用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 獲派名校的家長發表下有乜秘訣及貼士??? ...
go

獲派名校的家長發表下有乜秘訣及貼士???

醒目開學勳章 王國長老

你講津校?
秘訣同貼士就係要將間名校擺第一lor.............講明大抽獎, 全部靠luck, 邊有秘訣同貼士架???
反而唔好彩第一志願唔中, 後尾果d志願點安排就好大影響, 如果太進取, 全部揀晒d勁料, 分分鐘第一唔同, 第2又係大熱無可能入....西下西下, 分分鐘唔知去左邊
原帖由 kcheng1328 於 10-6-6 12:42 PM 發表
獲派名校的家長發表下有乜秘訣及貼士???

各位前輩請多多指教,

就嚟到我架啦!

可pm我,

Thanks

我自己有兩方法但信不信由你,亦不是導人迷信,亦唔知關唔關事,只因仔女學校都ok亦想各父母及小朋友如願以賞及找到好學校才分享下.
1. 文武廟求文武二帝,但開頭求親簽都話唔得,但我個個星期都去一至兩次(為仔去了半年最後首輪入了,為女去左一年六月五日首志派了),由下下簽慢慢變上上簽真係好得意.
2. 日念夜念<凖提神咒>為小朋友加持智慧,又係好得意,我晚晚笑住訓,發好夢.
http://blog.udn.com/smartbsp/2142305
http://www.kunde.org.tw/kunde-08.htm

見人見智,笑我插我亦無妨.
無知是福

醒目開學勳章

,我鐘意呢個方法,我都係咁
我日求夜求,求天父比我入,終於...我得左喇~~~
感謝主
P.S同你有D唔同,我天主教

原帖由 brian61950 於 10-6-6 21:54 發表
我自己有兩方法但信不信由你,亦不是導人迷信,亦唔知關唔關事,只因仔女學校都ok亦想各父母及小朋友如願以賞及找到好學校才分享下.
1. 文武廟求文武二帝,但開頭求親簽都話唔得,但我個個星期都去一至兩次(為仔去了半年 ...

中過六合彩頭獎有乜秘訣?分享下好過啦。

做多d善事,保持慈悲的心,自然就會遠離惡事,中唔中六合彩冇乜所謂.

原帖由 lauerica 於 10-6-7 00:19 發表
中過六合彩頭獎有乜秘訣?分享下好過啦。
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-7 10:13 發表
做多d善事,保持慈悲的心,自然就會遠離惡事,中唔中六合彩冇乜所謂.

年中都做唔少。

講開我又係,當年在放榜前,我同小朋友都有去文武廟,不過去左一次,但冇救簽,只希望派到好學校..........結果係第一志願!

原帖由 brian61950 於 10-6-6 21:54 發表
1. 文武廟求文武二帝,但開頭求親簽都話唔得,但我個個星期都去一至兩次(為仔去了半年 ...

我都是用這個方法, 但只不過是同自己屋企神位講, 現兩個小朋友都是第一志願,好準

你唔好笑死我喇!  呢啲做法只係求心安理得, 自己呃自己, 唔該唔好導人迷信, 好多人就係俾迷信害死。如果個個去文武廟求神都靈, 咁邊個考第二三志願呀! 樓上有幾個家長話求完派第一志願, 梗係喇, 有成8成學生會派倒第一志願, 你梗如願以償。你試吓六年級BAND 3學生電腦派位時, 你揀BAND 1學校, 睇吓你可唔可以求神之後派倒BAND1學校?

讀書係靠自己努力,而唔係靠運氣,就算俾你入間名校,唔努力一樣死,相反,如果派間冇咁好嘅學校,如果肯努力,一樣可以成績好,想轉邊間都得,無謂信埋啲鬼神。我冇宗教同信任何鬼神,我個仔都一樣讀緊一間band1頭嘅學校。 

記得有個電台話有個學生17-8歲有精神病, 佢亞媽話俾鬼迷, 冇帶佢睇醫生, 結果越嚟越嚴重, 三年冇出門口, 好彩社工跟進, 勸佢睇醫生, 後來先好番。

好彩未瞓,今晚實發個大笑夢

佛經,我諗我有需要,先要自己心淨。

比較科學d既解釋係念力,當你許願時,空間中積存了這個念,再不斷去許願時,這個念就越來越大,大到對某件事作出一定影响.

又假設真有神或彿,衪們也只是會幫有付出過的人,我相信大懶蛇點求都冇用.

原帖由 maglam1985 於 10-6-8 00:03 發表

你唔好笑死我喇!  呢啲做法只係求心安理得, 自己呃自己, 唔該唔好導人迷信, 好多人就係俾迷信害死。如果個個去文武廟求神都靈, 咁邊個考第二三志願呀! 樓上有幾個家長話求完派第一志願, 梗係喇, 有成8成學生會派倒 ...
無知是福

原帖由 VKwan 於 10-6-8 02:15 發表
佛經,我諗我有需要,先要自己心淨。

我不是講風涼說話, 我囝囝雖然好幸運派左第一志願, 但大家記住, 派到入去只是第一步.  佢讀唔讀到, 以及家長要付出幾多, 真係仲係未知知數.

一切"煙" 知非福, 有時塞翁失馬, 亦可能係天意.

我個人覺得, 最主要搵到間校風好, 而成績中上既學校, 不一定要超級名校.

我睇電視, 見有d家長幼稚園已經用每月用一兩萬去train 個小朋友, 我真係睇到   , 我真自歎不如啦 !

8成好似係首3志願bor,唔係淨係第一志願。

原帖由 maglam1985 於 10-6-8 00:03 發表

你唔好笑死我喇!  呢啲做法只係求心安理得, 自己呃自己, 唔該唔好導人迷信, 好多人就係俾迷信害死。如果個個去文武廟求神都靈, 咁邊個考第二三志願呀! 樓上有幾個家長話求完派第一志願, 梗係喇, 有成8成學生會派倒 ...

原帖由 brian61950 於 10-6-8 08:40 發表
比較科學d既解釋係念力,當你許願時,空間中積存了這個念,再不斷去許願時,這個念就越來越大,大到對某件事作出一定影响.

又假設真有神或彿,衪們也只是會幫有付出過的人,我相信大懶蛇點求都冇用.

...
我有兩個迫切願望,
1.平衡自己情緒,對亞仔的成績不要到達苛求的地步。
2.想亞仔身心健康成長,勤力上進。
唔知應該點念經許願呢,尋晚我睇完都唔太明。請指教。

你可念3或10次然後+
本人xxx現念經迴去xxx,希望佢健康成長,勤力上進.
再+3x南無阿尼陀彿

原帖由 VKwan 於 10-6-8 10:15 發表
我有兩個迫切願望,
1.平衡自己情緒,對亞仔的成績不要到達苛求的地步。
2.想亞仔身心健康成長,勤力上進。
唔知應該點念經許願呢,尋晚我睇完都唔太明。請指教。 ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-8 12:30 發表
你可念3或10次然後+
再+3x南無阿尼陀彿
咁其實念邊包至真?第一定第二句?定一齊?

南無 颯哆喃 三藐三勃陀 俱胝南 怛姪他

唵 折隸 主隸 準提 娑婆訶

(南無 颯哆喃 三藐三勃陀 俱胝南 怛姪他

唵 折隸 主隸 準提 娑婆訶) x 3 次或 x 10 次

南無阿尼陀彿 x 3 次

最好你一路念一路手按你仔的頭,你仔坐或企或睇電視都冇所謂.

原帖由 VKwan 於 10-6-8 12:33 發表
咁其實念邊包至真?第一定第二句?定一齊?

南無 颯哆喃 三藐三勃陀 俱胝南 怛姪他

唵 折隸 主隸 準提 娑婆訶
無知是福