用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心, 請給意見
go

好唔開心, 請給意見 [複製鏈接]

囝囝現有讀小三, 成績中上, 最近比較心散, 上課時常談話, 老師亦有投訴. 復活節假期後, 上課三天都給老師寫手冊欠交功課, 回條等.  今天檢查手冊, 見有用塗改液塗改, 我還未開口問點解, 他搶先說不是欠交, 只是寫錯字. 我有懷疑因無可能在欠交功課column內寫錯字, 於是我把手冊在燈光下照, 我看見是老師用紅色鉛子筆寫欠帶常識書, 當時, 我下意式沒有angry但是好唔開心, 於是我問他為什麼這樣做?  他說驚我駡他日日都給老師寫手冊欠帶東西.  現在我不知如何更進?  如果同老師說, 他定會記過, 影響將來找中學, 若果不向老師說, 我怕他不會知道這事情的嚴重性, 而越來越大膽, 我非常矛盾, 又想他做錯事要承擔後果, 但又不想他記過, 各位媽咪, 可否給我你們寶貴的意見, 謝謝!
   1    0    0    0

小事一件啦,我個仔試過連寫手册兩個星期,又試過靜鷄鷄撕左手册一頁.激到我老婆要主動揾班主任傾.
錯唔緊要既,慢慢同佢傾下,只要佢知錯肯改,怕乜比老師知.
做錯事要承擔此道理要令佢明白,不需幫他忍暪.
唔駛唔開心既,回想下自己細時,曵過佢多多聲啦.
一個過程姐.

原帖由 yuekinwai 於 10-4-15 00:21 發表
囝囝現有讀小三, 成績中上, 最近比較心散, 上課時常談話, 老師亦有投訴. 復活節假期後, 上課三天都給老師寫手冊欠交功課, 回條等.  今天檢查手冊, 見有用塗改液塗改, 我還未開口問點解, 他搶先說不是欠交, 只是寫錯 ...
無知是福

原帖由 wunma 於 10-4-15 09:57 發表

你一向都沒有檢查他有否做齊功課和有通告/回條等文件的習慣嗎? 有替他覆檢有沒有收拾好書包嗎?

在孩子未能做好份內事之前, 妳作為媽媽應幫他一把, 妳亦有責任檢查他的功課, 只責罵便做成今天講大話後果.

給他一 ...

我一向都有檢查他的功課, 但問題是他沒有記錄在手冊內, 所以根本我不知道有否通告/回條, 又有時檢查後沒問題, 但他回校在書包找不到, 說給老師知沒有帶,老師又在手冊上寫欠交!! , 我不是只責罵, 我不但解釋並試範怎樣收拾書包才不會漏帶東西(由一年級到現在, 不斷重複)

原帖由 brian61950 於 10-4-15 10:41 發表
小事一件啦,我個仔試過連寫手册兩個星期,又試過靜鷄鷄撕左手册一頁.激到我老婆要主動揾班主任傾.
錯唔緊要既,慢慢同佢傾下,只要佢知錯肯改,怕乜比老師知.
做錯事要承擔此道理要令佢明白,不需幫他忍暪.
唔駛唔開心既, ...

請問老師知道後, 怎樣處分? 有沒有記過或是bad record in his file.

老師後來留左佢堂一個星期六下晏.
佢間學校沒有缺點及記過,只有優點及記功,對佢梗冇bad record 啦,鬼咁快冇事啦.

原帖由 yuekinwai 於 10-4-15 11:20 發表

請問老師知道後, 怎樣處分? 有沒有記過或是bad record in his file.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 小朋友成長中總有呢D野...
我女1年級咪仲衰, 評估問隔離答案, 咁岩我同果個家長一齊接放學(懶開心咁難得去一次), 結果一齊俾老師捉住傾計, 真係瘀到呢...........最尷尬係累到人地小朋友俾媽媽鬧丫嘛!
跟住我自己同老師主動要求果次俾0分, 當然亦嚴正"醒"左個女一野, 我話佢唔識我都無咁嬲, 但佢望人答案而高分, 幾高分我都唔開心
跟住以後都無類似事件發生了........呢D教訓, 低年班去錯, 仲可以話佢細, 如果唔教, 到佢大左至黎錯,影響仲大呀!

身為父母都會體會你的心情亦明白你的矛盾. 小朋友一日未開曉, 我覺得隨時每天都會有不同的事發生, 所以不要太不開心. 不開心一定有, 但要有時間限制. 傷心又傷身, 何苦! 唯有再重覆說道理以及說出你的感受, 令他知道錯在甚麼. 教小朋友真的好大學問, 耐性少了, 都會引申其他問題.

我覺得心散唔洗唔開心,好正常,大人都會,要正視既反而係兩方面。

第一,小朋友好怕你鬧,怕到情願改手冊都要避過呢劫,你諗下會唔會自己太惡,逼虎跳牆,如果佢連坦白既空間都冇,就等如你連管教既機會都冇。

第二,比孩子有正確價值觀,心散帶漏野好平常,但瞞騙就係嚴重罪行,做錯野從小處去改,千其唔好用再大既罪去冚一件小錯。

我會同老師講,要佢學識對自己行為負責。如果佢知自己今次錯得咁離譜,阿媽都會著眼佢前途而幫佢隱瞞,恐怕呢個禍害將來不可收拾。當然,唔係要嚇死佢,要係陪佢自首既心態同佢一齊搵老師傾,或許老師從輕發落都唔定。

醒目開學勳章

唔好唔開心啦. 相信你仔仔真係好擔心俾你鬧,才會做出呢種事. 起碼知道佢係受你教. 所以才驚你.
你要話俾佢知你有幾唔開心.有幾難過.讓佢知媽媽唔係只會鬧。. 另一方面. 你可以同老師講仔仔做左呢件事, 自己想想下覺得唔啱,自已講左件事出黎. 雖然可能都會在手冊上蒙上污點,但都要等佢自己記住個後果有幾嚴重.

你個仔case , 同我個囡一模一樣, 而我個囡更嚴重

我每天都有幫佢查手册,查功課, 有時見有更改, 問佢, 佢話寫錯.... 有時, 老師是寫在先一天那欄, 而我只是對每天該欄, 有時見到, 問佢, 佢話之前已有, 有時話, 塗錯了, 有時自己也沒有留意之前的課册. 但我沒有你聰明, 我沒有在灯下照, 因我沒有想佢會這樣做.

月底時, 老師打比我, 話我個囡自己用塗改液把佢所寫的欠交功課, 全塗( 約10 次呢) 叫我用灯照下, 就知道

回家後, 我自己取手册, 在灯下照, 發現"真的".
由我收到電話 , 至回家發現真相, 中間, 我不停問自己應如何教囡應怎做 ?

回到家發現後, 我叫佢入房関門, 把我見到的同佢講, 問佢點解 , 佢無喊出來, 因我從來都吾比佢喊 (如那件事是自己不正確), 佢同樣話, 怕我駡(因我之前駡得很勁 如發癩), 佢話太多功課, 又要做學校功課, 又要做電腦功課, 又要做補習社功課, 做不來, 趕不及  ... 我知這是她的借口, 但佢又真的無看電視,無玩, 無休息, 不停做.

我跟她說話的時候, 我誇大地把自己個樣子, 做得很傷痛 (當然是真的傷痛) , 我流著眼淚跟她說, "我把可以做的全做了, 我曾冧過你, 我講過道理給你, 我駡過, 我罰過, 我打過, 甚致趕你出門口, 又跟你說過, 再說謊, 媽媽無本事了, 教不了你, 你去嫲嫲或姑媽那裏, 不要回家" ... "但現在反而更嚴重了" .....如你真的很累, 所有補習全取消吧!   .......但她說, 不好

我沒有駡她, 我只是表示, 我真的很傷心, 很心痛, 很無奈
我跟她說了約一個多小時, 我喊了一個多小時. 當時佢沒有哭
後來爸爸回來, 我叫佢出房,
佢見到爸爸就喊, 跟爸爸說, 媽媽哭得很傷心, 佢知錯, 佢以後吾會了, 佢吾想媽媽傷心

事後, 我想, 這招好似苦肉計呢
( 當時, 我無想這么多, 但見到事實, 我真的感到無奈及無措)

這次結果, 是佢明白, 佢做的事, 會令我很傷心, 傷我很深...
之後佢比較小心了

同時, 我再幫佢, 把所有該科的所有的課本列 list
貼在當眼地方, 再買几個 file 袋, 叫佢每科入一袋, 要什么, 在那個袋內找.
功課袋另一袋
每天再同佢一齊對 list
現在己經半年了, 己經少了很多
而且, 每次手册上寫了什么, 不論好坏, 均在電話先對我說
最近一次, 佢欠做功課, 那天是星期五晚
每星期五晚都會帶她跟 "EE" 去食晚反. 回家時, 在車上跟我說, 媽媽, 我有 D 嘢要講, 老師在手册上寫了我欠交功課, 當時, 我只是問為何, 及叫佢自己以後要再留心

我好開心, 佢真的無再說謊了.

只是少少分享
原帖由 yuekinwai 於 10-4-15 00:21 發表
囝囝現有讀小三, 成績中上, 最近比較心散, 上課時常談話, 老師亦有投訴. 復活節假期後, 上課三天都給老師寫手冊欠交功課, 回條等.  今天檢查手冊, 見有用塗改液塗改, 我還未開口問點解, 他搶先說不是欠交, 只是寫錯 ...

告訴老師只會把事情深化

其實老師都十分十分之困難唔知,你小朋友用塗左一大片,你唔同老師講,老師發覺了,仲大"獲".
我都同意由媽咪報串可能會嚇親佢,我提議由小朋友自己在手冊寫幾句自首.自首罪名輕一半嘛.
心存僥幸,終日擔驚受怕不如學會面對.上一堂EQ課囉!
三年級的成績表冇人睇架,五年級及六年上學期緊要好多.
雍正名句....天唔會跌落黎既.
栢芝名句....有錯要認,打就企定.

各人有各人的教仔方法.
亦無需將老師和學校怪獸化,家校合作嘛.
無知是福

其實小弟唔係好明你既意思,請賜教!

我就鐘意呢度經常有不同的意見,那管那一方是歪理.

原帖由 jamesbond007 於 10-4-15 19:09 發表

是否來個「家校合作」的「批判」?  一定要「底罪」?

根源問題是什麼?

「家校合作」的「批判」不是「怪獸化」了學校和老師嗎? ...
無知是福

hi:

我深深體會到在香港生活小朋友, 好大壓力又要做學校功課, 又要學琴, 又要補習d功課等....每日休息都無時間.
唔好話佢弟, 連我自己都有壓力, 因自己對功課都會錯, 到晚上小朋友sleeping再check多次.
我在此希望各家長體諒小朋友外,還給他放鬆不好太大壓力.

"家校合作"應是:樓主你繞過阿仔,另外同老師商量有這樣情況,一起和老師諗諗點解有這樣問題,又一起諗計點樣幫阿仔,來一招裡應外合.....。
"自首"實嚇親小朋友,唔出聲又怕老師唔知幾時係咩野場合發現,後果/對小朋友衝擊更難控制,客氣地同老師講,講明想幫小朋友改過但唔想打擊佢,今日的老師都唔係以前個D下下要講罰既。
‹ 上一主題|下一主題