用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010 小一適應班
go

2010 小一適應班

請問各位3星期長的小一適應班(趣味語文遊戲,美藝創作,律動)有無用 ? 好似同出便比錢的暑期興趣班差不多

咦,你最終決定讀宣小唔揀St.Mxxx喇?

原帖由 manling33 於 10-6-5 21:41 發表
請問各位3星期長的小一適應班(趣味語文遊戲,美藝創作,律動)有無用 ? 好似同出便比錢的暑期興趣班差不多

你講得啱,同出面差唔多,但係都會有中、英、數
worksheet,可以認識老師、新同學同埋學校環境,都ok o既,等小朋友適應吓第陣時啲環境嘛!

其實宣小神神祕祕,個網頁好多野都係 "Coming soon",對宣小所有的認識都是來自 baby-kingdom 的 post(傳聞),可能要去左暑假的家長會,了解多 d 才決定到。
以往其他級的插班生通常幾多個同埋來自甚麼小學來插班 ?
原帖由 haloha818 於 10-6-5 23:24 發表
咦,你最終決定讀宣小唔揀St.Mxxx喇?

原帖由 manling33 於 10-6-6 10:58 發表
其實宣小神神祕祕,個網頁好多野都係 "Coming soon",對宣小所有的認識都是來自 baby-kingdom 的 post(傳聞),可能要去左暑假的家長會,了解多 d 才決定到。
以往其他級的插班生通常幾多個同埋來自甚麼小學來插班 ?
...
其實你問得呢條問題,証明你就算揀咗St. Mxxx,你依然掛住宣小,咁點解唔直接揀宣小呢,以你所講亞囡咁自動自覺,讀宣小應該無問題,就算讀唔嚟的話或者想更上一層,憑宣小會轉到一啲好好o既津校同直資,前人例子:Maryknoll、喇沙、男拔、培英等,相反由津校轉過宣小,我唸難過由宣小轉出去囉,你試吓去Babykingdom個王國誌搵HY412 & ChiChiPaPa,對你會有多啲啟發!

Sorry,係培基不是培英

但亦有人話只聽過有宣小學生想插班入 St Mary, 從來無見過有 St MAry 學生想/成功插班讀宣小
見人話宣小競爭好大(相差一兩分就名次相差好多名),驚個女係壓力環境下發揮不到。
但讀女校,又驚她會被教導到好鵪鶉
大抽只放 st mary,因為 31 網無邊間學校看得上,本來想益下弟弟選循道,但去過個簡介會,非常街坊 feel,所以最後只考慮想比呀女有好 d 的教育機會才填 St Mary,我係自行分配 25 分都入唔到英文小學的 DPS,所以從無想過會甘煩要宣小/ST Mary 二選一
原帖由 haloha818 於 10-6-6 11:42 發表
其實你問得呢條問題,証明你就算揀咗St. Mxxx,你依然掛住宣小,咁點解唔直接揀宣小呢,以你所講亞囡咁自動自覺,讀宣小應該無問題,就算讀唔嚟的話或者想更上一層,憑宣小會轉到一啲好好o既津校同直資,前人例子:Maryknoll、喇沙、男 ...