用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs SPCS
go

SPCC vs SPCS

請問各位可否提供SPCC 跟 SPCS 的主要分別.

是否兩間都被取錄了.....我女女就選擇了SPCC!
原帖由 iwys 於 10-3-29 22:40 發表
請問各位可否提供SPCC 跟 SPCS 的主要分別.

我個女也較喜歡SPCC,你女女是什麼原因選擇SPCC呢?

唔好意思, 想請教 spcc, spcs 即係邊間呢 ?

SPCC = St Paul's Co-ed College
SPCS = St Paul's Convent School

原帖由 iwys 於 10-3-30 17:22 發表
SPCC = St Paul's Co-ed College
SPCS = St Paul's Convent School

唔該哂!!
如果比我, 我會選擇spcc.

原帖由 asinai 於 10-3-29 22:46 發表
是否兩間都被取錄了.....我女女就選擇了SPCC!

原帖由 iwys 於 10-3-29 23:10 發表
我個女也較喜歡SPCC,你女女是什麼原因選擇SPCC呢?

原帖由 芝麻街 於 10-3-30 19:44 發表

唔該哂!!
如果比我, 我會選擇spcc.

世事冇絕對,只有真情趣   

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100402/00176_024.html

雖然不明 elbar 為何將我地選校ge message quote 晒出o黎ge用意, 但還是多謝提醒!  以免誤會, 他/她所引用的新聞是英X書院, 也實在太明目張膽了!

不過, 我相信家長選校並不是只看名聲, 而名校生也並不是個個聖人.  當然家長一定不想自己子女在求學時期拍拖, 唯有及早對子女做定思想教育吧.
原帖由 elbar 於 10-4-2 13:15 發表

世事冇絕對,只有真情趣   

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100402/00176_024.html

同意asinai的回應.