用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小學生是 ...?
go

宣小學生是 ...? [複製鏈接]

請問宣小多唔多大陸新移民或大陸落黎的有錢人 讀 ?
定係全部都係香港學生 ?
   0    0    0    0

May I ask why do u concern this?

b'cos I don't like my kid to be influenced by bad behaviours of kids from mainland china, such as impoliteness or "quick rich, new rich" behaviour.
I hope the school had screened during interview and the cohort of students is more homogenous, not as diversed as those allocated by the govt through lucky draw
原帖由 tonytiger 於 10-6-6 14:27 發表
May I ask why do u concern this?

我唸你唸多咗囉?Who know?就算俾你考到更好o既學校都會有機會架喇,如果女拔收咗你,跟住話俾你聽,坐喺隔離嗰個係新移民,咁你會唔會轉校唔讀女拔呀?你太睇少宣小學生o既德行喇,我唸如果你咁介意的話,全港津校都唔啱你心水。

家長請放心,宣小的學生頑皮極都布'限度,算有禮貌,而家長大部份都很互相幫助,你看看在Baby kingdom裹各家長的對答及feeling.  相信不是each 間學校可找得到的.

原帖由 haloha818 於 10-6-6 14:57 發表
我唸你唸多咗囉?Who know?就算俾你考到更好o既學校都會有機會架喇,如果女拔收咗你,跟住話俾你聽,坐喺隔離嗰個係新移民,咁你會唔會轉校唔讀女拔呀?你太睇少宣小學生o既德行喇,我唸如果你咁介意的話,全港津校都唔啱你心水。 ...

如果有呢類家長,都應該不喜歡留在宣小。宣小要求學生獨立,唔中意家長事事出頭。宣小課程緊湊,唔係單死讀書可得好成績。似乎樣樣都不是你指那種家長所喜歡。

睇黎你只可以選私校啦, 所有名津校因為係靠大抽獎, 都有可能係新移民既小朋友, 你咁咁介意就連maryknoll, La Salle果d咁既名校都唔岩你啦:tongue:

若果新移民對你有咁大影響, 最好唔好係香港, 每日有150個人嚟緊.

宣小對各方面都有要求, 我們有成績, 有音樂, 有體育, 仲有德行, 每年都有同學留班, 有轉校, 讀到六年級大部份都係精英, 唔係有錢就會入到宣小, 仲讀到畢業, 你理得人哋係咪新移民, 顧掂自己先講.

我們每年派位咁好, 你當啲中學直資校長盲咩.

MapleE:
好啱聽!好一句"顧掂自己先講啦"

相信正常考到宣小o既家長,都唔會好似佢咁!

我係今年宣小六年級同學既家長, 一直以來, 我都相信學校在品行方面既培育, 亦無擔心小女在校所結交既同學背景, 就算係新移民又如何? 都唔可以一竹竿打一船人, 反而唔係太認同呢位家長既憂慮. 在宣小讀書, 真係要好比心機至得. 而且, 唔通因為小朋友屋企有錢就可以考第一? 呢位家長似乎諗多左...

晞晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題