用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 合一堂學校 合一堂學校
go

合一堂學校

我仔派到乙類第二志願合一堂學校,我自己就覺得ok,你們又覺得怎樣呢?請回覆,thanks.你們仔女又派到哪裡呢?

我都係派第二志願合一堂學校,亦都會入讀!

雖然我仔仔出年先派位,但之前做個資料搜集。合一堂雖不及福馬 和農官出名,但老師十分有愛心。而就我所見,啲學生行出來都正正經經,屬一間不錯的學校。 但程度就不知深不深喇??

合一堂學校

我個仔仔都是讀緊合一堂小一的,我覺得學校校風純樸,老師真的很細心和認真,放學後又有托管,可以做埋功課,回家後可以多些時間温習,而程度方面跟其他出名學校差不多,我出年細女都會入埋去讀呢?? 不用擔心啊!!

原帖由 姿國媽媽 於 6-6-2010 18:42 發表
我個仔仔都是讀緊合一堂小一的,我覺得學校校風純樸,老師真的很細心和認真,放學後又有托管,可以做埋功課,回家後可以多些時間温習,而程度方面跟其他出名學校差不多,我出年細女都會入埋去讀呢?? 不用擔心啊!! ...

聽完你咁講,我個心都定少少!

其實我都覺得合一堂學校都幾好,學校又夠大,老師又細心又有耐性,我有朋友個女都係呢間讀.因為我知道仔仔讀書中上,唔想佢讀名校而太大壓力,只要佢讀書讀得開心輕鬆就夠了,所以呢間學校我選第二志願.

cindy1016,

請問你知唔知合一堂升中派位情況呢?

Thanks !

原帖由 cindy1016 於 10-6-7 01:55 發表
其實我都覺得合一堂學校都幾好,學校又夠大,老師又細心又有耐性,我有朋友個女都係呢間讀.因為我知道仔仔讀書中上,唔想佢讀名校而太大壓力,只要佢讀書讀得開心輕鬆就夠了,所以呢間學校我選第二志願. ...

原帖由 Erco 於 10-6-7 08:33 發表
cindy1016,

請問你知唔知合一堂升中派位情況呢?

Thanks !

http://www.hycs.edu.hk/  入去八

我仔都派左合一堂,想問下係咪分新校和舊校,6年都不會轉ga
同埋今年係咪行小班,25人呢?

原帖由 姿國媽媽 於 10-6-6 18:42 發表
我個仔仔都是讀緊合一堂小一的,我覺得學校校風純樸,老師真的很細心和認真,放學後又有托管,可以做埋功課,回家後可以多些時間温習,而程度方面跟其他出名學校差不多,我出年細女都會入埋去讀呢?? 不用擔心啊!! ...

合一堂學校

一三五年級在舊校舍,二四六年級就在新校舍的,是的,是小班學校的,如人數太多,每班最多 26 人囉!!

原帖由 姿國媽媽 於 8-6-2010 00:00 發表
一三五年級在舊校舍,二四六年級就在新校舍的,是的,是小班學校的,如人數太多,每班最多 26 人囉!!

可否再透露下合一堂既好與壞??我住土瓜灣道果邊,有校車嗎?幾錢?功課多定少?會以成績分班嗎?托管係點托法?唔該唔該晒!

thank you
明白了

原帖由 姿國媽媽 於 10-6-8 00:00 發表

每朝我都見架車經北帝街,轉傲雲峰,再去海悅

原帖由 fannyyip0612 於 10-6-8 03:36 發表

可否再透露下合一堂既好與壞??我住土瓜灣道果邊,有校車嗎?幾錢?功課多定少?會以成績分班嗎?托管係點托法?唔該唔該晒!

合一堂學校

我覺得學校幾好啊!!  功課不算太多,平時大約有 5 - 7 樣左右,到考試時就 0 - 3 樣。每月 $300 托管費,可在 3:15 放學後留在學校做功課,有老師看管,有不明白老師會教導的,通常可以做完功課回家的,有時如果很早做完功課,托管班老師會幫小朋友温習,很好呢 ?
你住土瓜灣,我想應該有的,因每年會因應小朋友的住址,而安排這年的行車路線的,所以不用擔心呢 ?

我都是派往這間呀, 聽左好多人都讚, BUT 唔係名校黎, 同埋D學生個個都好開心, 家長又滿意, 如叩門FAIL (叩一間), I WILL BE GLAD ALSO

經過見到呢間學校都算好鬼大呀

有兩間校舍TIM, 今日去REGISTER, 都有6人黎叩門填FORM

其實只要仔仔讀書開心輕鬆就夠了,我唔想比太大壓力佢,所以選了中等,純樸的學校比佢,咁大家都唔駛太辛苦,只要係佢自己成績佳將來都可以升到好的中學的.

合一堂學校

你講得好對,小朋友能在輕鬆的環境下學習,真得很好呢??  自信心還增加不少呢!

校風純樸不要學壞,就已經足夠啦!!  名校都有人學壞和吸毒呢??