用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文/學林/數硏/奧數點選擇呢
go

公文/學林/數硏/奧數點選擇呢

若囝囝而家小一,純計算方面OK,但一到應用題可以做十題錯十題,錯得都幾離譜ga,專注力唔係咁好,理解能力都好差(包括中文),咁應該比佢學邊種呢?公文/學林/數硏/奧數,公文而家都學緊,但佢無應用題,不能解決現有問題,請各位媽咪比比意見,謝謝!

我仔仔在小二的時候應用題也是很差,我帶他去學(學林數學)很好。

回覆 2# abc... 的文章

多謝媽咪嘅回覆,其實囝囝所有有關中文嘅科目都唔得 (非常唔掂 -- 淨係靠英文拉分),包括中文同數學文字題同埋常識,但中默/中作/英文反而幾好,真係唔知佢咩問題...
另外,想問學林邊區學會好啲?

camum,

我囡囡之前的情形和你囝囝差不多, 她的理解能力不好。不但中文有影響, 就連對文字題理解也很差。 但不知是否大了些 (現在P2), 中文書看多了, 中文閱讀理解進步了不少。 但數學雖有進步仍是十分不小心。對於一些較為覆雜的題目 (比多少少嘢佢揀 / 轉多少少彎) 仍十分混亂。

比啲時間佢吧! 我諗會好些!

原帖由 camum 於 10-6-6 14:26 發表
多謝媽咪嘅回覆,其實囝囝所有有關中文嘅科目都唔得 (非常唔掂 -- 淨係靠英文拉分),包括中文同數學文字題同埋常識,但中默/中作/英文反而幾好,真係唔知佢咩問題...
另外,想問學林邊區學會好啲? ...