用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 怎樣可以提升學習興趣?
go

怎樣可以提升學習興趣? [複製鏈接]

S位老師話我個仔對學習毫無興趣
好懶用手做野
只係玩大肌肉活動時最積極

做個別訓練時一係"闊佬懶理" 一係"打喊路" 一係"哼歌+四維望"

已經咩野都遲過人, 重係咁我都唔知點算
   0    0    0    0

你小朋友幾大?我兒3歲,與你小朋友一樣,常常遊戲人間,甚麼都愛理不理,最愛就是玩,跑,跳,我都無辦法,他有自閉症,現階段仍是跟人口水尾,我都好煩!!!!!!!

我個仔4歲啦
佢對自己好有"設身關係"既人同事就好主動積極主.
其他事都係愛理不理, 冇咩所謂.
我仔暫時都係"自閉傾向"+'發展遲緩"
你仔讀緊S位嗎?

原帖由 wmlmama 於 10-5-2 16:00 發表
你小朋友幾大?我兒3歲,與你小朋友一樣,常常遊戲人間,甚麼都愛理不理,最愛就是玩,跑,跳,我都無辦法,他有自閉症,現階段仍是跟人口水尾,我都好煩!!!!!!!

我兒剛被派往粉嶺祥華幼兒中心,你兒子說話方面怎麼樣?我很擔心小兒一世都只會跟人口水尾.

我囡囡細D,兩歲半。佢連跟口水尾都不願;返咗3個月私人S位,冇以前噤扎扎跳,上PST時都尚可,但上ST就游手好閒,情願冇得玩都唔跟住講,但又唔會同ST作對,好似知角道Heah夠半個鐘一定會放監咁,9月返I位,唔知佢會点添!

原帖由 owl_2046 於 10-5-1 22:55 發表
S位老師話我個仔對學習毫無興趣
好懶用手做野
只係玩大肌肉活動時最積極

做個別訓練時一係"闊佬懶理" 一係"打喊路" 一係"哼歌+四維望"

已經咩野都遲過人, 重係咁我都唔知點算:tooco ...

你可以試吓將啲訓練重新設計,將其他訓練同大肌訓練合而為一,可能佢無咁悶會好啲。

佢就係唔鐘意安坐做野先C.
如加埋大肌真係唔想佢"旭"都唔得

原帖由 rain75 於 10-5-5 22:29 發表

你可以試吓將啲訓練重新設計,將其他訓練同大肌訓練合而為一,可能佢無咁悶會好啲。

點解唔返S位?
以你囡囡情況好似S位0岩D喎.
"游手好閒"實在太貼切, 我個仔都係一樣.
唉............都唔知點好..........

原帖由 muimui5 於 10-5-3 15:08 發表
我囡囡細D,兩歲半。佢連跟口水尾都不願;返咗3個月私人S位,冇以前噤扎扎跳,上PST時都尚可,但上ST就游手好閒,情願冇得玩都唔跟住講,但又唔會同ST作對,好似知角道Heah夠半個鐘一定會放監咁,9月返I位,唔知佢會点添! ...

我個仔唔係太主動跟"口水尾"
除非叫佢跟住講, 但事實上有D音係發唔到.
由其"豬" "知" 呢D發音.
要食野OR睇VCD時最主動開口.
排協康私人ST都要半年, 但都排緊.
好在係協康S位讀緊, 每月2堂"單對單"ST半個鐘+每月4當小組ST 45分鐘, 算係好多.

原帖由 wmlmama 於 10-5-2 22:40 發表
我兒剛被派往粉嶺祥華幼兒中心,你兒子說話方面怎麼樣?我很擔心小兒一世都只會跟人口水尾.
‹ 上一主題|下一主題