用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區高主教書院?
go

中西區高主教書院?

請問各位家長比D意見講吓高主教書院,如校風、學業成績等,屬於甚麼Banding?去年剛剛開始收女生,是否削弱了男生入去的位呢?是否有扣門位?

有四班 (全部都是英文班)band 1, 有叩門位 (少﹐一定要看成績) ﹐通識 (中四開始教﹐比學生自行選用中文上課或英文上課)﹐這是我所知的。

Thank you! 多問一些,D學生乖唔乖嫁?小學有幾多個入返中學呢?

如果我無記錯舊年有九十幾個入番自己中學﹐band 2個班(因為無分頭或尾:我指大抽獎)有一些是博回入中學部的﹐今年就唔知。因為所有傳統英中一定要keep住成績﹐所以大家會睇到有一大部份學校都唔要行一條龍就是這個原因﹐除非轉直資。
但以我所知就算小學部的band 2 (頭或中間)學生成績都好過出面band 1生﹐所以派到入中學部暑期的預備班大多是外校生上的(小學部只有小部份可能要上)﹐希望幫助他們接到用英文上課。就算聖約瑟中學都主張收回自己小學部的band 2生(因為真係睇到校外生的差距)
只於乖唔乖真係好難答﹐因為小學部都有小部份小朋友唔係好乖(我指比較多咀)﹐但他們成績不差呢﹗上番小學部都有機會的﹐而外校生我就唔清楚囉﹗
老實講無論一條龍或有直屬中學的小學﹐真係每年都有壓力的﹐成績唔達是不可升班的﹐唔同津小最多得一﹑二個可留班。
可能比較長氣﹐唔好意思

唔會,真多謝您的寶貴資料,讓我了解多D這間學校,如果小兒升中派位不好的話,我想到這校扣門。想再問吓高主教小學是否英小呢?

小學部唔屬英小﹐但英文就教快半年(高年班英文故事書係用oxford出版的﹐現在的初小我就不太清楚)﹐常識有中文和英文(程度比較深﹐但真係學到好多英文﹐我個仔話作文幾有用)每様三本(大約)。數學有一本英文作業要做﹐大約前一﹑二年小一巳經開始用普通話教中文呢?
其實好多中學到f2都有少量收生位(包括英中呀)﹐教署通常衹管f1學生人數﹐如果真係唔好彩派唔到好﹐只要在這一年考到好好成績﹐都可試叩心目中的中學的。
因為我真的見過有一位小朋友﹐升唔番中學部(因為抽唔到靚number﹐而派咗去一間中中的band 2學校﹐佢在這一年好努力考到全級十名之內﹐拿着這成績回中學部叩f2位﹐最後收番佢呀﹗

中學是不是政府資助,不用交學費?

yes , 不過津貼都好似要交堂費的(睇番中學概覽)但好平

原帖由 Irene_BB 於 10-5-17 11:34 發表
小學部唔屬英小﹐但英文就教快半年(高年班英文故事書係用oxford出版的﹐現在的初小我就不太清楚)﹐常識有中文和英文(程度比較深﹐但真係學到好多英文﹐我個仔話作文幾有用)每様三本(大約)。數學有一本英文作業要做﹐大約前一﹑二年 ...

點解話小學部唔屬英小 ?