係肯帶遮。

我很同意你的講法, 第一次測/考, 亞媽當然要出分力支持佢, 幫o下佢!  

原帖由 YongXin 於 09-9-17 23:34 發表
咁陪讀呢家0野,都係講需要既。

初小階段,讀完幼稚園出來,連讀書/測/考都唔知係0羊0黎,家長既角色係鼓勵同引導多0的,同埋等小朋友覺得,就算讀得辛苦,都有啊媽支持。
而且,我家大小姐比較。。。懶。 如果小朋友本身比較 ...

YongXin,

請問你提及的links, 是否 '英文8寶箱', '小小英語街x C4CAT - 網上英語學習獎勵計劃' 及/或 'Fun n'Friends'等自費額外練習?
因最近收到很多類似的英文通告, 可否分享哪個好?
唔該晒!

原帖由 YongXin 於 09-8-28 16:23 發表
會比好多links你,自己入account同password,但係全部都唔係要計分既,自由上網玩吓0的練習呀咁。

YongXin,

多謝回覆!

請問“每日一篇”,“書唔凶”同埋“i-cube“要自費嗎? OR 學校會派 login & password ??

原帖由 YongXin 於 09-9-28 14:08 發表
我都無0羊點理呢0的網上學習既野,我唔係好鍾意小朋友自己可以隨時上網;就算係益智既,唔多唔少都有遊戲成份,結果我家大小姐就剩係狂玩遊戲。所以我通常都唔開電腦既,上網搵資料就會,一齊搵囉。

剩係上吓“每日一篇”,“書唔 ...

YongXin,

Thanks a lot!!

原帖由 YongXin 於 09-9-29 23:55 發表
呢幾個網都係免費既,而且都好益智。

遲0的學校會派account同password,你留意吓家課册後頁有一版,專比小朋友貼學校派既網頁資料紙條。

YongXin,

Thanks a lot!!

原帖由 YongXin 於 09-9-29 23:55 發表
呢幾個網都係免費既,而且都好益智。

遲0的學校會派account同password,你留意吓家課册後頁有一版,專比小朋友貼學校派既網頁資料紙條。

恭喜!
咁快D 準備 English la...

原帖由 YongXin 於 09-10-7 23:27 發表
多謝Candy姐姐鼓勵。今日測完數。

Candy,

班主任話只計 中、英、Maths及常 四科。

原帖由 candy_kent 於 10-2-8 11:33 發表
想知總分個Grade點計出來  ?  包括邊幾科 ?
‹ 上一主題|下一主題