用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每逢考試臨近我都..........
go

每逢考試臨近我都.......... [複製鏈接]

好大壓力,瞓又瞓得唔好 恰埋眼腦裏面全部都係亞仔考試範圍。我都想自己放鬆啲,唔想俾亞仔感到太大壓力,但好難控制
我覺得請返唻啲補習老師都幫唔到D乜,有時解題,補習講好多次佢都唔明 真係要我呢個亞媽去諗辦法,用佢會明嘅方法舉例佢先識做。
不過亞仔今年小四嘞!開始超出我能力範圍,連自己都唔識,不得不放手俾補習教,但其他科我仍然可以教到嘅,我都會盡我能力去同佢温。
我都唔明 明明做咗好多練習啦!點解次次成績都唔理想,係咪温習方法出咗問題呢?個個補習俾練習亞仔做,都話佢ok、佢識、佢明喎!但派卷返唻又係錯 加上個衰仔成日都冇心機補習,唔係坐唔定就恰眼瞓,做功課粗心大意,連好簡單嘅加减數都計錯
我真係唔識教,明年要呈分嘞 我都唔知重可以做D乜幫到個仔,真係好厭倦吵吵吵鬧鬧
   0    0    0    0

原帖由 祖明 於 10-6-2 15:36 發表
好大壓力,瞓又瞓得唔好 恰埋眼腦裏面全部都係亞仔考試範圍。我都想自己放鬆啲,唔想俾亞仔感到太大壓力,但好難控制
我覺得請返唻啲補習老師都幫唔到D乜,有時解題,補習講好多次佢都唔明 真係要我呢 ...

HI,

我仔都係P.4, 身同感受.

當我嬲到差唔多爆炸個陣,我會諗吓佢 d 好嘢,望吓佢送比我 d 手工同畫。  問題冇解決,但情緒舒緩咗,望吓自己,以前都冇人教架啦,咪又係一條好漢, ...... 唔好鬧佢咁多喇,依家 d 細路好似越鬧越唔識驚。   努力.....

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-2 17:34 發表
當我嬲到差唔多爆炸個陣,我會諗吓佢 d 好嘢,望吓佢送比我 d 手工同畫。  問題冇解決,但情緒舒緩咗,望吓自己,以前都冇人教架啦,咪又係一條好漢, ...... 唔好鬧佢咁多喇,依家 d 細路好似越鬧越唔識驚。   努力..... ...

佢唔係唔識驚,但只會驚一陣咁大把 鬧緊嗰陣咪眼紅紅、楚楚可憐個樣望住你囉 轉頭咪乜都唔記得剩係識玩 問返佢記唔記得頭先媽咪鬧你乜嘢,仲大大聲答"記得"
有時都唔想咁火滾 但噚日明明教識咗佢,叫佢要記實啲重點 今日再俾返佢重做,又係錯重覆嘅嘢,玩陀螺叫咩名又記得,重要嘅又唔見佢咁熟

我個仔同你果個係咪twins 來o架...exactly 一樣呀...( 都係P.4 ), 我真係投哂降囉 !
阿媽

原帖由 祖明 於 10-6-2 15:36 發表
我覺得請返唻啲補習老師都幫唔到D乜,有時解題,補習講好多次佢都唔明 真係要我呢 ...

祖明, 我都感受到你既壓力, 我同樣地都覺得考試日子越迫近, 我就成日滿腦子都係考試範圍, 成日諗我可以整d咩練習佢亞仔.

究竟係咪男仔就係咁....

大家都要努力呀!

原帖由 loklok0104 於 10-6-2 22:47 發表

祖明, 我都感受到你既壓力, 我同樣地都覺得考試日子越迫近, 我就成日滿腦子都係考試範圍, 成日諗我可以整d咩練習佢亞仔.

大家都要努力呀! ...

我只希望唔好再比考試範圍以外的功課了!停一停讓孩子作最後温習,考好升班試!

原帖由 loklok0104 於 10-6-2 22:47 發表

大家都要努力呀! ...

我咪又係咁鬼樣!一收到考試範圍,就日日喺度左鬥右鬥,嗱住D課本、作業、工作紙一枱都係,睇完又睇、改完又改.....有乜辦法個思維可以停落唻吖,今年我重要鬥埋細佬嗰份呀

醒目開學勳章

原帖由 祖明 於 10-6-3 00:17 發表

我咪又係咁鬼樣!一收到考試範圍,就日日喺度左鬥右鬥,嗱住D課本、作業、工作紙一枱都係,睇完又睇、改完又改.....有乜辦法個思維可以停落唻吖,今年我重要鬥埋細佬嗰份呀 ...

我囝囝又係p.4 , 同你囝囝的情況一樣
囡囡p.1 比哥哥好好多, 肯自已溫習 , 不用太粗心

我唸每個小朋友都有呢D問題出現. 我唯有得閒睇下書來舒解下自己, 自己情緒好D, 小朋友都會感覺好D, 咁氣氛好D, 咪學野吸收快D囉!

最近睇到D文章又幾好...重點都讓我分享一下:

1. 佢話同小朋友做功課或温書時既過程中可能會有磨擦和駡, 但緊記要happy ending. 咁小朋友就唔會認為自己做咩都唔岩父母心意而失去自信.

2. 小朋友最大既缺點只不過是最小既優點!

我依家日日都係揸住呢兩個point來撐住自己. 係温書和做功課既時候, 唔好認唔住發脾氣. 我覺得對我來說是work work地架!

原帖由 bigfoothk 於 10-6-3 09:32 發表
不用擔心,我的孩子都是一樣,除非有上公x數,學y數等,至曾數學不曾計錯,升上小五後用代數,文字題到時大家分別不大,補習老師是否星期一至五都補習,應該不曾差的,因我都是一至五都要補,原因一樣加不想每天爭吵,我自己覺 ...

我已經換過好幾個導師啦!見唔啱或教得唔好我即換。
就係唔想每天打打鬧鬧、哭哭哭啼啼,所以一星期補三日隔日補,每堂個半鐘,考試測驗其間我會補密D。並要求補習老師每次唻都教返當日學校課堂教過嘅內容,跟得貼D就唔駛考試測驗時臨急抱佛腳,而小朋友亦輕鬆好多,而我亦準備咗好多練習,即使唔係日日做,但當有時間亦安排一、兩篇俾佢當温習。有時練習夾唔到課文,我自己亦會出題俾佢操。
但唔明就係 已經跟得咁貼,硬係好似重有好多窿窿要補咁 曾經深入考究個問題,得出以下幾點結論:
1.佢係年尾仔,足足比同年級同學細一年,所以吸收慢。
2.學習態度問題,經常心散、坐唔定,欠缺專注力。
其實佢不算太差,科科緊緊合格,最斃係呢D成績,如果科科唔合格,我大不了預算留班,打好底子再唻過,但依家留班又輪唔到佢,夾硬升上去又未必追得上,就算追到都好辛苦
其實每次角力完,除咗覺得身心疲累外更覺心痛 我心痛係因為咁細個小朋友已經要承受咁大壓力,連玩睇卡通嘅時間都冇,最不值嘅係(於小朋友方面)付出咗咁多,成效只係得咁少 只可嘆句香港教育就係咁辛苦!

Just a while I am also very frustrated because my son is only interested in watching TV.

Then a fight between us.

Suddenly, I told him I will cook one fish finger and 2 Mc Le Chicken - 100 tonight, and we become happy again.

Boys easily forget the bad things we do to him, hopefully. That is a gift of the boys.
Keep up!

And my tutor come six times a week starting 3 weeks before exam. And I find the university students not very useful. The primary school teacher tutor is the one who come for most of the time.

原帖由 祖明 於 10-6-3 15:45 發表

就係唔想每天打打鬧鬧、哭哭哭啼啼,所以一星期補三日隔日補,每堂個半鐘,考試測驗其間我會補密D。並要求補習老師每次唻都教返當日學校課堂教過嘅內容,跟得貼D就唔駛考試 ...

會唔會有時有D嘢"因加得減". 這話好像是鄧藹林對2仔當時角力的金句.
補課次數多, 小朋友反而唔用心去聽, 咁自然吸收唔倒. 老師有老師講, 小朋友有小朋友在點頭"明明明".呢??

如果認為補習後,成績都唔多滿意, 我會cut少d堂, 而加多d佢喜歡既活動, at least佢自己都有個happy life. 反正用咁多時間溫習都係平平成績, 不如花d時間去玩, 睇書, 可能會有意想不到的result.

就係唔想每天打打鬧鬧、哭哭哭啼啼,所以一星期補三日隔日補,每堂個半鐘,考試測驗其間我會補密D。並要求補習老師每次唻都教返當日學校課堂教過嘅內容,跟得貼D就唔駛考試 ...

其實是否佢間小學既 pressure 特別大呢 ?

原帖由 overview 於 10-6-3 19:56 發表
如果認為補習後,成績都唔多滿意, 我會cut少d堂, 而加多d佢喜歡既活動, at least佢自己都有個happy life. 反正用咁多時間溫習都係平平成績, 不如花d時間去玩, 睇書, 可能會有意想不到的result.

...

以前一星期補5日,但仍然係中游份子,所以由上年開以cut少2堂,唔駛補習嗰日,只要佢做完功課我就俾佢玩或睇電視休息吓
。星期六俾佢學自己鍾意嘅嘢,星期日就全日俾佢盡情玩,只係依家臨近考試先補多咗堂之嘛!考完之後我又會俾佢休息充電啦!

原帖由 祖明 於 10-6-3 22:31 發表

以前一星期補5日,但仍然係中游份子,所以由上年開以cut少2堂,唔駛補習嗰日,只要佢做完功課我就俾佢玩或睇電視休息吓
。星期六俾佢學自己鍾意嘅嘢,星期日就全日俾佢盡情玩,只係依家臨近考試先補多咗堂之嘛!考完之後我又會俾 ...

你囝囝補課是補哪科?? 是否數學?? 或是全科??

啱啱有小小經驗,當我比囡囡練習下補充時,頭兩篇還可以,但我覺得佢開始木木地,我即停。

所以會因加得減,太多練習會失去興趣,練習就是練習,係唔會學到知識,只可以當溫小小習,真正學習係要靠明白書本,提升的方法就係多閱讀,多出外見聞,多討論!
‹ 上一主題|下一主題