用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第三屆全港學生公開朗誦比賽一問
go

第三屆全港學生公開朗誦比賽一問 [複製鏈接]

請問有沒人參加過K1組呀?
想問我可以同小朋友一起,還是要把我們分開?
仲有一組大約有幾多人?
時間方面,會不會搞幾個鐘架?
因為,大會說不會回應呢D問題
謝謝!
   0    0    0    0

回覆 1# hyto 的文章

Dear yvonne.wong
Why? This is my first year to join.

So that's why I want to know the arrangment.

Can you call me more

原帖由 hyto 於 10-4-13 08:03 發表
請問有沒人參加過K1組呀?
想問我可以同小朋友一起,還是要把我們分開?
仲有一組大約有幾多人?
時間方面,會不會搞幾個鐘架?
因為,大會說不會回應呢D問題
謝謝! ...

我囝參加了兩年, 由k 1 到今年k3, 在我的經歷, 這比賽的安排實在算差 (他們真的完全沒有經驗, 第一次搞幼兒活動似的)
我諗我可以分享下:
1) 第一年k1 的比賽, 參觀者才三四歲, 竟然要家長同小朋友分開坐. 你知小朋友咁細, 根本唔會知幾時輪到自己, 而且落樓梯下台又危險, 又不時要飲水要去廁所, 但職員根本照顧唔到咁多細路仔, 搞到大人同細路走上走落
2) 小朋友自己坐, 家長又坐後面管唔到, 小朋友少不免會噪會動, 大會司儀不停話安靜, 唔會走動, 咁事實你安排數十個小朋友自己坐, 這樣很難避免的
3) 嚴重overrun, 我記得第一年我o個組好似十時許開始, 十一點幾完, 我們比開始時間早了十分八分鐘. 點知佢地之前一場overrun, 結果到了我們原本完結的時間才開始. 也遲了個多小時才完場, 搞到我地無時間食午飯就要趕返學
4) 要俾晒錢隔好耐先有時間出, 可能會撞上學時間. 雖然話預咗會撞, 但係連星期幾約邊日都無得預, 搞到撞咗一o的學校function被迫要不出賽, 浪費了報名費
5) 第二年參賽, 一場竟然有一百零一人, 還有來自不同組別 (急口令, 詩等, 不明白為何要同一時段比賽). 同一評判, 無休息. 我真係唔信評判可以評百多人都記得... 得獎與否, 好明顯只憑他的記憶
6) 第二年都嚴重overrun, 原本十二點完, 結果也遲了許多

算是安排很差, 也很挑戰大人和小朋友的eq 和耐性, 但對於我囝囝來說也是很好的訓練吧...
今年我們仍有參加, 看看今年會否好一些...

這是我兩年前寫這件事的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=1196

睇番網頁,今年只是第3年,甘你味由第1屆已玩?曾有過想報的念頭,但實在太貴,玩過唔少唔駛錢的比賽,所以唔參加.
我都好想知點解?有朋友曾問過我,但比唔到意見,何否PM給我知過程,謝!

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-13 13:13 發表
我一定唔會參加這間公司辦的比賽,不要問點解, 我參加過兩年,以後唔使錢都唔參加.

原帖由 pamelaywy 於 10-4-13 14:19 發表

我囝參加了兩年, 由k 1 到今年k3, 在我的經歷, 這比賽的安排實在算差 (他們真的完全沒有經驗, 第一次搞幼兒活動似的)
我諗我可以分享下:
1) 第一年k1 的比賽, 參觀者才三四歲, 竟然要家長同小朋友分開坐. 你知小朋 ...

真是多謝妳那麼詳細的分享,好讓我們有一個心理準備

俾獎牌我都唔去!!!!
    人多,場地安排好差...

原帖由 hyto 於 10-4-13 14:37 發表

真是多謝妳那麼詳細的分享,好讓我們有一個心理準備

原帖由 Sherryko9 於 10-4-13 14:24 發表
睇番網頁,今年只是第3年,甘你味由第1屆已玩?曾有過想報的念頭,但實在太貴,玩過唔少唔駛錢的比賽,所以唔參加.
我都好想知點解?有朋友曾問過我,但比唔到意見,何否PM給我知過程,謝!

...

請問有邊d唔使錢既比賽呀? 唔該!

[quote]原帖由 pamelaywy 於 10-4-13 14:19 發表

我想請問一下,是不是即場會宣佈同埋頒獎架? 如果只參加一項,大約要在逗留多長時間呢?

安排甘一般,點解你地每年都參加呢? 可否分享一下?

pamelaywy,
"一場竟然有一百零一人, 還有來自不同組別 (急口令, 詩等, 不明白為何要同一時段比賽). 同一評判"
請問是不是指將不同的賽項混合評分呢?

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-13 15:56 發表

荷花果個全港優質兒童才藝大賽 ,
我女上年參加第二屆 , 初賽之後獲入選決賽 ,
係會展舉行決賽 , 個經驗都好好 ,
雖然冇獎 , 不過好開心可以上雜誌做訪問 :loveliness:

醒目開學勳章

今屆張 poster 係用咗上年決賽者做

我張大頭相就係亞女果日比賽 !!!

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-13 15:56 發表

唔記得講 , 依個係一個才藝比賽 , 唔係鋼琴比賽 ,
咩表演都有 , 所以我叫亞女當去玩/攞經驗 ,
以我所知 , 今年同上年都係藝術體操攞獎杯 :loveliness:

原帖由 洛婷 於 10-4-13 16:37 發表

唔記得講 , 依個係一個才藝比賽 , 唔係鋼琴比賽 ,
咩表演都有 , 所以我叫亞女當去玩/攞經驗 ,
以我所知 , 今年同上年都係藝術體操攞獎杯 :loveliness: ...

謝謝,好有趣呀,但比賽項目不同,唔知評判既準則系點架呢

絕大多數都係某D中學邀請區內小學,派學生參加,少數中學亦會給全港九小學生自行報名,這些資料都是學校通知我們,你可以問吓自己間小學有無這些活動給小朋友,"獅子會"機構都好似有公開比賽,包括小學和中學生,但實名唔係好記得,其實上吓網可以search到的.

係一米寬到嘅長廊逼滿前後兩場過百位參賽者同家長,萬一發生咩緊急事故,想走都走唔到!

總之,感覺好差!!!!

原帖由 wootaitai 於 10-4-13 15:57 發表
agree.
I had the same experience as well last year
all these competitions are after money anyway...why pay to suffer!

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-14 10:43 發表

謝謝,好有趣呀,但比賽項目不同,唔知評判既準則系點架呢

評判既準則系點 , 依果我又唔清楚

個比賽又唔洗錢 , 我當去玩攞經驗 !!!

下年你都可以試下 :loveliness:

亞女上年雖然攞唔到獎杯 ,
不過大會都有 d 禮物送比佢地 ,
就係讚助商既....美素x兒奶粉一罐 ,
免費舞蹈課程一個月 , 一盒 lego 玩具一盒 ,
我都唔知會有咁多禮物 , 所以亞女好開心

第三屆全港學生公開朗誦比賽:
I agree with pamelaywy esp points 3,4. The organization has very strict rules. They won't answer any queries on phone. They won't disclose the date and venue of context beforehand so that parents can arrange the time, nor is there any choice of the time and venue of context. I already registered on line for the context for my son, but when I asked them on email the exact date of context, they did not offer any positive answer and just referred me back to their website. I think they may just be money-minded so I did not pay for the context and decided not to join.
‹ 上一主題|下一主題