用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Pls comment 聖方濟洛英文小學和九龍塘官立小學 ...
go

Pls comment 聖方濟洛英文小學和九龍塘官立小學 [複製鏈接]

請給意見會選那一間?
   0    0    0    0

i will chose SFA

兩間都冇中學, 論程度應該SFA高d, 將來考中學著數d! 不過要有心理準備, SFA課程唔易呀!

原帖由 helencherry 於 10-6-6 18:26 發表
請給意見會選那一間?

唔駛講一定係 SFA

兩間的程度差好遠,九龍塘官立優勝的地方是免費!

原帖由 maylaimama 於 10-6-6 19:29 發表
唔駛講一定係 SFA
wbmom

九龍瑭官立中學派位好嗎?

請多啲人比意見,好頭痛,九龍瑭官立中學校網好過SFA深水宝校網,請比意見!

Do you want to try apply P2 at other school next year?  If so, SFA would give you more advantages than Kowloon Tong Govt.

我驚 SFA的深水宝中學校網派得唔好,因好多人都話九龍瑭中學校網好啲

我個女讀SFA, 佢的補習班都師話九官小D英文比SFA 低2年級喎, 我認為如你的小朋友既然SFA 收你的話, 而你的錢銀又不是問題, 便應選SFA, 不要浪費你的小朋友.  SFA 收的學生是有一定的水準.

請給意見

如果小朋友讀到書或受得壓力, SFA會岩佢, 而且係裡面讀者, 收近朱者赤之效. 否則, 九官係平平穩穩既小學, 優勢只不過係升中網較好.

其實應該參考一下兩間學校近年既升中結果, 比較一下兩者既分別, 因為你先最了解你的小朋友.

根本冇得比,SFA可能係全港最深的小學.
睇你小朋友,頂得順既駛乜驚中學校網,到時你鍾意邊間咪叩邊間囉.

但若頂唔順,............
無知是福

SFA可能係全港最深的小學, top one.sure

Could you give me some advice as both me and my husband are old boy/girl of 九龍塘官立小 (Net 41) and Henessary pm 官立小 (Net 12). I wonder if I choose which net for my son to study. Can you tell which school have more chance to go to English Secondary school ? Most people said Net 41 have more competition.

原帖由 fatanna123 於 10-6-7 01:36 發表
我個女讀SFA, 佢的補習班都師話九官小D英文比SFA 低2年級喎, 我認為如你的小朋友既然SFA 收你的話, 而你的錢銀又不是問題, 便應選SFA, 不要浪費你的小朋友.  SFA 收的學生是有一定的水準. ...

係呀, 我覺得雖然sfa 成日有考試, 但平時d功課真係唔多(起碼比KV 幼稚園少!).  我喜歡考試好過多功課, 抄書.  小朋友有時抄書都唔知自己抄什麼!

原帖由 fatanna123 於 10-6-8 11:41 發表
係呀, 我覺得雖然sfa 成日有考試, 但平時d功課真係唔多(起碼比KV 幼稚園少!).  我喜歡考試好過多功課, 抄書.  小朋友有時抄書都唔知自己抄什麼!

Are you sure?  KV homework is only 3 pieces a day and little more on Fridays.   Can be completed within 1 hour.

請給意見

Have you brought your child to visit the school environment?

When both schools are acceptable to you, perhaps you can ask your child to add some decision elements before you make decision -- school uniform, closeness to home....
‹ 上一主題|下一主題