用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 藍田德田李兆強&德雅小學 ,你會點揀?? ...
go

藍田德田李兆強&德雅小學 ,你會點揀??

你會點揀?$$$不計,地點不計....好頭痛!
多謝晒!!

回覆 1# dora媽 的文章

I will sugguest 李兆強 law. I just worry not easy to achieve.

我樓上樓下幾個小朋友讀德雅, 我表妹是德雅小學老師, 如果唔計錢, 我會選德雅。

兩間都好深同谷, 兩間有些小朋友都好叻, 有些家長都好有心機教, 但相信德雅家長質素會高些。

個人見解。

原帖由 dora媽 於 10-6-5 12:06 發表
你會點揀?$$$不計,地點不計....好頭痛!
多謝晒!!

多謝你的回复!其實我心里已有答案!
原帖由 beywat496 於 10-6-5 22:49 發表
我樓上樓下幾個小朋友讀德雅, 我表妹是德雅小學老師, 如果唔計錢, 我會選德雅。

兩間都好深同谷, 兩間有些小朋友都好叻, 有些家長都好有心機教, 但相信德雅家長質素會高些。

個人見解。

...

dora媽你會選德雅?因我CASE同你一樣...好煩...MONDAY要交3300好肉赤...

原帖由 dora媽 於 10-6-5 23:44 發表
多謝你的回复!其實我心里已有答案!

lovebabyv,dora媽

lovebabyv,dora媽
HI, 我都考左德雅, 派位唔好, 所以唔駛唸, 星期一交錢LU.

原帖由 lovebabyv 於 10-6-6 00:19 發表
dora媽你會選德雅?因我CASE同你一樣...好煩...MONDAY要交3300好肉赤...
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

Hi KMY,
Me too. < 我都考左德雅, 派位唔好, 所以唔駛唸, 星期一交錢LU>
但你決定讀德雅未? 會不會叩其他學校門?

KMY, ELYSEMAMA,
我派左去李兆強呀...都開心既...不過我諗升中個區就好似嘛嘛地...E+都仲未知會唔會去交錢,因3300好肉赤...我都諗緊會唔會叩門呀...你地呢?

原帖由 elysemama 於 10-6-6 09:27 發表
Hi KMY,
Me too. < 我都考左德雅, 派位唔好, 所以唔駛唸, 星期一交錢LU>
但你決定讀德雅未? 會不會叩其他學校門?

回覆 2# KMY 的文章

我住48區,派到李兆強,虽則係48區好學校,但又唔係我杯茶,离我心目中都有點距离!所以多數都係放棄罢了,德雅照俾錢,等其它私校電話.

lovebabyv,你都係住48區的?
原帖由 lovebabyv 於 10-6-6 11:21 發表
我派左去李兆強呀...都開心既...不過我諗升中個區就好似嘛嘛地...E+都仲未知會唔會去交錢,因3300好肉赤...我都諗緊會唔會叩門呀...你地呢?

...

3300係肉赤!但係唔交,又冇咗机会!我現在等九龍塘宣道同德望電話.因小女係后備生,所以唔到9月開學,都末知结果.
祝 大家都好運啦.
原帖由 lovebabyv 於 10-6-6 11:21 發表

...

lovebabyv, dora媽,
我星朝一都會照交$3,300, 無計!! 派左第七志願, 都會試下去第一志願叩門, 但機會甚微--1/20. 小女都係宣道Waiting list.

原帖由 dora媽 於 10-6-6 11:35 發表
3300係肉赤!但係唔交,又冇咗机会!我現在等九龍塘宣道同德望電話.因小女係后備生,所以唔到9月開學,都末知结果.
祝 大家都好運啦.

elysemama
你去邊間叩門?第七志願係邊間?會唔會註冊?

原帖由 elysemama 於 10-6-6 12:02 發表
lovebabyv, dora媽,
我星朝一都會照交$3,300, 無計!! 派左第七志願, 都會試下去第一志願叩門, 但機會甚微--1/20. 小女都係宣道Waiting list.
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

91網--第七志願係救世軍田家炳, 不會註冊了.
第一志願係培基.

GH我都係WAITING WOW...

原帖由 dora媽 於 10-6-6 11:35 發表
祝 大家都好運啦.

原帖由 dora媽 於 10-6-6 11:26 發表
我住48區,派到李兆強,虽則係48區好學校,但又唔係我杯茶,离我心目中都有點距离!所以多數都係放棄罢了,德雅照俾錢,等其它私校電話.

dora媽

可唔可以講吓你心目中的距離是什麼呢?
同德雅比如何,
同宣道及德望比又如何?

我煩 宣道同李兆強, 因我仲有個細既跟尾!

宣道同李兆強?當然係宣道啦!論升中區,學朮,升英中比率,各樣啦!都好過李兆強(兩間都沒中學).
至于距离呢樣嘢,我首選都係私校,因為津校48區沒咩好架,同埋,我個人認為 家長的質素都係我考虛因素!
同宣道,德望都唔係同level
不喜勿扰!個人意見!
原帖由 ilym 於 10-6-7 10:27 發表

dora媽

可唔可以講吓你心目中的距離是什麼呢?
同德雅比如何,
同宣道及德望比又如何?

我煩 宣道同李兆強, 因我仲有個細既跟尾!

德雅 Of course, 除非你不能負擔學費!

德雅是私立名校, 出名校風好, 學生叻, 升中很好, 多英中名校, 但競爭十分大!!!!

而李兆強只是普通學校, 未能同德雅比吧!!!

如能負擔, 也能幸運地考到,一定是德雅

論課程德雅比較深,其實兩間都好谷,係小朋友角度都係會辛苦,如果你有信心小朋友由小一至小六都可以考好前名次的,咁李兆強派位都唔錯,如果唔係的話德雅有保障d。