用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs油天
go

宣小vs油天 [複製鏈接]

你地會點選? 請大家比d意見.
   0    0    0    0

兩間都比較多功課,
唔理$$, 一定宣小好d,
地區, 学生家長質素都好d,
派位又好!

如對音樂冇興趣,
又唔想比学費就揀油天啦!

我就覺得油天好些,油天唔多功課,比較活動,地區的確宣小好些,如果用金錢去衡量家長的質素,宣小一定贏,但有錢有學歷唔等於質素好!所以我唔會評論邊間學校的家長質素好!油天係一間好有heart的學校,不會只顧拔尖,亦會補底。

派位問題,女仔的派位是差一點,但男仔派得很好,頭90名都派到Band 1,唔使俾學費而有這樣的派位,真係好好!

原帖由 moyan 於 10-3-4 13:53 發表
兩間都比較多功課,
唔理$$, 一定宣小好d,
地區, 学生家長質素都好d,
派位又好!

如對音樂冇興趣,
又唔想比学費就揀油天啦!

原帖由 irisdog 於 10-3-4 13:06 發表
你地會點選? 請大家比d意見.

如果小朋友對音樂沒有興趣, 就不作考慮之列了!
因為宣小功課多之餘又要習樂器
課程還要讀高一班, 如小朋友能力不及
怕讀得相對地(油天)幸苦!
宣小學費都不便宜且又行大班.

雖然係另一帖子當中, 有宣小家長提出習樂器不是強迫性的, 但如果進去又不習樂器的話, 又有點兒可惜, 又或跟宣小理念背道而弛, 所以要慎重考慮!

不過宣小的確是間好學校!

油天的學生好參差, 因学校冇得揀学生, 功課唔多點谷band1?! 中文默書一次默幾課

油天都幾多新/舊移民, 宣道就中產多。仲有舊油天学校週邊環境好惡劣。願意比學費的當然揀宣道。

其實大家發表意見是好的,不過肯定貴公子或千金唔係讀油天,你又點知我地學校工課多呢? 我個仔讀咗咁耐,每日都係4 至 5樣功課,平均半個鐘至45分鐘一定做完!除咗考試外,平時默書都係一課默課文,一課默詞語,課文仲講埋默邊段,咁有幾慘?

至於附近環境係不理想,不過揀油天的人都明白,學校自己都知輸硬件,所以努力於軟件, 哉培一班好老師,提高教學質素,當然,學生比較參差是真的,但能夠教到大部份Band 1 成績,證明是學校教得有辦法!

我唔係想sell 油天,因為唔sell都不愁無人讀,當然其中一個原因係唔使錢,但我自己唔係因為慳學費而揀佢,不過始終拿一間津校同私校的家長來比身家係多此一舉的!這又能代表些甚麼呢?

原帖由 moyan 於 10-3-6 14:44 發表
油天的學生好參差, 因学校冇得揀学生, 功課唔多點谷band1?! 中文默書一次默幾課

油天都幾多新/舊移民, 宣道就中產多。仲有舊油天学校週邊環境好惡劣。願意比學費的當然揀宣道。 ...

"每日都係4 至 5樣功課,平均半個鐘至45分鐘一定做完" very efficient
he or she can finish 1 homework in less than 10mins

你唔信都冇辦法,每個小朋友都唔同,我都相信我個仔係算快手的,不過,第1,油天功課係冇乜抄寫,第2,每日有一堂俾佢地做功課,我個仔在學校通常已可做完80%的功課,回家佢一路完成未完的功課,我一路check有冇做錯。

其實只要大家講真話,良性討論就好,我從來冇話宣道唔好,只是好多人講油天的都不是事實,我才出來講幾句,每間學校都有支持者,請大家專重別人選擇。

原帖由 vet 於 10-3-6 22:52 發表
"每日都係4 至 5樣功課,平均半個鐘至45分鐘一定做完" very efficient
he or she can finish 1 homework in less than 10mins

各有心頭好,人之常情.
但兩間都唔易入,不妨兩間都入表,萬一兩間都收,到時先慢慢錜囉.
反正而家入表十間八間私校及寄十零封叩門信已成基本動作架啦.
你只揀一間咪好蝕.
無知是福

以我所知宣小都唔多功課!至於學音樂就不一定要係學校學~只要有學音樂,學校都接受!

而2間比較,我都係要油天~~

原帖由 brian61950 於 10-3-7 10:32 發表
各有心頭好,人之常情.
但兩間都唔易入,不妨兩間都入表,萬一兩間都收,到時先慢慢錜囉.
反正而家入表十間八間私校及寄十零封叩門信已成基本動作架啦.
你只揀一間咪好蝕. ...

原帖由 KimiLover 於 10-3-12 16:02 發表
而2間比較,我都係要油天~~

mr too~~~

相信兩間都係好學校, 如果唔係點會都咁多人揀, 不過至於點揀, 就真係要要視乎家長想要啲乜?

油天我唔多清楚, 不過我知宣小既程度確實不淺, 數學一開始已經係用一下既書. 由於佢哋係私校, 可以揀啲合乎佢哋要求既學生, 所以就算行大班都無問題.

至於音樂方面, 學校只係提無咗個好既環境, 但無要求學生一定要學, 有好多學生都係入聲學組. 不過由於耳濡目染下, 好多學生都會慢慢培養到對音樂既興趣.

如家長關心升中問題, 可以入各自既網頁睇吓, 佢哋已經好清楚咁列晒所派中學.

如果唔想將咁多錢花去買校網, 相信自己小朋友宥實力就讀邊區都一樣的話, 咁當然揀間唔駛錢啦!

油天
派位好 d

油天中一派位結果 2009

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_09.php

宣小中一派位結果 2007-2009 (以我理解是 2 年的學生總和, 派得不好的學生不計算在內, 因為我朋友個仔派位不好, 不是表內任何一間學校)

http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=161:2009-09-02-10-01-38&catid=65:2009-09-12-04-55-56&Itemid=49

多謝你的求証

原帖由 goodmama2003 於 10-3-16 10:11 發表

但我剛打電話去宣小問老師, 佢地講2007-2009. 即是舊年的畢業的成績, 而且所有同學仔都show 晒在上面, 并不是你所說的.

有10幾個去 dgs 加油 !

觀乎兩間, 宣小好多都去直資, 而油天多入官津校

原帖由 goodmama2003 於 10-3-16 11:40 發表

不客氣 ,  
我其實都不明, 點解宣小要這樣寫,2007-2009,只是表示一年的成績,  真是好奇怪, 加上小女都在宣小就讀, 所以忍不住要打電話去問個清楚. :loveliness: ...
‹ 上一主題|下一主題