教育王國

標題: [華夏盃] [打印本頁]

作者: ahpaahmi    時間: 09-11-1 14:14     標題: [華夏盃]

請問有冇人參加了[華夏盃]全國中小學數學奧林匹克邀請賽-幼兒組?
作者: kittylam    時間: 09-11-1 23:30

我有幫細仔報名!
作者: ahpaahmi    時間: 09-11-2 09:38     標題: 回覆 1# kittylam 的文章

你小朋友幾歲?
請問你有冇報賽前培訓班?
知唔知係點?
作者: kittylam    時間: 09-11-2 23:02

囝囝5歲。我沒有報"賽前班"你呢?
我志在參與咋!
作者: cutekiddy    時間: 10-1-6 23:33

仔仔有無同你講識唔識呀?朋友個仔話好易,我個仔識少少!

原帖由 kittylam 於 09-11-2 23:02 發表
囝囝5歲。我沒有報"賽前班"你呢?
我志在參與咋!

作者: kittylam    時間: 10-1-7 12:43

原帖由 cutekiddy 於 10-1-6 23:33 發表
仔仔有無同你講識唔識呀?朋友個仔話好易,我個仔識少少!

仔仔話有幾題好難,唔識做,出來好開心同我講好攪笑有一題 1+2+3+4+5+6+7+8+9=?
呢題佢識wor !
你個小朋友有冇報賽前培訓班啊?
作者: cutekiddy    時間: 10-1-7 12:53

無呀!試玩吓,唔係太認真!

等阿仔大多一年先同佢正式學奧數!唔知香港區有無好介紹?
作者: kittylam    時間: 10-1-7 13:03

仔仔都冇學過奧數,呢次都系佢玩下睇下佢中唔中意lor,我考慮緊到底自己教定出去學好,出去學又唔知邊間好
作者: cutekiddy    時間: 10-1-7 13:29

我之前係書局睇過啲奧數題目,一,二年級我都一眼就知答案,應該自己教到.但係三年級就已經好似好難,有啲仲好似唔識計,可能係有特別方法去教!

本書$3x一本,我買咗一,二冊(一年級程度)!可以試吓自己教,好簡單!
作者: kittylam    時間: 10-1-7 13:46

原帖由 cutekiddy 於 10-1-7 13:29 發表
我之前係書局睇過啲奧數題目,一,二年級我都一眼就知答案,應該自己教到.但係三年級就已經好似好難,有啲仲好似唔識計,可能係有特別方法去教!

本書$3x一本,我買咗一,二冊(一年級程度)!可以試吓自己教,好簡單! ...

可唔可以話個書名我知?
作者: beryl88318    時間: 10-1-8 14:54

作者: ahpaahmi    時間: 10-1-9 12:56     標題: 回覆 6# kittylam 的文章

係呀,係呀!我囝囝都有講呢條題目,不過佢應該唔識喇!
作者: ahpaahmi    時間: 10-1-9 12:57

Pls let me know also.
Thank you
原帖由 cutekiddy 於 10-1-7 13:29 發表

本書$3x一本,我買咗一,二冊(一年級程度)!可以試吓自己教,好簡單! ...

作者: kikispider    時間: 10-1-11 00:01

作者: kittylam    時間: 10-1-11 11:52

比賽成績將於2010 年1 月13 日由比賽網頁http://hxcup.hkmo.com.hk 公佈。
作者: kittylam    時間: 10-1-11 12:04

原帖由 beryl88318 於 10-1-8 14:54 發表
你地小朋友出來會同你地說考試題嗎?
我個仔每次考試或比賽都話考完就忘記晒題目了. 搞到我都唔知係考啲什么程度, 但本試題書的題目都幾深哦.

問佢會講,但要估估下,小朋友表達不是太清楚,記得囝囝有講有題過河題,有火柴題火柴排成3X3的正方形,取走4枝變成9個大小不同的正方形,呢幾題系囝囝不會做。
作者: silvia_ng    時間: 10-1-12 14:33

原帖由 kittylam 於 10-1-11 11:52 發表
比賽成績將於2010 年1 月13 日由比賽網頁http://hxcup.hkmo.com.hk 公佈。

好似1月25號前先公佈呢...

我地咩都冇學過/做過, 只係比呀仔玩下, 佢都話有5-6題要撞答案。TOTAL 20題。

PS...我地P1
作者: kittylam    時間: 10-1-12 14:49

原帖由 silvia_ng 於 10-1-12 14:33 發表

好似1月25號前先公佈呢...

我地咩都冇學過/做過, 只係比呀仔玩下, 佢都話有5-6題要撞答案。TOTAL 20題。

PS...我地P1

我剛剛都睇到要押後,我大仔都系p.1,比賽完都有所得著,佢知道呢D叫奧數,佢去圖書館或者書局自己找呢類型的書看,好似幾有興趣咁.
作者: beryl88318    時間: 10-1-13 10:46

作者: silvia_ng    時間: 10-1-13 11:56

原帖由 beryl88318 於 10-1-13 10:46 發表
仲要等到25號才知結果. 你地心急嗎?

唔會...因為冇EXPECTATION
作者: beryl88318    時間: 10-1-13 16:43

作者: cutekiddy    時間: 10-1-14 01:44

請問你個仔女係k3組定小一組?聽講幼稚園組同小一份題目係一樣,其實幼稚園學生會唔會睇唔明份試卷?
作者: beryl88318    時間: 10-1-14 09:39

作者: kittylam    時間: 10-1-14 11:19

原帖由 cutekiddy 於 10-1-14 01:44 發表
請問你個仔女係k3組定小一組?聽講幼稚園組同小一份題目係一樣,其實幼稚園學生會唔會睇唔明份試卷?

我兩個仔考完出來講好多題目都一樣,細仔k3都睇得明,但唔識做 ,佢話好難,我一早同佢講你做得啱一題已經好叻叻咖啦!
大仔小一識做的比細佬多但都唔識得曬!
作者: kittylam    時間: 10-1-14 11:33

原帖由 beryl88318 於 10-1-13 16:43 發表
虽然口話志在参與, 但都好想知比賽前的努力有没有成果.

我兩個仔未比賽前一D都冇努力過,反而比賽完之後先知呢D系奧數仲好有興趣添!
對呢次我都冇咩期望,我話你努力學出年再黎過!
作者: cutekiddy    時間: 10-1-25 13:47

成績出咗,阿仔有一等獎!你兩個仔点呀?

原帖由 kittylam 於 09-11-1 23:30 發表
我有幫細仔報名!

作者: kittylam    時間: 10-1-25 13:56

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 13:47 發表

我細仔都系一等獎,大仔特等獎,今次賽果有D意外地好 ,我好開心!
作者: kittylam    時間: 10-1-25 13:59

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 13:47 發表

你朋友個囝囝點啊?
作者: cutekiddy    時間: 10-1-25 14:02

真係鄧你開心!繼續努力!

唔知幼稚園組有無決賽呢?你有無幫佢地報港澳盃呀?

原帖由 kittylam 於 10-1-25 13:56 發表

我細仔都系一等獎,大仔特等獎,今次賽果有D意外地好 ,我好開心!

作者: cutekiddy    時間: 10-1-25 14:03

特等獎!但係都係無人收佢讀p.1,無奈!
作者: kittylam    時間: 10-1-25 14:07

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 14:03 發表
特等獎!但係都係無人收佢讀p.1,無奈!

叻仔佢到邊度都叻 ,今年唔得等出年插班,加油唔好放棄!
作者: kittylam    時間: 10-1-25 14:08

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 14:02 發表
真係鄧你開心!繼續努力!

唔知幼稚園組有無決賽呢?你有無幫佢地報港澳盃呀?

多謝…………
我有報啊,但好遲先報,18號夜晚先見到佢又話先到先得,我唔知得唔得,你有冇報?

作者: silvia_ng    時間: 10-1-25 14:18

我仔仔都有P1 - 一等獎呀! 今朝仲睇唔到, 以為冇份, 點知個FD話見到我仔個名先睇到咋.... 我真係大頭蝦...
作者: cutekiddy    時間: 10-1-25 14:19

我都有呀,但係都係最後嗰幾日先寄!應該有位掛!

我老公話幼稚園組係朱肉獎,佢幾唔滿意阿仔成績,因為阿仔有幾題識答都無做,佢話唔sure 100% correct所以無寫落去!
作者: kittylam    時間: 10-1-25 14:21

原帖由 silvia_ng 於 10-1-25 14:18 發表
我仔仔都有P1 - 一等獎呀! 今朝仲睇唔到, 以為冇份, 點知個FD話見到我仔個名先睇到咋.... 我真係大頭蝦...

你唔系大頭蝦,我今朝都睇唔到,佢個網頁有bug,我老公send左email比佢,佢現在修正翻,早上你直接按p1條link去左p2,你按p1看見的是p2的賽果。
作者: kittylam    時間: 10-1-25 14:23

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 14:19 發表
我都有呀,但係都係最後嗰幾日先寄!應該有位掛!

我老公話幼稚園組係朱肉獎,佢幾唔滿意阿仔成績,因為阿仔有幾題識答都無做,佢話唔sure 100% correct所以無寫落去! ...

我就好滿意啦,不過仔仔自己就唔系太開心,佢見哥哥叻果佢,講真哥哥又真系乖好多,細佬就好懶 有一等已經好好咖啦!
作者: kittylam    時間: 10-1-25 14:25

你睇下你仔仔排第幾啦,一等都贏好多人咖啦,佢個名有分先後咖!
作者: silvia_ng    時間: 10-1-25 14:58

原帖由 kittylam 於 10-1-25 14:21 發表

你唔系大頭蝦,我今朝都睇唔到,佢個網頁有bug,我老公send左email比佢,佢現在修正翻,早上你直接按p1條link去左p2,你按p1看見的是p2的賽果。

哈哈, 咁攪笑? 我地之前未學過, 所以冇大期望, 睇完就算...

仔仔個名排第十個喎...係咪之後仲有決賽架?
作者: kittylam    時間: 10-1-25 16:07

原帖由 silvia_ng 於 10-1-25 14:58 發表

哈哈, 咁攪笑? 我地之前未學過, 所以冇大期望, 睇完就算...

往年有決賽,今年唔知點安排呢。
作者: lks050526    時間: 10-1-25 16:58

作者: lks050526    時間: 10-1-25 16:59

作者: kittylam    時間: 10-1-25 17:40

原帖由 lks050526 於 10-1-25 16:58 發表
hihi
我個仔k2....特等獎....好開心
問佢都話有唔識做

不如大家集中下有咩 question

1.   1+2+3+4+5+6+7+8+9 = ?
2.   2007+2008+2009 = ?
3.   H+H+C = CH    H=? C=?
4.   數正方體有幾個
5.   火柴題  === 3X3 ...

你仔仔好叻啊,講得咁清楚,我個仔話有題過河題,但問題點問佢講左我都唔明!
Ο+ Ο+△=△○ 問 △=? Ο=?
2010+2010-2010+2010-2010+2010-2010=?
11.16.22.29.(  ).46.56.67
數圓圈題,有10個用10個圓形組成的箭嘴,數下有幾多個圓形。
呢幾題今日先問佢唔知有冇記錯
2004+2004-2004+2004-2004+2004=?呢題系小一題

作者: kittylam    時間: 10-1-25 17:42

原帖由 lks050526 於 10-1-25 16:59 發表
另我打電話問左
4月4日會係深圳比賽...你地去唔去呀
上大陸有D怕怕,我同兩個仔仔都冇回鄉證!
作者: cutekiddy    時間: 10-1-25 18:48

我問阿仔問題,佢話o甘耐点記得,叫我唔好問!

我打電話去問又話幼稚園組未決定有無決賽噃!

就算有都唔知去唔去,阿仔仲未有回鄉証,因為上面真係好恐怖!
作者: beryl88318    時間: 10-1-26 17:09

作者: kittylam    時間: 10-1-26 18:15

原帖由 beryl88318 於 10-1-26 17:09 發表
仔仔攞到一等, 但係家長提名, 學校唔會記入成績表

如果是學校提名就有?
我今日同老師講左,老師叫我聽日印個比賽名同網頁給佢!
作者: kittylam    時間: 10-1-26 18:16

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 18:48 發表
我問阿仔問題,佢話o甘耐点記得,叫我唔好問!

我打電話去問又話幼稚園組未決定有無決賽噃!

就算有都唔知去唔去,阿仔仲未有回鄉証,因為上面真係好恐怖! ...

你仔仔講野都幾叻下,好好笑!
如果決賽在香港就好啦。
作者: 一家的太陽    時間: 10-1-26 21:53

唔駛唔開心, [華夏盃]主辦者遲點會派證書給你,
勁過記入學校張成績表.
原帖由 beryl88318 於 10-1-26 17:09 發表
仔仔攞到一等, 但係家長提名, 學校唔會記入成績表

作者: kittylam    時間: 10-1-27 00:07

原帖由 silvia_ng 於 10-1-25 14:58 發表

小一總人數399你仔仔排21,好叻咖啦冇學過都贏左好多人!
作者: claudiaho    時間: 10-1-27 09:31

咁想請問排名是否計分算數高低咁排?

又想請問係咪個個都有得去決賽呢 ?? 如是的話, 咪好大陣象 ??

作者: kittylam    時間: 10-1-27 10:39

原帖由 claudiaho 於 10-1-27 09:31 發表
咁想請問排名是否計分算數高低咁排?

又想請問係咪個個都有得去決賽呢 ?? 如是的話, 咪好大陣象 ??

以總分來排個人成績,同分時以年紀較小者為勝。
聽聞決賽系要給錢的仲收得好貴下。
作者: lks050526    時間: 10-1-27 10:48

作者: kittylam    時間: 10-1-27 10:57

原帖由 lks050526 於 10-1-27 10:48 發表
我都覺得勁過記入學校張成績表

我都有叫亞仔同學校講.....因為係學校比form 我地的
咁校長叫亞仔copy 張證書回學校
哈哈.亞仔個老師仲送左份小禮物比佢...佢不知幾開心
仲同我講要比賽多d

...

特等獎可能有獎盃咖!
作者: silvia_ng    時間: 10-1-27 11:39

原帖由 kittylam 於 10-1-27 00:07 發表

小一總人數399你仔仔排21,好叻咖啦冇學過都贏左好多人!

呀....佢好彩je.... 我唸出呢個list, 每個等級既排名, 應該唔會有分別架....應該排名不分先後...

我尋日都有問過佢地, 佢話
1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全體參賽人數大約有3x%既人得獎
3. 去決賽係特/一/二/三都可以去深圳比賽, 即日來回。(不過我冇問幾多錢)
4. 如決賽又可以得獎的話, 就可以參加總決賽。

報告完畢!
作者: lks050526    時間: 10-1-27 12:46

作者: kittylam    時間: 10-1-27 13:03

我估有咋,睇完2009年個頒獎禮,應該狀元先有盃。
http://www.21mstar.com/HTML/9759.html
作者: lks050526    時間: 10-1-27 13:52

作者: claudiaho    時間: 10-1-27 13:56

資料好詳盡呀, 唔該哂 !

不過都好似聽聞過話都幾貴, 又要睇吓我家小姐同少爺時間可唔可行, 到時睇吓點囉 !

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 11:39 發表

呀....佢好彩je.... 我唸出呢個list, 每個等級既排名, 應該唔會有分別架....應該排名不分先後...

1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全 ...

作者: kittylam    時間: 10-1-27 14:14

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 11:39 發表

1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全 ...

佢的報名表格有寫排名辦法的,呢個數咪小一都有成千人去比賽
作者: kittylam    時間: 10-1-27 14:15

原帖由 lks050526 於 10-1-27 13:52 發表
狀元means 全香港第一名嗎???

作者: silvia_ng    時間: 10-1-27 14:18

原帖由 claudiaho 於 10-1-27 13:56 發表
資料好詳盡呀, 唔該哂 !

不過都好似聽聞過話都幾貴, 又要睇吓我家小姐同少爺時間可唔可行, 到時睇吓點囉 !

我之前果晚都要同爸爸拍拖睇big 4演唱會 唔知得唔得閒同佢上大陸喎!
(仲有唔知幾錢都係一個main concern!!!!)
作者: silvia_ng    時間: 10-1-27 14:20

原帖由 kittylam 於 10-1-27 14:14 發表

佢的報名表格有寫排名辦法的,呢個數咪小一都有成千人去比賽

呀....我一d都冇留意喎...
不過我上次都有打比個fd, 佢又係小一, 但係我地d課室分開得好遠, 都冇辦法搵到佢, 咁我地都估應該有好多班小一呢....(我係bc, 但佢要落到下面)
作者: kittylam    時間: 10-1-27 14:33

我仔仔系A206
作者: Mrs.Yellow    時間: 10-1-29 12:00

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 14:18 發表
唔知幾錢都係一個main concern!!!!

之前收一個學生加一個大人$1,7xx, 一定要大人陪同, 上午比賽, 下午參觀活動, 真係幾貴!

我都想知有無家長參加過深圳的決賽可比D意見,值得去嗎?
作者: 雪文    時間: 10-1-29 12:18

Hello,大家好 !

我對仔女三等獎only.  你哋小朋友好叻呀.

$17xx去深圳仲要即日來回, 太貴了掛.

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-1-29 12:00 發表

之前收一個學生加一個大人$1,7xx, 一定要大人陪同, 上午比賽, 下午參觀活動, 真係幾貴!

我都想知有無家長參加過深圳的決賽可比D意見,值得去嗎? ...

作者: 雪文    時間: 10-1-29 12:19

好似我女都係 206

原帖由 kittylam 於 10-1-27 14:33 發表
我仔仔系A206

作者: kittylam    時間: 10-1-29 13:54

原帖由 雪文 於 10-1-29 12:19 發表
好似我女都係 206

你囡囡也是小一?
作者: Mrs.Yellow    時間: 10-1-29 14:49

之前港澳盃我小朋友得銅獎都有收信去深圳比賽,我見幾貴所以無去。
其實值得去嗎?有無家長去過可比些意見?

作者: kittylam    時間: 10-1-29 18:54

我想知決賽贏左會點 ,呢個價錢實在太貴啦。
作者: kikispider    時間: 10-1-31 13:00

作者: kittylam    時間: 10-2-1 00:16

原帖由 kikispider 於 10-1-31 13:00 發表
Kittylam,

I can't find the fee in the web-site.  Could you mind tell me the fee? and where do you get those information?

網頁冇講,我是看見樓上講兩個人一日來回要$17XX覺得好貴。。我表達得唔好另你誤會左....sorry
作者: 雪文    時間: 10-2-2 10:04

各位早晨 !

哎呀, 睇怕我記錯啦, 我囡小二.

原帖由 kittylam 於 10-1-29 13:54 發表

你囡囡也是小一?

作者: VeryHappyMum    時間: 10-2-2 21:23

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 14:18 發表

我之前果晚都要同爸爸拍拖睇big 4演唱會 唔知得唔得閒同佢上大陸喎!

你就好啦,我買唔到飛呀,.... 嗚嗚....
作者: silvia_ng    時間: 10-2-3 10:41

原帖由 VeryHappyMum 於 10-2-2 21:23 發表

你就好啦,我買唔到飛呀,.... 嗚嗚....

big 4應該係3月11號睇, 4月3應該係睇eason 呢期太多正野睇, 冇得理d細路添
作者: VeryHappyMum    時間: 10-2-3 18:43

原帖由 silvia_ng 於 10-2-3 10:41 發表

...... 呢期太多正野睇, 冇得理d細路添

照顧兒女又豈能有絲毫鬆懈,你咁忙不如讓兩張 big 4 出嚟,等我呢個心力交瘁的媽媽可以抖抖氣.....
作者: ch    時間: 10-2-4 09:15

作者: kittylam    時間: 10-2-4 13:24

原帖由 ch 於 10-2-4 09:15 發表
Hi

上年去左1次,勁差,仔仔話以後唔使指意再叫佢去

首先,等左好耐先上到大會架車,

跟住,架車去到考場附近就叫d細路自己落車(街邊),大人跟車去書城,上年我仔小五,我都好擔心,唔好講話再細d嗰d,好鬼擔心少咁個細路都 ...

多謝你的分享,我仔仔特等獎第三我真喺心思思想去,但一直都好擔心大陸D拐帶問題 ,經你的經驗我一定唔會去,諗都唔使諗。
作者: kittylam    時間: 10-2-4 13:25

原帖由 雪文 於 10-2-2 10:04 發表
各位早晨 !

哎呀, 睇怕我記錯啦, 我囡小二.
明白。
作者: fulltimemom    時間: 10-2-5 14:17

I also had the experience last year.  I thought it was too expensive (can't remember the exact price, but $880 each person looks about right, minimum 2 people) and I called them and asked if I can go by myself to Shenzhen and take the examination and not join the "sightseeing" activities.  They said that's fine if I wanted to go by myself, but I still have to pay the full amount.  I think they are just out there to make money through all these competitions.

And if you are "lucky" enough to get a prize from this competition, they still have another final after that, and I don't know how much you have to pay for that.....
作者: kittylam    時間: 10-2-6 12:02

原帖由 fulltimemom 於 10-2-5 14:17 發表
I also had the experience last year.  I thought it was too expensive (can't remember the exact price, but $880 each person looks about right, minimum 2 people) and I called them and asked if I can go  ...

多謝你的分享 ,我同先生商量過決定唔去啦,我的小朋友太細了!
作者: Mrs.Yellow    時間: 10-2-9 13:39

thank you ch and fulltimemom.
作者: silvia_ng    時間: 10-2-17 19:50

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-2-9 13:39 發表
thank you ch and fulltimemom.

今日收到信啦, 今年都係880蚊一位喎....

mrs. yellow,
你會去嗎?
作者: 雪文    時間: 10-2-18 09:53

各位早晨 !  恭喜發財

我哋都決定唔參加決賽囉, 明年亞仔小五再唸.

如有人去的話, 返來請報料.
作者: beryl88318    時間: 10-2-20 10:50

作者: maglam1985    時間: 10-2-23 08:25

原帖由 fulltimemom 於 10-2-5 14:17 發表
I also had the experience last year.  I thought it was too expensive (can't remember the exact price, but $880 each person looks about right, minimum 2 people) and I called them and asked if I can go  ...

我覺得佢哋搶錢!我個仔有參加比賽, 無參加乜乜培訓班同去大陸比賽。
就睇佢連幼兒都唔放過就知。以前都無幼稚園比賽, 其我覺得幼稚園至小一或小二, 考倒啲乜呀? 好多連文字都未搞得掂, 又未開竅。

個人愚見: 小三開始先讀奧數都比較好, 另要視乎仔女嘅興趣, 冇興趣好唔好逼, 逼咗會有反效果。
作者: kittylam    時間: 10-2-23 11:04

我都覺得佢地好搶錢,我都冇報過佢D培訓班,不過你話小一小二考唔到D乜咁就唔一定,因為仔仔考完講D題目出來有D我都唔識,但佢就識。
我都好同意以興趣為先,唔好為左滿足大人去逼小朋友學!
作者: silvia_ng    時間: 10-2-23 22:03

我同爸爸傾完, 都係唔去啦。希望決定去既bk友"s小朋友可以獲得好成績!
作者: 一家的太陽    時間: 10-2-24 11:16

阿仔都參加咗幾年比賽,但從未參加過深圳嘅決賽.
有好強烈嘅搶錢feeling.
今年得知有增多幼稚園組別,第一嘅反應就係「大小通吃」.

原帖由 maglam1985 於 10-2-23 08:25 發表

我覺得佢哋搶錢!我個仔有參加比賽, 無參加乜乜培訓班同去大陸比賽。
就睇佢連幼兒都唔放過就知。以前都無幼稚園比賽, 其我覺得幼稚園至小一或小二, 考倒啲乜呀? 好多連文字都未搞得掂, 又未開竅。

個人愚見: 小三 ...

作者: Ansonrubby    時間: 10-2-24 13:26

哇!好在看了這個分享!
咁交低個孩子比佢地(街邊),好危險wor, even比我自己帶入場,我都驚中途看走了眼唔見左個仔,我好多年沒北上了,沒什麼應變"驚驗"呀!

原帖由 ch 於 10-2-4 09:15 發表
Hi

上年去左1次,勁差,仔仔話以後唔使指意再叫佢去

首先,等左好耐先上到大會架車,

跟住,架車去到考場附近就叫d細路自己落車(街邊),大人跟車去書城,上年我仔小五,我都好擔心,唔好講話再細d嗰d,好鬼擔心少咁個細路都 ...

作者: EE0000    時間: 10-2-25 18:49

其實我覺得都幾搵$$, 培訓班+考試費, 我仔考完又話佢成績好, 叫佢再去深圳比賽, 又要$880@(大小同$), 大人一定跟去啦, 又千幾$!!  E+心大心細去唔去好???    

原帖由 ahpaahmi 於 09-11-2 09:38 發表
你小朋友幾歲?
請問你有冇報賽前培訓班?
知唔知係點?

作者: Mrs.Yellow    時間: 10-2-26 10:43

原帖由 beryl88318 於 10-2-20 10:50 發表
有人参加過港澳盃嗎. 深過華夏盃嗎.

朋友高小的仔仔讀緊hkmo,如無記錯佢提過港澳盃是淺過華夏盃的。

小兒去年參加港澳盃初賽,今年參加華夏盃初賽,不過我自己覺得好難比較,因可能去年無去培訓班今年有,所以今年的名次較去年的高。

作者: Mrs.Yellow    時間: 10-2-26 11:34

原帖由 silvia_ng 於 10-2-17 19:50 發表
今日收到信啦, 今年都係880蚊一位喎....
mrs. yellow, 你會去嗎?

Silvia,

今日至睇到你問我野.... 之前我都很有興趣去玩吓的,不過看過樓上的message都驚驚地,同埋好懷疑比賽的認受性,怕用左D時間同金錢去得到D無人承認的證書or獎狀。
(請大家都比D意見)

其實我覺得之前個賽前培訓班教得幾好,如小朋友對數學有興趣,真係可以學到D野的。3個小時D細路都5會悶,亞仔讀得好開心,不過朋友的女就唔多like, 真要看自己細路的興趣。亞仔在培訓班學到野又開心,初賽的成績又比到他對數學的信心,我都算賺咗了。
作者: silvia_ng    時間: 10-2-28 14:31

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-2-26 11:34 發表

Silvia,

今日至睇到你問我野.... 之前我都很有興趣去玩吓的,不過看過樓上的message都驚驚地,同埋好懷疑比賽的認受性,怕用左D時間同金錢去得到D無人承認的證書or獎狀。
(請大家都比D意見)

其實我覺得之前個賽前培訓班教 ...

我尋日同d朋友傾開, 仍地話其他比賽都係咁上下價錢喎, 叫我當同佢join個day tour, 見識下囉。而家又攪到我十五十六(因為其中一個朋友係數學老師黎架)
但我仔之前冇上過培訓班, 又未學過, 睇黎都係陪跑居多...哈哈哈!
作者: beryl88318    時間: 10-3-24 20:16

作者: chinyyjudy    時間: 10-3-25 14:18

我問過奧數協會佢地話要5-6月份先出到獎狀, 好彩亞仔學校安排把成績結果加到成績表內, 所以趕得及用來In中學, 真好!
作者: Chanv    時間: 10-3-27 00:01

舊年大約一個月就出到獎狀,而獎牌就即日有.
作者: LittleKidult    時間: 10-3-28 01:26

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100326&sec_id=4104&art_id=13862072
作者: kittylock    時間: 10-3-28 14:43

蘋果日報-2010-03-26

規定必須跟團 一天收 880元
華夏盃奧數賽被轟團費過高

不少教育機構開辦學術課程及舉辦比賽,讓學生考取證書及爭取獲獎機會,受不少家長追捧,學術也變得十分商業化。有小學六年級學生家長反映,兒子獲邀請到深圳參加一個數學奧林匹克比賽,惟必須參與香港協辦機構安排的指定旅行團前往,一天行程每位收 880元,家長必須陪同參與,質疑收費過高。
讀者陳先生(化名)夫婦來自基層家庭, 11歲兒子自幼喜愛數學,今年初在「華夏盃」全國中小學數學奧林匹克比賽香港區初賽中獲獎,早前收到協辦機構香港數學奧林匹克協會信件,邀請兒子參加 4月 4日在深圳舉行的決賽,「邀請信附隨一張旅行團行程表,如果參加比賽就一定要參加,但係團費好貴,去深圳一日,一個人收成 880蚊,好離譜!」陳先生指信中沒有交代比賽地點,他向該會查詢,職員回覆不可自行赴賽。
根據陳先生提供的信函及旅行團資料,報名學生可獲該會資助參加是次比賽的考試費,惟信中沒提及費用多少,而一天遊行程包括專車接送、午餐及兩小時深圳市觀光,但沒列出比賽地點,此外隨函附該會於 4月 2日舉辦的一天特訓班,收費 580元。陳先生質疑有人看準父母望子成龍的心態,製造商業活動。
根據該會網頁資料,該會於 03年創辦及註冊為非牟利團體,開辦數學奧林匹克課程,並與內地教育機構合辦奧數比賽。

初賽逾七千人得獎

該會公佈本屆「華夏盃」奧數香港區初賽得獎學生名單,級別由幼稚園至中二共九級,每級分設全港第一名(特等)、特等獎、一等獎、二等獎或三等獎,每個獎項獲獎又不止一人;記者計算過得獎學生名單,竟逾 7,000人。
本報曾聯絡香港數學奧林匹克協會回應上述投訴,並查詢是否內地主辦單位規定本港參賽學生必須參與該指定旅行團,以及參加學生可否自行赴考等,至截稿前未有回覆。記者曾以家長身份致電該會,接電話職員表示必須透過該會報團才可參加比賽, 880元費用已包括比賽所需費用,行程由旅行社負責,不用付小費,該會則負責比賽部份。
檔案編號: 0304042

讀好書重要過攞證書

教育評議會副主席何漢權認為香港往深圳的路程很短,成本有限, 880元收費並不合理。他又批評,坊間不少教育機構藉學術包裝成賺錢工具,「家長唔好錯誤理解中學收生制度,攞好多證書,以為可以提高子女升學叫價能力,其實係揠苗助長,最重要係實實在在幫助子女提高學術方面嘅知識。」
理工大學應用社會科學系講師崔日雄指出,近年中港兩地教育機構開辦奧數課程及舉行比賽成風,很多家長盲目追捧,他奉勸家長不應抱「人有我有」的心態,與其用錢買證書,不如鼓勵子女把書讀好更為實際。

作者: lks050526    時間: 10-3-29 17:14

作者: 早教媽媽    時間: 10-3-29 21:29

原帖由 kittylock 於 10-3-28 14:43 發表
蘋果日報-2010-03-26

每級分設全港第一名(特等)、特等獎、一等獎、二等獎或三等獎,每個獎項獲獎又不止一人;記者計算過得獎學生名單,竟逾 7,000人。

成7000人有份, 如果有1000 肯去, 1000 * $880 = $880, 000, 都真係一門賺錢的行業.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5