用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎就快公佈, 希望有好消息!
go

大抽獎就快公佈, 希望有好消息!

大抽獎仲有一個月就公佈!

一向大抽獎都係講運, 即係可以"得", 又可以"唔得", 完全無得控制. 所以為咗係倒數呢個月裡面可以好過D, 我多數會諗住點樣去慶祝, 多過點樣去叩門.

希望到時真係會有好消息就好啦!!!!!

小一派位時八間小學派第六志願, 無理由會再無運行

原帖由 yamgie 於 10-6-6 12:31 發表

一向大抽獎都係講運, 即係可以"得", 又可以"唔得", 完全無得控制. 所以為咗係倒數呢個月裡面可以好過D, 我多數會諗住點樣去慶祝, 多過點樣去叩門.

希望到時真係會有好消息就好啦!!!!! ...

原帖由 yamgie 於 10-6-6 12:31 發表

希望到時真係會有好消息就好啦!!!!! ...

公佈前一兩天有什麼要準備 ??

醒目開學勳章

剛剛老公個fd打黎問關於小學既野, 因為佢個仔派得唔係太鐘意(其實都已經係第2志願啦).

睇見佢就令我諗緊一個月後既我又係點呢??!!!

回覆 4# yamgie 的文章

我同你嘅想法一樣,我重報咗團14号飛啦,我個仔話凡事向好諗,好攪笑,佢安慰番我.希望大家嘅小朋友都入倒心儀嘅中學啦.

我哋基本上已知結果, 所以都係預14號飛.
希望大家放榜時都有好消息, 小朋友都入到心儀中學
原帖由 さかな 於 10-6-6 17:21 發表
我同你嘅想法一樣,我重報咗團14号飛啦,我個仔話凡事向好諗,好攪笑,佢安慰番我.希望大家嘅小朋友都入倒心儀嘅中學啦.
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

魚:

乜你唔老定GE? 有好多中學13號上午考完分班試,下午就上"中一適應班"...

我乜都唔敢報呀.....

Heidi媽,
多謝晒!
Heidi最終係咪直升? 還是選了直資?
不過點都好, 大家都可鬆口氣
原帖由 Heidi媽 於 10-6-7 07:28 發表
CINDYC,

玩得開心d! 我地都唔洗再等結果啦! 希望個個小朋友都入到心儀的中學

回覆 4# jbma 的文章

我check過好多中學嘅網頁,多數都喺8月先會有迎新會和中一預備班,所以先報團,想同仔仔今年暑假班玩得開心d ,到九月踏入佢另一個環境和階段,要再繼續努力.

Heidi 好叻女呀
Rachel係直升, 阿囡一早已表態唔想考其它學校, 基本上我哋由自行到大抽獎都係放中學响第一位, 死硬fans, 哈哈!
係呀, 書係佢哋讀, 而家學校又係自己揀, 希望真係可以俾心機繼續讀上去, 咁我哋就安樂!
原帖由 Heidi媽 於 10-6-7 14:54 發表
CINDYC,

呀女最後揀了spcs, 希望係佢自己揀的繼續讀得開心.
咁Rachel係咪直升, 真係大家都唔洗煩了!

回覆 2# Heidi媽 的文章

Heidi媽

不用等公佈的心情真舒坦, 你們的選擇很明智啊!

响呈分年半以嚟心情真係好忐忑, 如像坐過山車!
現在大局已定, 大家都要輕鬆吓!
剛才同Rachel講Heidi考到SPCS, 問佢記唔記得Heidi, 佢話記得: 佢由細已經開始叻 , 哈哈
不過我真心替妳開心, 見妳栽培阿囡既付出, 我真係,
而家Heidi有好成績, 非常開心!
原帖由 Heidi媽 於 10-6-7 20:48 發表
死硬fans, 好呀 ! 難得Rachel對學校有咁大的歸屬感, 係好事來的. 相信佢上到中學也會繼續讀得咁好 !

哈哈, Rachel話Heidi應該記錯咗第二個同學, 因為佢從未靚女過 係呀, 阿囡小五第一次呈分係全小學階段裡考得最差既一次, 嚇到我暈咁滯. 不過而家真係好輕鬆, 阿囡今日開始期終考試, 我無理佢, 試吓佢真功夫, 上到中學都理唔到咁多, 希望佢今次唔好出事啦
原帖由 Heidi媽 於 10-6-8 13:09 發表
Thanks Rachael 還記得 Heidi, 不過呀女都話記得Rachael, 佢仲話靚女嗰個 , 讀書都好叻呀 !

考呈分試那段時間真的感到很大壓力, 不論大人或小朋友也感覺到, 當越擔心越緊張時, 反而未能表現得好 ! ...

我仔仔也安慰我,話他自己一向好運,信乎?

其實大家都知大局已定, 現階段都唔係我哋控制. 話雖如此, 一日未放榜, 有邊個做父母唔擔心. 我家小女同老公就好樂觀, 但我就好擔心,