用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網- 蕭漢森
go

91網- 蕭漢森

Hi,

請問有無人派到蕭漢森呀......希望大家以後多d交流下.

我都入左蕭漢森, 第三志願, 其實都係意料之內.

我鍾意蕭漢森有泳池, 升英中百份比唔錯, 環境清靜, 但又擔心果度既老師唔知會唔會好古舊思想, 同埋校車問題.

你住邊度呀.....我住博康, 我睇過佢校車路線圖.....好多地方都經...

原帖由 michellecheng06 於 10-6-5 18:57 發表
你住邊度呀.....我住博康, 我睇過佢校車路線圖.....好多地方都經...

我都係博康果頭呢, 邊度有得睇校車路線?

回覆 1# mingb 的文章

請問蕭小好D定培基好D?

當然培基啦, 第一志願都未必入到

原帖由 mchan 於 10-6-5 23:36 發表
:-)  :-P

蕭小前幾日先慶祝完三十週年

同阿女報到先。

原帖由 mchan 於 10-6-5 23:36 發表

咁要睇下邊方面了~

我搵左好多資料, 都搵唔到培基既中學派位資料, 而睇過唔少資料, 蕭漢森既成績係好似比較好, 好似呢條link咁:
http://www.getjetso.com/forum/thread-342313-1-1.html

蕭漢森08-09升中情況:
http://www.plkshs.edu.hk/08-09year_Studen_R.pdf

其實我唔係咁認識培基, 唔知點解咁多人選佢, 只係知佢多英文科目, 英文普遍較強, 這個要其他朋友補充了. 而蕭漢森, 一直是放二, 三, 四位志願的好學校, 個個都選哂兩間呂明才, 胡上, 培基, 朱正賢, 變成Band 1尾的蕭漢森冇乜人放第一吧.

我係校網搵到, 但唔記得了.....如果你地要, 我明天返工scan俾你地.

回覆 10# michellecheng06 的文章

我要呀PM我呀。唔該。但你地博康有冇選朱小呀>>>???

我無揀呀....佢只不過出名.....之前打電話去問下...d人好串架....真係當自己係band 1 學校禁....(主風都無佢禁串).....又多新移民......又多抄寫功課(傳統教學), 好谷d學生, 所以我唔buy. 博康村d人好多都揀佢, 係因為近屋企同歷史.   

<以前好唔等於現在都好>.

原帖由 michellecheng06 於 10-6-8 13:30 發表
我無揀呀....佢只不過出名.....之前打電話去問下...d人好串架....真係當自己係band 1 學校禁....(主風都無佢禁串).....又多新移民......又多抄寫功課(傳統教學), 好谷d學生, 所以我唔buy. 博康村d人好多都揀佢, 係因 ...

其實佢的確係band 1學校,唔係當架,沙田主風只係當年下午校,馬鞍山主風先係當年上午校,不過成績都只係普通,如果你去過馬鞍山主風,你會更加討厭,朱小都話成績好,佢成績又唔係突出,但仲要串十倍,唔係聽電話果個串,係校長同埋主任果d,識人在入面讀,小朋友有小小問題,佢地就打俾家長投訴,學校唔係教人既咩?

其實有一個好怪既現象,就係唔少人都會睇名,聖公會,循道就係好,相反保良局就被睇低,見到一d學校,什麼鄉事宗親會,龍崗之類似鄉下名既學校,都曾經上過全港100最佳小學或者傳媒報導過既好學校,但最後都發展到有傳被殺校既危機,實在好可惜.

朱小位於公屋區,但其實沙田舊村新移民唔係太多,不過就係因為佢個名唔靚,學校位置唔好,今日先有咁好既面試機會,看見叩門家長既質素,其實同其他小學差唔多.老實說,我都想知除左培基之外,有邊間唔多功課做,而家好多都講小一下學期教小二上學期既野,社會風氣係咁,我地係要無奈接受,唔谷上只有做落後既一群.