用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思幼稚園 點解無乜家長發表架?
go

點解無乜家長發表架? [複製鏈接]

場面冷清!
好想知多D lee間學校.
   0    0    0    0

對呀,這裏討論的家長比較少.
我個仔讀緊k1.可以分享一下的.
你有沒有寫信要求轉上午?你可call學校問他們大約何時有上午位便call 你.通常學位定好晒,佢地知道有上午空缺便call你.我上年阿仔就是這樣轉了上午校的.

而阿仔讀啟思都已經大半年.佢都愛上學.喜歡唱校歌
在課程方面--k1英文主要以唱歌學英語./中文學習單字/上 課時老師有安排課堂練習/有祈禱/有教禮貌用語/按節日有主題活動/
上課日子--如假期比其他幼稚園遲放假又早上課,小朋友不容易心散.但老師可能比較辛苦
活動--學校都有安排各項活動,如k1有專題研習,學校安排家長和學生參觀農場,親子旅行都有兩次,聖誕節在浸會會堂表演,開放日自由參加朗誦表演,讓孩子有表演機會
課外活動--學校有很多課外活動給孩子讓家長自由報名,但要另交學費.如星期六會有手工/唱歌/學英語.這些都主要是由本校老師或其他老師教導.暑假都有暑期班.
我個人認為啟思不像外界有些家長話d學生比較頑皮.我覺得d學生都乖巧,老師會注意紀律.
k1一星期一次功課,假期會多少少.
以上資料希望有助你參考.互相交流

醒目開學勳章

Hi~~~ Kinglong is studying N1 now, and he will study K1 on Sept.
Kinglong

hi^^kinglong
welcome

醒目開學勳章

hi vicky~~~~~
Kinglong

hi^^kinglong
你會為兒子報讀暑期班嗎??
我在去年兒子升啟思k1時為他報了暑期班,讓他早點適應.

醒目開學勳章

hi vicky, actually Kinglong is my nephew, but I will take care of him in the day time.
Kinglong

我阿仔今年讀N1, 但只收了pm class, 我想轉am, 但要6月先知, , 同埋, 我係住荃灣的, 坐校車會唔會太細個呢?? 仲有, 佢地條校車線唔經我屋企呢?? 現在要交書薄費同做校服費...大家有可唔可以比d意見啊?

hi^^cherry_bird
你阿b有沒有其他幼稚園選擇呢??我阿仔讀n1我都係在屋企樓下,方便d,k1才坐校車讀啟思.

hi vickylyy,

有就有樓下既選擇, 但個心就諗住咁多人我個仔都考到, 因為怕出年考K1 未必會再考得到, 所以都想比個機會佢試下, 但現在諗都係怕坐車既問題, 我地都會選擇坐地鐵..係呢, 你知唔合多數會派到咩小學啊??

原帖由 vickylyy 於 10-4-24 23:27 發表
hi^^cherry_bird
你阿b有沒有其他幼稚園選擇呢??我阿仔讀n1我都係在屋企樓下,方便d,k1才坐校車讀啟思.

至於小學,有不同的選擇,如果是統一派位一定是按自己住的區域由中央分派本區.
另外方法就是報直資或私校.但我都唔知道啟思的小朋友多數去邊間小學.

醒目開學勳章

Hi Cherry

Don't worry too much about the child by school bus, Kinglong is studying N1 and taking the school bus to school.  He is enjoyed to take the school bus, cos the EE and the driver are very nice.  May be Kinglong is the youngest one, so the EE sits with him.

原帖由 cherry_bird 於 10-4-24 10:07 發表
我阿仔今年讀N1, 但只收了pm class, 我想轉am, 但要6月先知, , 同埋, 我係住荃灣的, 坐校車會唔會太細個呢?? 仲有, 佢地條校車線唔經我屋企呢?? 現在要交書薄費同做校服費...大家有可唔可以比d意見啊? ...
Kinglong

係呀!!我個仔乘的校車的司機叔叔好友善,cute,成個大細路,所以我個仔好鍾意校車叔叔,每天上校都帶張貼紙仔話要送俾叔叔和校車姨姨.

你想知道呢間學校D咩野先?
‹ 上一主題|下一主題